И "Мобилтел" вече предлага бърз интернет

Мрежата от четвърто поколение в момента покрива 75% от населението, като до края на годината обхватът ще нарасне до 80%, обяви главният директор "Технологии" в "Мобилтел" Деян Кастелиц.

И "Мобилтел" вече предлага бърз интернет

С нови 4G мрежи и честоти трите големи телекома ще се състезават за най-платежоспособните клиенти

Константин Николов
10912 прочитания

Мрежата от четвърто поколение в момента покрива 75% от населението, като до края на годината обхватът ще нарасне до 80%, обяви главният директор "Технологии" в "Мобилтел" Деян Кастелиц.

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


И телекомът с най-много клиенти на мобилни услуги - "Мобилтел", вече предлага бърз интернет - 4G (LTE). Норвежкият конкурент "Теленор" предложи технологията в края на миналата година. От БТК официално заявиха, че ще пуснат услугата до средата на годината, но из София вече има реклами, така че вероятно дебютът ще е до дни. Така българските оператори, макар и по-късно от другите европейски държави, вече предлагат бърз интернет и сега ще се състезават за най-платежоспособните си клиенти чрез качеството на новите си мрежи и тарифите си.

Състезание по скорост

Според компанията максималната скорост, която може да бъде достигната в момента, е 86 Mbps, която е двойно по-висока от досегашната 3G мрежа. Скоростта трябва да достигне максимум 130 Mbps, след като "Мобилтел" получи от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) необходимите честоти, което трябва да стане до две седмици най-късно, заявиха от телекома. Първият оператор, който започна да предлага 4G услуга от 1 декември - "Теленор", обяви, че скоростта на мрежата му в момента е 75 Mbps, а с добавянето на нови честоти ще достигне 100 Mbps. Тестовете на "Капитал" на мрежите и на двата оператора в София показаха, че скоростта драстично варира в зависимост от местоположението, близостта до клетка на съответния оператор, натовареността на мрежата, къде се намирате в сградата и т.н.

Мрежата от четвърто поколение в момента покрива 75% от населението, като до края на годината обхватът ще нарасне до 80%, обяви главният директор "Технологии" в "Мобилтел" Деян Кастелиц. Клиентите на оператора ще имат достъп до нея в метрото, както и в курортите. Всеки сегашен потребител на мобилен интернет от оператора може да се възползва от новата услуга безплатно през следващите три месеца. За това той трябва да разполага с телефон или таблет, който поддържа технологията, както и с подходяща SIM карта. Според последния годишен финансов отчет на компанията майка Telekom Austria за 2015 г. "Мобилтел" има 4.24 млн. абонати, от които 82.5% са на договор (т.е. 3.5 млн.). Малко над 319 000 клиенти ползват мобилен интернет в края на 2015 г. От "Мобилтел" обявиха, че 81% от тези абонати на мобилен интернет на компанията имат съвместима 4G карта. През следващите три месеца "Мобилтел" ще подменя безплатно несъвместими SIM карти на потребителите. Всеки може да провери дали се нуждае от такава смяна с безплатен SMS на номер 1444.

Кастелиц съобщи, че все още не може да съобщи какви ще са търговските предложения за 4G услуги след този тримесечен период, но уточни, че със сигурност ще има планове с по-голям трафик за досегашни и нови клиенти, за да отговорят на търсенето на пазара. Ползващите предплатени карти на "Мобилтел" също ще получат 4G оферти. "Теленор" също предложи на абонатите си да тестват 4G мрежата за два месеца след пускането й, след което те продължиха да ползват тези услуги без допълнително заплащане. Норвежкият телеком обяви през април, че LTE мрежата на компанията вече покрива 75% от населението, както и част от услугата в роуминг. Кастелиц също заяви, че "Мобилтел" ще предлага 4G в роуминг и вече са договорени партньорства с 15 европейски оператора от групата на Telekom Austria и Vodafone.

По време на представянето на новите услуги от "Мобилтел" демонстрираха на живо и възможностите на бъдеща 4.5G мрежа. Деян Кастелиц показа, че в наличния честотен спектър скоростта на такава мрежа може да достигне 170 Mbps. Въвеждането на такива услуги обаче се очаква след няколко години.

Все още само от БТК не са обявили точната дата за старта на 4G, като според източници от пазара това се очаква по-късно през тази или следващата седмица. От компанията заявиха пред "Капитал", че до средата на годината ще започнат предлагането и вече подменят SIM карти на клиенти.

200 млн. лв инвестиции

Кастелиц съобщи, че през тази година "Мобилтел" ще инвестира 200 млн. лв. в инфраструктурата, като основната част от тях ще бъдат в развитието на 4G. Той добави, че в 25% от мрежата от четвърто поколение скоростите ще достигат 260 Mbps, което ще бъде възможно чрез технологията 4x4 MIMO (Multiple Input Multuple Output). До края на годината телекомът ще пусне на пазара устройства, които могат да се възползват от нея.

От телекома не обявиха колко точно е инвестирано в 4G мрежата. Оборудването е купено от две европейски компании, но имената им не бяха обявени. "Теленор" също не уточнява колко е инвестицията в мрежата. Още преди две години операторът избра китайската Huawei за подмяна на мрежата си.

Продължава и интеграцията на кабелния оператор "Близу". Според Кастелиц "Мобилтел" вече има 583 000 абонати на фиксирани услуги. От тях 418 000 са потребители на фиксиран интернет (което й отрежда първо място) и 450 000 абонати на телевизионни услуги (номер две в сектора след "Булсатком"). "Все още не предлагаме комбинирани оферти между "Мобилтел" и "Близу", но работим по такива", съобщи Кастелиц.

56 млн. лв. от честоти за бюджета
Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) успя да освободи радиоспектъра в 1800 MHz, нужен на телекомите за развитие на 4G мрежите, като отне лиценза на дружеството "4Джи ком" в края на миналата година. Регулаторът трябва до две седмици да предостави нужните честоти на петте мобилни оператора - "Мобилтел", "Теленор", БТК, "Макс телеком" и "Булсатком". Компаниите трябва да платят на държавата общо 56 млн. лв., като за всеки сумата ще е различна. Еднократната такса се изчислява на база на цена за MHz, както и на оставащите години в лиценза на съответната компания. Наскоро "Мобилтел" и БТК подновиха своите разрешителни и те изтичат през 2024 г., докато на останалите трима – през 2021 г. Затова според източници на "Капитал" и приблизителни изчисления "Мобилтел" и БТК ще трябва да платят по около 12 млн. лева, "Теленор" - около 7-8 млн. лева, "Макс телеком" - малко над 8 млн. лева, а "Булсатком" - над 16 млн. лева, защото са заявили двойно повече допълнителни честоти. Годишните такси са по 1 млн. лева за всеки, без последния, който ще плаща по 2 млн. лева.

И телекомът с най-много клиенти на мобилни услуги - "Мобилтел", вече предлага бърз интернет - 4G (LTE). Норвежкият конкурент "Теленор" предложи технологията в края на миналата година. От БТК официално заявиха, че ще пуснат услугата до средата на годината, но из София вече има реклами, така че вероятно дебютът ще е до дни. Така българските оператори, макар и по-късно от другите европейски държави, вече предлагат бърз интернет и сега ще се състезават за най-платежоспособните си клиенти чрез качеството на новите си мрежи и тарифите си.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • 1
  nwt39364971 avatar :-(
  Ivan

  НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ, че сърфирането през "Смарт телефон" посредством-4G, WiFi, GSM, GPRS, UMTS и тн. са технологии излъчващи микровълни, които нямат бъдеще в съвременните технологий . Сегашният- WiFi Безжичен обмен на данни представлява микровълново излъчване на електромагнитни вълни. Микровълново е излъчването също от WiFi-то на Рутери, GPS-и, Таблети, Флашки за Интернет, антени на Базови станции и т.н. Всички те излъчват микровълни в диапазон 1800-5000Mhz. В текущият момент имаме огромно, невидимо електромагнинто замърсяване. Микровълните влияят мигновено върху нивата на редица жизнено важни хормони (при много ниски стойности-0,001μW/m2). Първо се прекратява производството на Мелатонин кaто същевременно надбъбречната жлеза започва да синтезира голямо количество стерсови хормони- Кортизол и Адреналин. Микровълните Отслабват клетъчната мембрана и клетки стават лесни жертви гъбички(Кандида), Вируси и други патогенни микро-организми. Гъбичната инфекция завзема организма, като може да се разпространи върху всички органи-Кожа,Очи,Бъбчреци,Черен Дроб, Стомах, Черва. Започваме да страдаме от напръв поглед безобидни симптоми- нарушена дефекация, ниска температура, бързо изморяване, главоболие, безсъние, зачервяване на кожа и очи, торбички под очите, липса на сексуално желание, еректилна дисфункция, стерилитет и т.н. Причината за тези негативни ефекти е, че при продължителното разраставане и нелекуване на ГЪБИЧНАТА Инфекция (Кандида), в тялото се отделят многобройни токсини увеличаващи Оксидативният стрес,клетъчните мембрани се разрушават и израждат.Повредите в клектите(ДНК) на организма немогат да бъдат възстановени и тялото се интоксикира. Стига се до израждане, РАК, Левкемия, и т.н.. Най големите замърсители доприняасящи за благобриятната гъбична среда са WiFi рутери и GSM-и те. Те работят в микровълновитя чесотен диапазон. National Geographic направиха предаване по въпроса за електросмога в съвременните градове: https://www.youtube.com/watch?v=CKekrESXssM
  Бритaнският Индипендънт представи статия: Мобилните телефони убиват повече хора от Цигарите: http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/mobile-phones-more-dangerous-than-smoking-or-asbestos-802736.html
  Възрастна жена инвестира 4000 паунда за да защити своя дом от WiFi и други мобилни сигнали:
  http://www.telegraph.co.uk/technology/news/11179372/Grandmother-spends-4000-WiFi-proofing-home.html

 • 2
  nwt39364971 avatar :-|
  Ivan

  4G-Микровълните Отслабват клетъчната мембрана и клетки стават лесни жертви на гъбични инфекции(Кандида), Вируси и други патогенни микро-организми. Гъбичната инфекция завзема организма, като може да се разпространи върху всички органи-Кожа, Очи, Бъбчреци, Черен Дроб, Стомах, Черва и т.н. Започваме да страдаме от напръв поглед безобидни симптоми- нарушена дефекация, ниска температура, бързо изморяване,болки в ставите, главоболие, безсъние, зачервяване на кожа и очи, торбички под очите, липса на сексуално желание, еректилна дисфункция, стерилитет и т.н. Причината за тези негативни ефекти е, че при продължителното разраставане на ГЪБИЧНАТА Инфекция (Кандида), в тялото се отделят многобройни токсини разрушаващи черният дроб. Оксидативният стрес се учеличава, клетъчните мембрани се разрушават и израждат. Повредите в клектите(ДНК) на организма немогат да бъдат възстановени и тялото се интоксикира. Стига се до израждане, РАК, Левкемия, и т.н.. Най големите замърсители доприняасящи за благобриятната гъбична среда са WiFi рутери и GSM-и те. Те работят в микровълновитя чесотен диапазон. National Geographic направиха предаване по въпроса за електросмога в съвременните градове: https://www.youtube.com/watch?v=CKekrESXssM
  Бритaнският Индипендънт представи статия: Мобилните телефони убиват повече хора от Цигарите: http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/mobile-phones-more-dangerous-than-smoking-or-asbestos-802736.html
  Възрастна жена инвестира 4000 паунда за да защити своя дом от WiFi и други мобилни сигнали:
  http://www.telegraph.co.uk/technology/news/11179372/Grandmother-spends-4000-WiFi-proofing-home.html

 • 3
  nwt39364971 avatar :-|
  Ivan

  Нето няколко проучвания в Швеция показващи драстично увеличаване на заболяваемостта след въвеждане на в експлоатация на телекомуникационйи мрежи през 1990г. 1. http://www.iddd.de/umtsno/MelanomaFM2002.pdf 2. http://hir.nu/EMF/

  3. http://www.aseq-ehaq-en.ca/uploads/1/5/8/6/15867826/hallberg__johansson_2009b.pdf

 • 4
  cristo_n avatar :-|
  cristo_n

  До коментар [#1] от "Ivan":
  Иване, що не си пиеш хапчетата?

 • 5
  nwt39364971 avatar :-P
  Ivan

  "Мобилтел" ще инвестира 200 млн. лв. в инфраструктурата...." За 200мил. инвестирани от Мтел в Базови станции доста хора ще започнат "Да Пият Хапчета " =) =)

 • 6
  nwt39364971 avatar :-(
  Ivan

  Как микровълните разрушават ДНК http://apps.fcc.gov/ecfs/document/view?id=7521096400

 • 7
  antubis avatar :-|
  antubis

  http://www.vivacom.bg/4g Работната версия на Виваком страницата за тяхната услуга.

 • 8
  ltoshev avatar :-|
  Lubomir Toshev

  Изведнъж се пусна 4Гто на Мтел вчера в телефона ми и наистина вече нямам проблем със скоростта на интернета! А бях решил да ги сменям само заради това, със Теленор. Пак им се размина. А съм им клиент над 16 години и пак ме третират като случаен клиент, това отношение дразни доста.

  Учудва ме че имат толкова малко потребители които използват интернет: 319 000 според статията??

  Що се отнася до постовете от потребителя Иван, все още никой не е изследвал влиянието на микровълните над населението. Ние сме първото поколение което е подложено на активно облъчване от мрежите на цели 3 оператора. И никои не е изследвал ефекта от дългосорчното облъчване. Факт е че много хора боледуват от рак и какво ли още не, но никой не може да докаже причинителя все още.

  Моята формула за здраве е живей активно (спортувай!!) и се храни добре.

 • 9
  nwt39364971 avatar :-P
  Ivan

  До коментар [#8] от "Lubomir Toshev":
  г-н Тошев, съжелявам, че не умеете да четете на Английски, но
  Швеция, страната с най-висок стандарт на живот в Европа, е провела хиляди изследвания за дъгосрочното влияние на Електромагнитните вълни върху човешкото здраве............
  1.http://www.iddd.de/umtsno/MelanomaFM2002.pdf
  2.283283490-Possible-Effects-of-Electromagnetic-Fields-EMF-on-Humans
  3.http://www.aseq-ehaq-en.ca/uploads/1/5/8/6/15867826/hallberg__johansson_2009b.pdf
  3.http://apps.fcc.gov/ecfs/document/view?id=7520942001
  5.http://nopr.niscair.res.in/bitstream/123456789/10341/1/IJEB%2048(10)%20959-981.pdf
  6.https://stopsmartmetersau.files.wordpress.com/2014/12/rf-research-from-2012-onwards-for-who.pdf
  7.http://www.i-sis.org.uk/ELADD.php
  и така нататък...........

 • 10
  nwt39364971 avatar :-|
  Ivan

  Швеция, страната с най-висок стандарт на живот в Европа, е провела хиляди изследвания за дъгосрочното влияние на Електромагнитните вълни върху човешкото здраве............
  1. http://www.iddd.de/umtsno/MelanomaFM2002.pdf
  2. 283283490-Possible-Effects-of-Electromagnetic-Fields-EMF-on-Humans
  3. http://www.aseq-ehaq-en.ca/uploads/1/5/8/6/15867826/hallberg__johansson_2009b.pdf
  4. http://apps.fcc.gov/ecfs/document/view?id=7520942001
  5. http://nopr.niscair.res.in/bitstream/123456789/10341/1/IJEB%2048(10)%20959-981.pdf
  6. https://stopsmartmetersau.files.wordpress.com/2014/12/rf-research-from-2012-onwards-for-who.pdf
  7. http://www.i-sis.org.uk/ELADD.php
  и така нататък...........


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход