Пеевски е продал и дела си в "Юрий Гагарин" на свързано дружество

Купувач на пакета от 18% на депутата е "Дореко комерс"

Тенденцията депутатът от ДПС да напуска официалните си фирмени участия като ги прехвърля на свързвани с него компнии, където няма формален контрол, се затвърждава.
Тенденцията депутатът от ДПС да напуска официалните си фирмени участия като ги прехвърля на свързвани с него компнии, където няма формален контрол, се затвърждава.    ©  Надежда Чипева
Тенденцията депутатът от ДПС да напуска официалните си фирмени участия като ги прехвърля на свързвани с него компнии, където няма формален контрол, се затвърждава.
Тенденцията депутатът от ДПС да напуска официалните си фирмени участия като ги прехвърля на свързвани с него компнии, където няма формален контрол, се затвърждава.    ©  Надежда Чипева

"Дореко комерс" е купувачът по сделката от 20 април, в която Делян Пеевски прехвърли своите 18% от пловдивската фабрика за цигарени опаковки, филтри и гилзи "Юрий Гагарин". Това става ясно от бюлетина на Централен депозитар, където се виждат страните по сделката за 6.78 млн. лв., тъй като се преминава праг от 5% в акционерното участие.

Така тенденцията депутатът от ДПС да напуска официалните си фирмени участия като ги прехвърля на свързвани с него компании, където няма формален контрол, се затвърждава.

През март фирмата на Пеевски (90% участие) и майка му Ирена Кръстева (10%) "НСН инвестмънт" прехвърли своите 5% от "Булгартабак холдинг" на дубайското TGI Middle East FZE. През 2014 г. то беше посочено за собственик на мажоритарния пакет в цигарения холдинг, като краен собственик по веригата се явява неназовано физическо лице, което според източници е изпълнителният директор на "Булгартабак" Венцислав Чолаков. В договор от 2013 г. с контролирнта от Цветан Ваилевж EFV International Financial Ventures, публикуван от bivol.bg той е посочен и като директор на TGI.

Купувачът на пакетът в "Юрий Гагарин" има не по-малко топли връзки с Пеевски.

ДореКОЙ?

"Дореко комерс" e собственост на Doreco Limited от Британските вирджински острови, като под нейната шапка се озовават няколко компании с връзки с Пеевски и цигарените му операции.

На първо място към момента "Дореко комерс" е собственик на "Принт трейдинг". Под предишното си име "ИПК родина 1" дружеството беше инвеститорът в прочутата нова печатница за изданията на семейството на депутата. Нейното строителство беше финансирано през "Партнер лизинг" с пари от КТБ, като към момента задълженията са около 100 млн. лв. и са необслужвани. Преди да бъде придобито от "Дореко", едноличен собственик на "ИПК Родина 1" е Яне Янев - отговорен секретар на вестниците на Пеевски/Кръстева и зам.-председател на тогава оглавявания от Пеевски лично Съюз на вестникарите и разпространителите на печатни издания.

Самото "Дореко комерс" е доставчик на "Юрий Гагарин", като на сайта му е даден като адрес за кореспонденция този на пловдивската фабрика - ул. Рогошко шосе №1. Друга връзка е, че пълномощник на Doreco Limited през 2014 г. с доста широки права на действие е адвокат Малина Караджова - майка на Преслава Караджова, която е в управлението на фабриката от приватизацията й. "Дореко комерс" е и собственик на австрийското Tobe Trade International GmbH. Преди това там акционер е бил Венцислав Чолаков, а все още директор е Венцислав Донков, формалният собственик на свързваното с Пеевски "Лодис инвест", което произвежда млечни продукти под марките Lacrima и Frezco.

Освен това Doreco Limited е акционер и в още няколко компании. "Дореко секюрити" е компанията, в която като управител е бившият началник на Националната следствена служба Бойко Найденов, за който Цветан Василев твърди че е бил кандидат на Пеевски за главен прокурор и е намерил "тих пристан в "Булгартабак". Има и още една компания в групата под този бранд "Дореко принт инвестмънт", управлявана от Емил Деведжиев, за чиято дейност няма данни. Doreco Limited е собственик и на още две компании - това са рекламната агенция на "Булгартабак" "Сода комюникейшънс" и "БГ бизнес солюшънс", което внедрява управленски системи и сред клиентите му личат почти всички компании свързвани с Пеевски.

А покрай последното дружество буквално от преди дни изниква и съвсем прясна информация затваряща кръка от връзки между Doreco, TGI и Пеевски. На 4 април Doreco Limited чрез пълномощника си Емил Деведжиев е продал своите 100% от "БГ бизнес солюшънс" на сингапурското BG Business Solutions PTE. В документите поддени за вписването в търговския регистър като собственик на купувача е посочено TGI Middle East FZE - акционерът с 12.2% в "Булгартабак" придобил през март акциите на Пеевски и Едоардо Миролио. Последният имаше 7.2%, които бяха продадени на необявен посредник (вероятно също "НСН инвестмънт" или друга компания на Пеевски), който само за 2-3 дни притежание направи 8.5 млн. лв. печалба. Като пълномощник на сингапурския инвеститор е посочен единият от управителите в българското "БГ бизнес солюшънс" Драгомир Маринов, който според визитките му към интервюта за списанията "Мениджър" и CIO преди това е бил IT директор на "Булгартабак"

Краткосрочното изсветляване

В равносметка резултатът от сделките от март и април, чрез които Пеевски изпълнява заръката си да излезе от бизнеса, реално връщат статуквото от лятото на 2015 г. когато формано той не притежаваше фирмени участия. През август той придоби дела в няколко компании, чрез дарения от майка му, сред които и "НСН инвестмънт", заедно с дела в "Булгартабак". А през декември беше купен и делът в "Юрий Гагарин". И при двете цената на покупката не стана ясна, тъй като не бяха прехвърлени самите акции на публичните компании, а на дружества акционери в тях. Така не е възможно да се прецени дали депутатът е реализирал печалба от сделката и каква е била тя. Доста вероятно е обаче такава той да е извлякъл от неизгодна имотна сделка за пловдивското дружество през февруари, за която "Капитал" писа. Цената на акциите на "Юрий Гагарин" е паднала от нива около 43 лв. при покупката на 35.5 лв. по последни котировки.

Най-големият акционер в "Юрий Гагарин" с 49% е "Баранко", в което от пролетта на 2015 г. контрол има "Булгартабак холдинг". Тогава дъщерните му фабрики "София БТ" и "Благоевград БТ" придобиха съответно 34% и 31% от офшорката от Белиз Droslian Limited. Тя остана като миноритарен акционер, а в дружеството не последваха ръководни промени, което затвърждава тезата, че няма смяна на контрола и зад веригата офшорни собственици и в цигарения холдинг, и в пловдивската компания и преди и сега стои Пеевски.

Още от Капитал