"Токуда" и "Сити клиник" ще имат нов азиатски собственик (допълнена)

Купувачът на най-голямата частна болнична група в България има верига лечебни заведения в Турция и е част от малайзийско-японския здравен холдинг IHH

"Токуда" е най-голямата частна болница в България с приходи от 101 млн. лв. през 2015 г., консолидираният оборот на "Сити клиник" е 40 млн. лв.
"Токуда" е най-голямата частна болница в България с приходи от 101 млн. лв. през 2015 г., консолидираният оборот на "Сити клиник" е 40 млн. лв.    ©  Цветелина Белутова
"Токуда" е най-голямата частна болница в България с приходи от 101 млн. лв. през 2015 г., консолидираният оборот на "Сити клиник" е 40 млн. лв.
"Токуда" е най-голямата частна болница в България с приходи от 101 млн. лв. през 2015 г., консолидираният оборот на "Сити клиник" е 40 млн. лв.    ©  Цветелина Белутова
Това вероятно ще е сред най-големите сделки на годината, защото оценката на двете български болнични групи надхвърля 100 млн. евро.

В България ще има нов частен болничен гигант, след като турският здравен холдинг Acibadem обяви, че е подписал договор за придобиване на 100% от капитала на "Токуда болница София" и една трета от дяловете във веригата "Сити клиник". Обединението ще е най-голямото лечебно дружество в страната, като досега лидерската позиция по приходи се държеше от пловдивска държавна болница "Св. Георги" с приходи от около 110 млн. лв. Втората новост е, че гигантът ще е собственост на чуждестранен инвеститор от сектора, като дотук това беше валидно само за японската "Токуда", но сега мащабът е по-голям и други външни стратегически инвеститори в сектора няма. Без да се оповестява цената, това вероятно ще е сред най-големите сделки на годината, защото оценката на двете български болнични групи надхвърля 100 млн. евро.

Какво се продава

Сделката е сложна, защото включва три страни, като преговорите текат от есента на миналата година. Първата фаза ще е Acibadem да учреди специално дружество за тази инвестиция (SPV), с което да купи "Токуда". После в компанията ще се влее и "Сити клиник". В новото дружество "Аджъбадем Сити клиник" чуждият инвеститор ще държи 76.5%, а част от акционерите в "Сити Клиник" ще притежават 23.5%. На практика около 33% от собствениците в българската верига продават (в групата на излизащите най-голямо участие има фондът на рискови инвестиции Empower Capital), а групата "Градус" и мениджърите акционери остават в новото дружество.

Общата стойност на сделката не е обявена и ще стане ясна, след като Комисията за защита на конкуренцията одобри сливането. Това ще отнеме около месец, затова смяната на собствеността се очаква да стане до средата на годината.

"Токуда болница София" е най-голямата частна болница в България с приходи от 101 млн. лв. през 2015 г. по предварителни данни от дружеството. Клиниката е на четвърто място по плащания от здравната каса в България. Обект на сделката е и диагностично-консултативен център, център за клинични проучвания, хоспис, аптека, трудова медицина и здравният застраховател "Токуда".

"Сити клиник груп" е шестата по приходи частна верига болници с оборот от около 40 млн. лв. през 2015 г., но тази година се очаква той да нарасне значително след откриването на новата онкоболница на групата в София в края на миналата година. В структурата на "Сити клиник" са двете болница в София - сърдечно-съдова и онкологична болница, кардиохирургична болница в Бургас и два медицински центъра в София и един във Варна, болница във Варна и клиника в Монтана.

Българският план

"Очакваме, че това ще бъде най-голямата сделка за годината в областта на здравеопазването в Централна и Източна Европа", коментира пред "Капитал" Ангел Ангелов, най-голям акционер в "Сити клиник". Той допълва, че както във всеки бизнес, в който участва (основният бизнес на Ангелов и семейството му е компанията "Градус"), целта е да бъдат най-големите и най-добрите и че затова остава в здравния бизнес.

"Целта на "Аджъбадем Сити клиник" е да бъде най-голямата и най-добрата болнична верига в България и заедно с най-големия болничен оператор в Турция – Acibadem, ще продължим разрастването на групата", казва той.

Ангелов отбеляза, че след като се получи разрешение за сделката от Комисията за защита на конкуренцията, за мениджмънта на болниците ще бъде взето най-доброто решение, максимално ще се запази лекарският и медицинския състав, дизайнът и услугата на "Токуда болница" ще бъдат синхронизирани с тези на "Сити клиник", а новата група максимално ще разчита на обмен на кадри, обучение, ноу-хау с Acibadem.

По информация на "Капитал" изпълнителен директор на "Аджъбадем Сити клиник" ще е Илиан Григоров, който е съосновател и мениджър на българската верига. Григоров има опит като мениджър на чуждестранен инвестиционен фонд, работил е в KPMG, "Евроком", в здравен фонд и др.

Купувачът от Азия

Acibadem e създадена през 1991 г. Притежава 18 многопрофилни болници, едната от които в Македония и една в Ирак, 13 медицински центъра. В групата работят 18 000 служители и 3100 лекари. Приходите за 2015 г. са 630 млн. евро при загуба от 4.7 млн. евро. За година постъпленията са нараснали с 25%, като през 2014 г. дружеството е на печалба от 25 млн. евро.

През 2012 г. турската група става част от глобална здравна верига. Малайзийският държавен инвестиционен фонд Khazanah Nasional Berhad (с общи активи над 33 млрд. евро) държи общо 75% в Acibadem чрез две отделни свои компании - Integrated Healthcare Holdings (IHH), която е собственик на 60% в турската група, и дружеството със специална инвестиционна цел (SPV) Bagan Lalang Ventures, което държи другите 15%. Останалите 25% са в ръцете на семейство Айдънлар на съоснователя на турската компания Мехмед Али Айдънлар.

IHH е публична компания, която се търгува на борсите в Малайзия и Сингапур. Освен държавният инвестиционен фонд на Малайзия акционери в нея са японската Mitsui и американската Citigroup. Веригата лечебни заведения, в която IHH e собственик, оперира в Китай, Индия, Виетнам, Бруней и Обединените арабски емирства.

През 2015 г. приходите на IHH са 1.95 млрд евро, което е растеж от 15% спрямо предходната. Брутната печалба (EBITDA) е 520 млн. евро.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  dr_doolittle avatar :-|
  Dr_Doolittle

  Японците се отървават от болницата, защото видяха ,че европейско здравеопазване тук е илюзия при наличието на нежелание една болшевишка здравна система да бъде реформирана ,а лъжите за безплатно здравеопазване да се тиражират от всякакви комунистически и неокомунистически партии в управлението . Следващите отчаяни и разочаровани ще са турците. И не само -ще бъдат поразени от наглия , просташки бюрократизъм на българското здравно министерство и идиотски практики несъвместими с каквото и да е здравеопазване. Да инвестираш в една порочна съветска здравна система е по-лошо от това да си пръснеш парите по казина и проститутки....

 • 2
  keipax avatar :-|
  keipax

  До коментар [#1] от "Dr_Doolittle":


  [quote#1:"Dr_Doolittle"]Следващите отчаяни и разочаровани ще са турците. И не само -ще бъдат поразени от наглия , просташки бюрократизъм на българското здравно министерство[/quote]

  Айде сега да не се изхвърляме. То понеже Турция е синоним за честна, правова и демократична държава с ефективна бюрокрация.

 • 3
  alieng avatar :-|
  alieng
 • 4
  poluvishist avatar :-(
  полувишис

  лошо. наистина лошо.

  Токуда беше една от добрите болници за българските условия. сега има риск да се превърне в поредната ориенталско-комунистическа поликлиника. с каквито е зарината цялата ни държава...

 • 5
  srn avatar :-|
  Станислав

  До коментар [#3] от "alieng":


  До коментар [#4] от "полувишис":

  И защо да е лошо? Освен затова, че е задължително да бъдем негативни?... Ако ползвате английски, проетете малко за какъв клас инвеститор става въпрос:
  http://www.ihhhealthcare.com/index.php
  http://www.acibademinternational.com/

  След това можете пак да коментирате. ;)

 • 6
  theanalyser avatar :-|
  theanalyser

  Турция явно вярва, че визите ще паднат...

 • 7
  marij57 avatar :-|
  marij57

  Статистиката трябва да не е кой влиза в тая групировка, а колко бългрски граждани са плозвали услугите й и колко от тях са се върнали в ковчег и колко не са получили подобрение. Около фарса с Фонда за лекуване на деца в чужбина, Аджъбадем не беше спомената в положителна светлина.

 • 8
  spatz avatar :-|
  spatz

  Баща ми е жив благодарение на лечение в турска болница. Не претендирам, че това има някакво значение за сделката на Аджъбадем в България. Но пък е малко смешно да се вайкаме, как ще ни развалят хубавото здравеопазване.

  В добра българска болница на баща ми му казаха, че туморът е доброкачествен, да не се притеснявал. Оказа се злокачествен. В друга добра българска болница му казаха, че операцията е минала успешно. Приклещих лекуващия лекар и го попитах да търсим ли второ мнение извън страната. -"Ако можете, бих ви го препоръчал. Махнах всичко, което видях с наличната техника."

  В турската болница направиха преглед и потвърдиха, че има данни за взета проба от тумора. -"Не е проба, оперираха го. А туморът би трябвало да е отстранен", казах им аз. -'Няма как да е имало операция, вземана е биопсия", отговори ми лекарят. Тогава разбрах какво означава "махнах всичко, което видях"...

  Апропо, инвестициите в клиниката в Истанбул бяха за около 550 млн. евро в рамките на 7-8 години. С най-модерния ПЕТ скенер в тази част на света. Имат активно бизнес развитие в България, Русия, Украйна, Сърбия, Македония. И те така... Много зле тези ориенталци.

  П.П. Опитвал съм да подамоплакване в Токуда. Дадоха ми тефтер. Японска работа...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход