Нула партньорства наука – бизнес са създадени с европейско финансиране
37 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Нула партньорства наука – бизнес са създадени с европейско финансиране

pixabay

Нула партньорства наука – бизнес са създадени с европейско финансиране

Резултатите на програма "Конкурентоспособност" са към края на 2013 г. и не включват проектите, завършени след това

4362 прочитания

pixabay

© pixabay


Нито едно партньорство между бизнес и изследователски институции не е било създадено по старата оперативна програма "Конкурентоспособност" към края на 2013 г. Това показват резултатите от втория тригодишен доклад за 2011 - 2013 г., изготвен от Управляващия орган към Министерството на икономиката. Трябва да се има предвид все пак, че към края на периода проектите по процедурата "Подкрепа за научноизследователската и развойна дейност на българските предприятия", която включва създаването на такива сътрудничества, са били в процес на изпълнение, а срокът за приключване на проектите по старата програма беше краят на 2015 г. От министерството все пак признават, че се наблюдава значително изоставяне в постигането на заложените целеви стойности, които предвиждат изграждането на 110 партньорства между бизнес и наука. В същото време броят на тези проекти е един от ключовите индикатори за успеха на програмата.

Немалко изоставане има и при проектите за научноизследователска и развойна дейност (НИРД), където е изпълнена малко над една десета от заложената бройка. На този фон не е изненадваща статистиката към 2014 г., че едва 0.64% от БВП на страната са били инвестирани в иновации.

Изоставане

Данните за напредъка по "Конкурентоспособност" са част от доклад за оценка на въздействието върху околната среда на оперативната програма. Той обхваща проекти, приключили от началото на 2011 г. до края на 2013 г. Фокус на изследването са процедурите по приоритетни оси 1 и 2 ("Развитие на икономика, базирана на знанието и иновационните дейности" и "Повишаване ефективността на предприятията и развитие на благоприятна бизнес среда"), тъй като другите три оси не поставят екологични цели. Косвен екологичен ефект имат проектите по ос 3 (която включва финансовите инструменти), но за тях все още няма данни.

Освен нулевия резултат при партньорствата бизнес – наука и слабия резултат при проектите за НИРД от главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" на министерството като цяло отчитат изоставане и по другите процедури и индикатори. По приоритетна ос 1 над една пета от показателите са с нулева стойност към 2013 г., а по приоритетна ос 2 делът им е близо 60%. Като причина от министерството посочват, че голяма част от процедурите са в процес на изпълнение, а някои дори не са и започнали към края на периода.

Информацията на управляващия орган показва още, че от началото на изпълнение на процедурите до края на 2013 г. са извършени окончателни плащания по 1288 договора в размер на 413.6 млн. лв. (211.5 млн. евро).

Ефект върху околната среда

Според заключението на управляващия орган като цяло проектите по "Конкурентоспособност" имат принос към опазването на околната среда и устойчивото развитие. По приоритетна ос 1 за тригодишния период са финансирани общо 47 иновационни проекта, като 46 от предприятията са въвели някакви екоиновации, т.е. 97.8% от общия брой. По приоритетна ос 2 финансиране са получили 654 предприятия. От тях 528 са проектите за технологично обновление с цел покриване на изискванията за опазване на околната среда (80.7%). Нито едно предприятие обаче не е разработило продукт с присъден знак екомаркировка, поне не и с европейско финансиране. По отношение на енергоспестяващите технологии и системите за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници такива са били въведени от предприятията само през 2013 г.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Дигитални модели

Дигитални модели

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK