Pioneer Investments и Allianz: Условията на пазарите отново са благоприятни за инвестиции
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Pioneer Investments и Allianz: Условията на пазарите отново са благоприятни за инвестиции

Банките спомагат за разпределението на личното богатство между депозити, застраховки и инвестиционни продукти. На снимката (от ляво надясно): Явор Ачев и Стефано Преньолато от Pioneer Investments, Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на Уникредит Булбанк, Цветанка Минчева, директор банкиране на дребно

Pioneer Investments и Allianz: Условията на пазарите отново са благоприятни за инвестиции

Няма изгледи за нова криза, борсите са нестабилни, но в растеж

Гергана Михайлова
6762 прочитания

Банките спомагат за разпределението на личното богатство между депозити, застраховки и инвестиционни продукти. На снимката (от ляво надясно): Явор Ачев и Стефано Преньолато от Pioneer Investments, Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на Уникредит Булбанк, Цветанка Минчева, директор банкиране на дребно

© Капитал


Монетарните политики на централните банки оскъпиха активите, но въпреки това пазарите предлагат атрактивни възможности.

Няма опасност от нова рецесия на капиталовите пазари в краткосрочен план, показват данните на анализаторите от Pioneer Investments и Allianz, представени на конференцията "Ден на инвестициите", организирана от Уникредит Булбанк в София. Сред причините за успокоението след бурното начало на годината и борсовата корекция експертите посочват растежа на китайската икономика и стабилизирането на цените на суровините и особено на петрола. Очакванията на професионалистите са за нисък, но устойчив растеж на глобалните икономики и слаба инфлация, което е благоприятно за инвестициите извън депозитите. Според експертите банките продължават да са междинното звено, което спомага за разпределението на личното богатство между влогове, застрахователни и пенсионноосигурителни продукти.

Слаб растеж, ниска инфлация

Проблемите на Китай продължават да носят притеснения на капиталовите пазари, но последните данни оттам показват растеж на икономиката, а не "твърдо приземяване", което бе и най-големият страх на инвеститорите. Той може да е разочароващ в сравнение с отчитаните през последните години стойности, но те се приемат от експертите като аномални. В същото време монетарните политики на централните банки по света подкрепиха цените на активите и донякъде стимулираха подобрение в реалната икономика, макар то да остава далеч от очакваното. За тази година очакванията за глобалния икономически растеж са под 3%, с тенденция за слабо покачване в следващите пет години. Инфлацията ще остане незадоволително ниска и под целите, преследвани от централните банки, а причината за това е разминаването между производствения капацитет в икономиката и онова, което реално се използва от предприятията.

Така очертаната рамка не дава индикации за нова криза или рецесия, обясни Стефано Преньолато, главен инвестиционен мениджър за Австрия и Централна и Източна Европа на Pineer Investments. Като индикатор за успокоение той добави и подобрението в нивото на необслужваните банкови кредити в Европа, което от началото на годината досега не нараства, а намалява. Положително според него е и това, че резервите на банките са значителни, а също и че правителствата, особено на развитите държави, предприемат мерки за намаление на държавните дългове. "Вярваме, че дневният ред на реформите е най-добрият сигнал за качествен растеж в дългосрочен план", каза Преньолато пред участниците във форума.

По света, ама не и у нас

Тезата му подкрепи и Димитър Желев, председател на съвета на директорите и изпълнителен директор на "Алианц България холдинг", който прогнозира, че ниските лихвени равнища ще се запазят такива в обозримо бъдеще с изключение на САЩ, където очакванията за увеличение са свързани с изхода от президентските избори. По думите му през следващите 12 месеца инвестиционният климат на пазарите ще се запази волатилен и за това допринасят регулаторните промени във финансовия сектор. "Не се учудвайте, ако вашите инвестиции за определен период са на отрицателна доходност. Въпросът е да си държим емоциите и да не правим грешни, прибързани решения", обясни Желев и даде примери от личния си опит като инвеститор.

Според него Българската фондова борса (БФБ) е проблематична територия. "Аз съм много консервативен по отношение на българския капиталов пазар, въпреки че съм бил и председател, и даже изпълнителен директор на фондовата борса (Софийската фондова борса през 90-те години на 20-и век - бел. ред.). Аз не му вярвам по отношение на ликвидност. Не му вярвам по отношение на прозрачност и откритост и политика на добро корпоративно управление. А може би и като политика на спазване на правилата. Това са четири неща, които са ме карали, когато избирам акции, аз да инвестирам подбрано и само там, където имам 100% доверие в мениджмънта", посочи Желев, чиято съпруга управлява едно от големите дружества на борсата - "Индустриален холдинг България".


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK