TBI Bank: От Амстердам към Рига
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

TBI Bank: От Амстердам към Рига

По информация на "Капитал" решението на БНБ се очаква да излезе в рамките на месец май

TBI Bank: От Амстердам към Рига

Латвийската компания за бързи кредити 4finance, известна с марката Vivus, иска да купи групата TBIF включваща и българската банка за 69 млн. евро.

Гергана Михайлова
36401 прочитания

По информация на "Капитал" решението на БНБ се очаква да излезе в рамките на месец май

© Цветелина Белутова


От началото на кризата на българския банков пазар за сливания и придобивания се говори много, но сделките са малко. Има обаче и някои малки изключения, които обикновено се случват по принуда. Едно такова е Ти Би Ай банк, която е на път да се сдобие с нов собственик за втори път в последните пет години.

Проблемите на словенската Nova ljubljanska banka я принудиха през 2011 г. да подаде българското си поделение (тогава "НЛБ Банка София") на TBIF Financial Services - част от холандско-израелският конгломерат Kardan, който вече в България имаше бизнес с бързи кредити, лизинг и ипотечно финансиране. Сега отново под принуда Kardan е на път да се раздели с цялото си финансовото подразделение TBIF, в което ключово звено е Ти Би Ай банк. В съобщение до инвеститорите на борсата в Амстердам Euronext холдингът обявява, че вече има сключена сделка за 69 млн. евро и трябва да бъде финализирана до 15 юни тази година, като датата може да бъде и отлагана по взаимно съгласие. Дотогава трябва да се получат одобрения от акционери и регулатори, като такъв очевидно е БНБ. По информация на "Капитал" в регулатора вече е постъпило искане за разглеждане на сделката и решението се очаква да излезе в рамките на месец май.

Купувачът не е назован, но според източници това е младата латвийска компания 4finance, специализирана в отпускането на бързи потребителски заеми. Тя работи с клиенти от 15 държави, включително в България, под марката Vivus (от латински "Живот"), като според отчета й за 2015 г. има 318 млн. евро лихвени приходи, което е ръст от 44% спрямо предходната година. Основните й пазари, освен Латвия и съседната Литва, са Полша, скандинавските страни, Грузия и Испания - всички останали пазари са посочени сумарно, генерират едва 12 млн. евро лихвен приход и 23 млн. евро загуба. Нетната печалба на групата обаче е 64 млн. евро, или почти достатъчно да финансира покупката на TBIF.

Сделка по неволя

Като част от усилията за преструктуриране на дългове си през последните две години инвестиционният холдинг Kardan е активен в разсрочването на облигационни заеми и разпродажбата на бизнеси. Сред активите, с които се раздели, са компания за имоти в Полша и дружество, собственик на пречиствателна станция за отпадни води в Китай. През март е анонсиран и предварителен договор за продажба на TBIF, която консолидира финансовия бизнес на групата. Основното в него е Ти Би Ай банк, чиято централа е в България и която има свой клон на пазара в Румъния. В групата влиза и украинската лизингова компания Avis. Явно като подготовка за продажбата през 2015 г. българската банка придобива лизинговото "Ти Би Ай рент" за 2 млн. лв. и специализираното в потребителско кредитиране TBI Credit IFN (Румъния) за 4.2 млн. евро. В началото на 2016 г. е прехвърлено и TBI Leasing IFN за 1.5 млн. евро, като така практически целият румънски бизнес на групата влиза под шапката на банката.

През миналата година банката прехвърли дружеството си за бързи заеми "Ти Би Ай Кредит" на американската "Транзакт Юръп" срещу 9.9 млн. евро. Сделката включваше и продажба на портфейл с проблемни вземания за 50 млн. евро на колекторска фирма.

През миналата финансова година TBIF е генерирал 13.3 млн. евро нетна печалба за Kardan при 7.6 млн. евро за предходната година, показва последният консолидиран отчет. Резултатът идва основно от банката, чийто бизнес се развива динамично през последните години. В края на 2015 г. активите на Ти Би Ай банк са 515 млн. лв., при 480 млн. лв. година по-рано. "Сред приоритетите ни за тази година е да растем със скорост много над средната за пазара", коментира изпълнителният директор на банката Цветан Петринин за класацията на "Капитал" К10, където банката заема 10-о място и е първа в показателите за ефективност и рентабилност. През последните две години банката отчита и изключително високи резултати, които вероятно също са част от подготовката за продажба, както заделяните значителни провизии за покриване на загуби от обезценки, като за 2015 г. те са за 22.3 млн. лв. Фокусът върху малките и средните предприятия се отразява в привличането на клиенти от търговията и селското стопанство. Значителен дял от кредитния портфейл заемат и потребителските заеми и ипотеките, много от които прехвърлени от небанковите дружества в групата. Според сайта на Ти Би Ай банк тя има над 55 офиса в Бългрия и 6 в Румъния.

Ако сделката бъде завършена, това ще е поредно превъплъщение за банкатa. Тя беше основана през 2002 г. под името "Банка Запад-Изток" от словенски инвеститори, водени от Activa Holding (75%) и дъщерно дружество на Nova ljubljanska banka. Впоследствие банката придоби пълен контрол през 2006 г., но заради ползваната държавна помощ беше принудена да продаде поделенията си зад граница и така НЛБ банка София се озова в TBIF Financial Services през 2011 г. срещу 15 млн. евро.

Сега според съобщението на Kardan цената е 69 млн. евро, а печалбата за групата ще е 14 млн. евро. Това обаче обхваща целия TBIF, така че не може да се прецени ефектът от сделката с българската банка, още повече че през годините има и увеличения на капитала и други трансформации. Също така в зависимост от резултатите от началото на 2016 г. до продажбата цената може да има и доплащане от страна на купувача.

Купува Бойко... Олег Бойко

По информация на "Капитал" потенциалният нов собственик на Ти Би Ай банк в България е основаната през 2008 г. в Литва компания за бързи кредити 4finance. След известни вътрешни реорганизации, тя е регистрирана в Люксембург като 4finance Holding и оперира чрез дъщерни компании в Европа, Северна и Южна Америка. В момента работи на пазарите в Аржентина, Армения, България, Чехия, Дания, Финландия, Грузия, Латвия, Литва, Мексико, Полша, Румъния, Испания и Швеция. Най-познатият бранд, под който оперира, включително и у нас, е Vivus.

На въпрос кой е крайният собственик зад 4finance Group, което държи 99.99% от 4finance Holding, говорителят заяви, че структурата на собствеността е прозрачна и публично известна. По данни на разследващия литовски сайт re:baltica, който се подкрепя от институции като посолствата на Норвегия и Холандия, контролният пакет е на регистрираната в Кипър Tirona Ltd., зад която стои руският милиардер Олег Бойко. Той самият говори за себе си като за собственик на 4finance в очерк на Forbes Русия и е бил председател на борда през 2013 г.

Статията е от октомври 2014 г. и разказва за това как Бойко е купил 75% от 4finance за 70 млн. долара през 2011 г. Според актуалнатa класация на Forbes, където той е посочен като 58-ми по богатство в Русия с лично благосъстояние за 1.2 млрд. долара, в началото на 2015 г. той е намалил дела си в 4finance до 49%. Сумата и имената на купувачите ("група частни инвеститори") не се посочва. В обяснение на бизнесмодела той е цитиран да казва: "Имаме три идейни съставки - fintech, online и sub-primе. Всичко това е в 4finance". Bloomberg допълва за Бойко, че богатството си е натрупал като банкер и предприемач в хазартния бизнес. След 2009 г., когато игралните зали с ротативки са забранени в Русия, той премества бизнеса извън страната и се преориентира към бързите заеми. Една от последните си придобивки прави чрез компанията Finstar Financial Group, която през февруари купи немската Spotcap, с офиси в Берлин, Амстердам, Мадрид и Сидни.

С амбиции за световен лидер

За 2015 г. компанията отчита 64 млн. евро консолидирана нетна печалба, което е с 38% повече спрямо предходната година. Дейността се финансира чрез емитирането на облигации, като рейтингите на компанията са в спекулативния клас - B3 по Moody's и B+ по Standard & Poor's. Агенциите отчитат висока капиталова адекватност, стабилни парични потоци, устойчиво нарастване на печалбите и предвидим бизнес, но отбелязват и високия процент лоши кредити, който към средата на миналата година достига до 31% от всички раздадени и най-вече несигурността в регулаторната среда. Тя значително се промени в Европа през последните години, като едно от най-масовите нововъведения е поставянето на таван на лихвите, при които могат да се отпускат такива заеми.

При един такъв остър завой в законодателството, в опит да се защитят интересите на потребителите, едно от дружествата на 4finance временно спря да работи. Това се случи през декември миналата година, когато централната банка на Литва забрани на местното 4finance да сключва нови договори заем. Причината е, че дружеството не правело всичко необходимо, за да се увери, че клиентите му са в състояние да върнат взетия кредит. Месец по-късно неизправностите са отстранени и в края на януари дружеството отново се върна на пазара.

"Регулаторната среда в Литва се промени наскоро, като преди да влязат в сила на 1 февруари 2016 г., законовите промени се дебатираха близо две години", обясни за "Капитал" говорител на 4finance. Той каза още, че до този момент компанията е имала своя система за проверка на кредитоспособността на клиентите и че тя вече е приведена към новите изисквания на регулатора. "Ние работим в 15 страни и кредитираме отговорно, прозрачно и според регулаторните изисквания. Имаме високо ниво на удовлетвореност сред потребителите и предлагаме алтернативни услуги, за които има потребност у клиенти, които нямат достъп до финансиране. Имаме относителни ниски лихви, тъй като не е в интерес нито на 4finance, нито на клиентите да има кредити, които не се изплащат", каза още представителят на компанията.

Както в отчетите на компанията, така и в изказванията на Бойко се четат нескромни амбиции 4finance да стане световен лидер в бързите кредити. Още през 2014 г. той говори за планове за листване на дружеството, в което вижда потенциал капитализацията му да достигне 1 млрд. долара. А като голямо предизвикателство вижда конкурирането с банките, тъй като те са готови да похарчат по 200 евро за привличането на клиент. Не е ясно къде в тази стратегия на експанзия се включва българската Ти Би Ай банк.

Потърсени да потвърдят информацията, че офертата към Kardan е тяхна, говорител на 4finance каза: "Не коментираме потенциална активност по сливания и придобивания, както и пазарни спекулации." От компанията отказаха да коментират и плановете си за развитие на българския пазар, където вече имат дружество за бързи кредити. То оперира като Vivus.bg и предлага кредити от 50 до 1000 лева със срок на връщане до 30 дни. Кандидатстването е онлайн, а одобрението става за 15 минути. Дружеството е с капитал 7.5 млн. лв. По последния му наличен отчет в търговския регистър към 31 декември 2014 г. има вземания от клиенти за 1.2 млн. лв. и е на 1.6 млн. лв. загуба от дейността.

От Ти Би Ай банк също не дадоха потвърждение на информацията, че това е кандидат-купувачът. "Успешната структура и развитие на групата на TBIF Financial services, част от която е TBI Bank, традиционно предизвиква инвеститорски интерес в различни периоди от развитието й", отговориха от пресцентъра на банката в отговор на изпратени от "Капитал" въпроси. "TBI Bank и през тази година ще продължи да следва стратегията си за развитие на ефективна банка със стабилен растеж. Основен акцент в дългосрочна перспектива остава сегментът на потребителското кредитиране. Планирано е откриване на нови офиси и развитие на онлайн средата. Стремежът на банката е да продължи да работи с фокус върху клиента", се посочва в официалното изявление.Във всеки случай решението на чужд инвеститор да купи банка в България, преди да изчака резултатите от прегледа на качеството на активите и стрес тестовете, звучи смело. Сделка за 22-та от 27 институции едва ли ще има особен ефект на пазара, но ако упражнението покаже капиталов недостиг, може да се наложи купувачът бързо да трябва да извади и допълнителни средства. Затова и БНБ вероятно е особено внимателна при проверката му.

От началото на кризата на българския банков пазар за сливания и придобивания се говори много, но сделките са малко. Има обаче и някои малки изключения, които обикновено се случват по принуда. Едно такова е Ти Би Ай банк, която е на път да се сдобие с нов собственик за втори път в последните пет години.

Проблемите на словенската Nova ljubljanska banka я принудиха през 2011 г. да подаде българското си поделение (тогава "НЛБ Банка София") на TBIF Financial Services - част от холандско-израелският конгломерат Kardan, който вече в България имаше бизнес с бързи кредити, лизинг и ипотечно финансиране. Сега отново под принуда Kardan е на път да се раздели с цялото си финансовото подразделение TBIF, в което ключово звено е Ти Би Ай банк. В съобщение до инвеститорите на борсата в Амстердам Euronext холдингът обявява, че вече има сключена сделка за 69 млн. евро и трябва да бъде финализирана до 15 юни тази година, като датата може да бъде и отлагана по взаимно съгласие. Дотогава трябва да се получат одобрения от акционери и регулатори, като такъв очевидно е БНБ. По информация на "Капитал" в регулатора вече е постъпило искане за разглеждане на сделката и решението се очаква да излезе в рамките на месец май.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  zo avatar :-|
  zo

  Латвия е швейцарията на руската мафия.

 • 2
  pornpig avatar :-|
  pornpig

  До коментар [#1] от "zo":

  Абсолютно! А Черна Гора им е Лихтенщайна :)
  Голяма грешка за ЕС. За съжаление ние също сме част от тази голяма грешка.

 • 3
  ge_andreev avatar :-|
  ge_andreev

  Уважаема Гергана Михайлова,
  в началото на трети абзац сте написала "младата литовска компания 4finance". Тази компания е със седалище в град Рига и е латвийска!

 • 4
  drilldo avatar :-(
  Георги Георгиев

  Това, че офшорка иска да купи най-бързорастящата и 10-та по активи банка в България само мен ли ме притеснява?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK