Бизнесът на "Елхим Искра" расте при нисък марж, печалбата на "Корадо" се утроява

Редакция

Бизнесът на "Елхим Искра" расте при нисък марж, печалбата на "Корадо" се утроява

3720 прочитания

Редакция

© Юлия Лазарова


Повечето публични компании публикуваха индивидуалните си отчети за първото тримесечие на годината. Макар че на на борсата се търгува малка част от българската икономика, финансовите им резултати са индикатор как започва годината. "Капитал" ще представя отчетите на големите и ликвидни компании на борсата.

Приходите на EMKA се свиват

Приходите и печалбата на ЕМКА се понижават на годишна база за първото тримесечие на 2016 г. Продажбите са 3.88% по-ниски от същия период на миналата година и достигат 20.52 млн. лв. Основното перо в тази част на отчета са продажбите на продукция, които формират изцяло приходите на компанията. Представянето към края на март изглежда необичайно за дружеството с оглед резултатите от миналата година. Средният ръст на годишна база за четирите тримесечия на 2015 г. е близо 20%, като първото е било най-силно за компанията.

По-малките приходи са придружени и от свиване на разходите. Последните се понижават скромно на годишна база с 2.22%, достигайки 19.75 млн. лв. Не всички сегменти обаче отчитат икономии. Най-голям е спадът в разноските за материали, които са се свили с около 14% спрямо миналата година до 15.78 млн. лв., което може да се дължи и на по-ниските цени на суровините на световния пазар, както и на по-малкото продажби.

В същото време се покачват разходите за труд и външни услуги, като са и формирани запаси от продукция на стойност 300 хил. лв., което намалява счетоводната печалба. Под влиянието на спада в приходите и по-малките икономии финансовият резултат за първото тримесечие на ЕМКА се понижава с 31.4% на годишна база до 760 хил. лв., или около 0.03 лв. на акция.

"Елхим Искра" расте при нисък марж

"Елхим Искра" се присъединява към другите борсови компании, чиито отчети показват, че разширяват дейността си. Основните пера в приходите и разходите се повишават, като печалбата се удвоява на годишна база, достигайки 282 хил. лв. Въпреки това последната остава със сравнително нисък марж. За първото тримесечие на 2016 г. последният достига едва до 3.3%.

Приходите на компанията са се повишили с 13.07% на годишна база до 8.6 млн. лв. Най-голям е ръстът в продажбите на готова продукция - с около 16%. Основната дейност на "Елхим Искра" е производството и продажбата на акумулатори. Пречка пред по-големия ръст е спадът на износа в Украйна, Русия и Беларус. В същото време от компанията прогнозират, че за първите шест месеца приходите ще се повишат с около 6% на годишна база, става ясно от междинния доклад.

Общите разходи също се повишават, показва неконсолидираният отчет на компанията. На годишна база ръстът е с 12.19%, като общата им стойност достига 8.29 млн. лв. От началото на годината акциите на "Елхим Искра" са загубили 8.42% от стойността си.

Печалбата на "Корадо" се утроява

Скромен ръст на приходите на годишна база, но сериозно увеличение на печалбата показват отчетите за първото тримесечие на "Корадо". Финансовият резултат на компанията се е повишил близо три пъти на годишна база до 669 хил. лв. спрямо 231 хил. лв. за същия период на миналата година.

Приходите растат с 4.37% до 5.64 млн. лв. за миналата година, главно заради продажбата на готова продукция. Компанията е производител на отоплителни системи (радиатори), като работи предимно за европейския пазар. На годишна база делът на износа за ЕС се повишава с 19%, като българският пазар носи 3% от приходите на дружеството, се казва в доклада. "Корадо" е собственост на едноименната чешка компания, която купува по-голямата част от продукцията.

Въпреки че приходите не бележат сериозен ръст, като причина за това е оптимизация на разходите, които падат с 3.85%, това повишава и маржа на печалбата до около 12% спрямо 4.27% за първото тримесечие на 2015 г. Акциите на компанията се се повишили с 16.7% от началото на годината. Последният дивидент компанията е разпределила през месец май 2015 г., като на акция инвеститорите са получили 0.12 лв. Компанията майка държи 85.68% от капитала, а според доклада за дейността 1.23% се държат от физически лица.

Повечето публични компании публикуваха индивидуалните си отчети за първото тримесечие на годината. Макар че на на борсата се търгува малка част от българската икономика, финансовите им резултати са индикатор как започва годината. "Капитал" ще представя отчетите на големите и ликвидни компании на борсата.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал