Първият випуск на The Founders Institute в София завърши с 12 нови фирми

Лектори са едни от най-успешните предприемачи от технологични бизнеси в Силициевата долина

След четири месеца усилена работа 13 от 30 записали се предприемачи успяха да завършат първия клас на The Founders Institute в София. Програмата на най-големия стартъп инкубатор и академия в света успя да създаде 12 нови фирми в България. Това съобщи за "Капитал Daily" директорът на българския клон на института Милен Иванов.

Акселераторът на стартиращи компании The Founder Institute (буквален превод - "Институт за основатели") е създаден през 2009 г. от серийните предприемачи Адео Реси и Джонатан Грийчан, базиран е в Калифорния и притежава глобална мрежа от 2100 стартъпа и 4400 ментори в над 110 града в света. През миналата година институтът отвори филиал и в София.

Умения и контакти

Програмата е четиримесечна и се провежда веднъж седмично в извънработно време. На практика това е хибрид между обучение и бизнес инкубатор. Лектори са едни от най-успешните предприемачи от технологични бизнеси в Силициевата долина.

"Да завършиш Тhe Founder Institute е предизвикателство. Само 30% от кандидатите биват приети в програмата. От тях само 40% успяват да завършат семестъра", казва Милен Иванов. По думите му, за да завърши института, предприемачът трябва да развие смислена идея за технологична компания, която бива одобрена или променена от менторите в програмата. Следващото изискване е да направи план за бизнеса си, да разработи търговско предложение и да създаде реална компания – юридическо лице. Освен това по време на обучението всеки от участниците трябва да изпълни успешно определени задачи - "нещо като домашни, но много практични и свързани изцяло с бизнеса им". "Всички, които завършат, развиват критични лидерски умения, силна мрежа от контакти и са готови да представят бизнес идеята си пред инвеститори, партньори и бъдещия си екип", обобщава Милен Иванов.

Вече с финансиране

Две от новосъздадените компании, чиито основатели са завършили първия випуск на The Founders Institute в София, вече са получили инвестиране.

Стартъпът Yatrus Analitics е приет в най-големия медиен акселератор в Германия NMA и е получил инвестиция от 50 хил. евро. "Записахме се в The Founders Institute, защото искахме да почерпим информация и опит от ментори и изявени предприемачи", обясни Божидар Георгиев, изпълнителен директор. Той е на 24 години, завършил е международни отношения и политика в чужбина и се е върнал в България. Заедно с колеги и съмишленици създава платформа, която използва публични и частни източници на данни, включително социални мрежи, за да открива важни събития и новини и да ги предоставя възможно най-точно в реално време. Клиенти на Yatrus Analitics засега са медии и корпорации основно в Германия, но амбициите на създателите са да разширят географското покритие.

"Имахме първоначална идея за този стартъп, но обучението в The Founders Institute ни помогна да я избистрим и фокусираме, да я променим и да я представим в подходяща форма пред германския фонд NMA. По принцип приемът в този акселератор е труден - тази година от 150 кандидати са одобрени и финансирани само пет, сред които сме и ние, и затова определено ни помогна наученото по време на обучението в The Founders Institute", обясни Божидар Георгиев.

MedicHome е мобилно приложение и уебсайт, които позволяват на пациентите да локализират най-близкия лекар и да получат необходимата им медицинска грижа в своя дом, хотелска стая или офис. Стартъпът вече е привлякъл инвестиция от българската технологична компания DigiMark, обясни Калин Костов, основателя на MedicHome. Той има 12-годишен корпоративен опит на мениджърски позиции.

"Обучението в The Founders Institute беше изключително полезно за мен не само заради срещата с менторите, но и заради контактите с другите обучаващи се. Програмата помага стъпка по стъпка да изясниш и подобриш идеята си и да я предложиш така, че да се хареса на инвеститорите", обобщи Калин Костов.

През октомври започва вторият випуск за обучение

Следващият випуск на The Founders Institute в София ще започне занимания през октомври. Кандидатстването става чрез сайта на института (http://fi.co/join). Всеки курс е от 25 души, кандидатите за участие преминават през психологически и поведенчески тест, който изследва "предприемаческото им ДНК". Таксата за участие е 400 долара. Ако предприемачът завърши курса и намери финансиране за идеята си, ще трябва да плати 4500 долара на програмата, т.е. тази сума е дължима само при успешно започнал бизнес. Фокусът при подбора е върху технологичния сектор, но това не означава задължително и само IT предприемачи, уточняват от института.

Още от Капитал