Бизнесът на жълтите полета

Отглеждането на рапица вече не е така печелившо начинание, но интересът към културата се запазва

Тази година в България се очаква реколта от около 400 хил. тона рапица
Тази година в България се очаква реколта от около 400 хил. тона рапица
Тази година в България се очаква реколта от около 400 хил. тона рапица    ©  Надежда Чипева
Тази година в България се очаква реколта от около 400 хил. тона рапица    ©  Надежда Чипева

Темата накратко

След бума и бързите печалби от производство на рапица в България в последните години цените на маслодайната култура падат. В същото време разходите на фермерите за отглеждането й са високи, което свива печалбите на стопанствата. Отглеждането на рапица е и много рисково начинание. Въпреки това културата остава атрактивна заради нейната ликвидност. А бъдещето й ще зависи най-много от развитието на пазара на биогорива.

Ширнали се жълти пролетни полета. Ако първата ви асоциация е за слънчогледи, сбъркали сте сезона. Красотата на засетите с нетрадиционната за страната рапица площи обаче се измерва не само в приятна гледка за пътуващите из България, а и в бизнес потенциал. Маслодайната култура, която допреди десетилетия е буквално непозната на доста от местните производители, днес вече е заела своето неизменно място в почти всяко голямо зърнено стопанство.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  ijj avatar :-|
  ijj
  • + 4

  "Цената на рапицата поне в близко бъдеще ще следва настроенията на пазара на биогорива, зад който се крие идеята за по-чист и щадящ атмосферата транспорт. В същото време обаче тази идея среща и все по-критични гласове, които казват, че отглеждането на земеделски култури за горива всъщност ще изостри недостига на храни и няма как едно производство да е биологично, ако то натоварва почвите и използва повече енергия отколкото добива."

  Но специално при биодизела добитата енергия е многократно по-голяма от сумарната енергия, вложена при добива на рапицата, транспорта и производството на горивото, както се вижда например от данните в Таблица 2 от следното проучване:
  http://www.likbez.com/BE/10.1007_s12053-013-9201-2.pdf

  Нередност?
 • 2
  the_core avatar :-?
  The Core
  • + 6

  Освен написаното по-горе, рапичните масиви напълно компроментират и реколтата от мед на пчелите.
  Медът, събран от рапичните цветове е белезникав, безцветен, бързо-озахаряващ се, с почти никакви вкусови достоинства. Озахарява се дори докато е в самия кошер, на пчелните пити, и представлява риск за изхранването на пчелните семейства.
  След преминаване на цъфтежа на рапицата пчелните семейства "губят мотивация" за усилена работа и изпадат в режим на роене, което допълнително ги изтощава.
  Заслужава внимание и проверка на самата рапица - до колко е чиста, или ГМО?

  Нередност?
 • 3
  lisav avatar :-|
  Vasil Georgiev
  • + 2

  Заслужава внимание и проверка на олиото от рапица - до колко е чисто, или ГМО и Еруковата киселина, мастна киселина в рапицата, причинява увреждане на сърцето

  Връзка към публикацията: Рапично масло – изхвърлете го

  Нередност?
Нов коментар