К50: "Спиди" е най-добрата компания на борсата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

К50: "Спиди" е най-добрата компания на борсата

Компанията е лидер в К50 за втора поредна година, след като се представя добре по всички показатели.

К50: "Спиди" е най-добрата компания на борсата

Куриерската компания, както и другите на върха на класацията успяват благодарение на придобивания и засилен износ

19451 прочитания

Компанията е лидер в К50 за втора поредна година, след като се представя добре по всички показатели.

© Анелия Николова


Критериите

"Капитал 50" е класация на най-добрите компании на българската борса. Критериите, които са приложени в методологията на класацията, са приходи, ръст на приходите, пазарна капитализация и нейният ръст, ликвидност и марж на печалбата. Данните са взети от консолидираните отчети на дружествата за 2015 г.. Броят на сделките и пазарните капитализации са предоставени от БФБ. Целта на класацията не е да прави препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Ако има сектор, който все още в най-голяма степен болезнено напомня за икономическата криза от 2008 г., това е борсовият. Оттогава досега икономиката на България успя да се върне в зоната на растежа, много компании преодоляват спадовете и реализират печалби, безработицата се понижава. Фондовият пазар обаче все още е почти там, където се сгромоляса преди 7 години, с всичките последствия.

Ниската ликвидност, бягството на инвеститори, несигурната среда, непрозрачността и често порочни практики на мениджмънта на някои компании без санкции от пасивния непълноценен регулатор плюс почти изцяло липсата на нови емитенти поставят българския пазар далеч от лигата на атрактивните, където беше преди 2008 г.

Принос за това състояние има и държавата, чиито популистки идеи понякога имат негативно влияние върху борсата, като национализация на пари в частните пенсионни фондове, глобите за компании собственици на земи, в които има акционери чужденци, които все пак отпаднаха. За капак през 2014 г. дойде и фалитът на КТБ и проблемите с ПИБ, които са публични компании. Затова и едва ли е изненада, че през миналата година Sofix се понижи за първи път от 2011 г.

При тези обстоятелства да се пише за българския фондов пазар напоследък не е много лесно, още повече да се правят класации.

Въпреки това за десета поредна година "Капитал" състави "К50 - най-добрите компании на борсата" (наследник на "Дневник 50"). Защото зад всичко негативно на пазара се крият и някои добри новини. А те са, че има компании, които не само не загубиха от стойността си, а дори добавиха такава за своите акционери благодарение на доброто им представяне като приходи и печалби.

Освен това през миналата година на борсата се листна една от най-големите IT компании в страната - "Сирма груп", а през тази на пазара смята да се довери чужд инвеститор - естонската Arco Vara, която чрез свое дружество със специална инвестиционна цел планира да набере до 30 млн. лв. капитал. Добрите обаче се изчерпват някъде дотук.

Представителите на капиталовия пазар все още не виждат надежда за нивото на корпоративното управление и повишаване на прозрачността на публичните компании, които се броят на пръсти. Според тях няма отстъпление, но няма и напредък.

Отново на върха

В подобна среда за втора поредна година "Спиди" заема първо място в К50. Куриерското дружество се представи добре по всички показатели в класацията и крайният му ранг е най-добър (виж карето с критериите). Още с излизането на борсата през 2012 г. ръководството на "Спиди" пое ангажимент да разширява пазарния дял и продажбите, както и да разпределя поне половината печалба за дивидент.

През миналата година компанията продължава да расте с двуцифрен темп. Причина е ефектът от сделката през ноември 2014 г., когато тя придоби две дружества от френската GeoPost - румънското DPD S.A. и "Геопост България". Като част от операцията, която включваше и увеличение на капитала, GeoPost получи и 25% в българския куриер. Сделката беше важна за "Спиди", тъй като даде начало на експанзията й в региона - компанията вече доставя пратки (основно корпоративни, които са 88% от всички доставки) в Гърция и Румъния на цени като в България, като има амбиции и за разширение в Турция и Македония, определя като пазар с потенциал и Сърбия.

Освен това насочва усилия и към индивидуалните клиенти и обработката на по-големи доставки. Делът в приходите по международни куриерски пратки спрямо общите приходи за 2015 г. е 12.27%. Продажбите в чужбина са нараснали с почти 300%, а тези на вътрешния пазар с 9.5%. Регионалната експанзия налага и доста инвестиции, но това не пречи ръководството да следва обещаната дивидентна политика да разпределя поне 50% от печалбата - за 2014 г. бяха разпределени 5.6 млн. лв.

През тази година, ако се спазва обещанието, компанията трябва да разпредели отново поне 5.6 млн. лв. на база индивидуалната печалба. На консолидирана база има свиване на печалбата като ефект от по-ниската рентабилност на дейността в Румъния.

Без дивидента за миналата година компанията е реализирала 30% доходност за акционерите си. Основен акционер продължава да е Валери Мектупчиян, 25% са на френската GeoPost, а около 10% са в по-дребни акционери. Придобивай, за да растеш

Втората позиция в К50 е за компания, която също расте чрез придобивания. "Агрия груп холдинг" за първи път попада толкова високо в класацията. Това обаче не е изненада - през последните години дружеството изкупи няколко по-малки собственика на земеделски земи, а в началото на тази година стана ясно, че ще придобие и производителя на олио "Кехлибар", което е в синхрон с плановете на мениджмънта за разширяване на бизнеса чрез засилване на преработвателната и експортната му ориентация. Компанията е и една от малкото, които публикуват прогнози за своите финансови резултати години напред. Така например дружеството очаква продажбите към края на 2018 г. да надминат 220 млн. лв., а счетоводната печалба да е 19 млн. лв.

Основен акционер в "Агрия груп" с 46.5% е варненската "Емра", която е еднолична собственост на изпълнителния директор на холдинга Емил Райков. Близо 30% от капитала са собственост на "Комерс" - Търговище, на Иван Стефанов, универсалният пенсионен фонд на "Доверие" притежава малко над 5% от акциите, а близо 20% са в други акционери. Това прави "Агрия" една от компаниите с висок фрий флоут и ликвидност на борсата.

"Трейс груп холд" затваря топ 3 на К50 благодарение на сериозния ръст на приходите си, но по-умерен при печалбата. Компанията обаче не успя да зарадва акционерите си с положителната доходност. Притесненията на инвеститорите си имат обяснение - несигурната строителна среда, която е силно зависима от държавни поръчки. Тази година например ще е много слаба за сектора заради спиране на големи инфраструктурни проекти от правителството, както и заради забавянето по новите европрограми. Компанията все пак успя да диверсифицира и засили дейността си към проекти в сградното строителство и ремонт, както и в съседни държави. В момента чрез своите дъщерни дружества холдингът изпълнява близо 40 проекта в Сърбия, като три от обектите са по магистрали с възложител "Коридори Сърбия".

Една от звездите на миналата година е "Неохим". Компанията попадна в топ 5, след като успя да повиши силно приходите си и оттам печалбата. Това се дължи почти изцяло на повече продадени количества, както и на поевтиняването на природния газ, който е основна суровина за производство на торове. Това помогна на компанията от Димитровград да излезе от зоната на загубата, реализирана през 2014 г.

Тенденцията на подобрение на резултатите продължи и с началото на тази година - за първото тримесечие печалбата е два пъти по-голяма от тази за цялата 2015 г. Освен това ръководството направи предложение да се разпредели дивидент от 0.8 лв. на акция. Добрите резултати на компанията се прехвърлят и върху цените на акциите и ликвидността й, което допринася за по-високата й позиция в К50. Тук обаче трябва да се отбележи, че един от основните фактори за растеж носи и основен риск пред дружеството - скок на цената на газа може да окаже обратен ефект върху резултатите на дружеството.

Износът като двигател

През миналата година "Монбат" успя да се върне в зоната на растежа на приходите, както и в топ 5 на К50. През 2014 г. производителят на акумулатори понижи продажбите си, но преструктурира пазарите си, което отново донесе растеж. По-високите цени на оловото, което е основна суровина на дружеството, обаче е свило печалбата, което понижава и рентабилността. Друга компания, която пострада от санкциите срещу Русия и конфликта в Украйна, е фармацевтичната "Софарма". На индивидуално ниво компанията има спад на продажбите, но успява да ги повиши на консолидирано. И при двата отчета обаче има спад на печалбата.

В момента компанията е в процес на преструктуриране на пазарите, за да се ограничи зависимостта от Русия, където допълнителен негативен фактор е и слабата рубла. Ръководството признава обаче, че този процес тече по-бавно от желаното заради по-трудното навлизане на нови пазари. Една позиция преди "Софарма" е и друг производител на лекарства - само че за ветеринарна медицина. "Биовет", който изнася над 90% от продукцията си, отчита лек ръст на приходите, но печалбата пада значително, като в началото на миналата година влияние върху това имаха валутните курсове.

Компанията отново е изцяло в български ръце - братята Домусчиеви, след като изкупиха дела от 36.6% на The Rohatyn Group в мажоритарния собственик "Хювефарма", чрез която контролират "Биовет". На 19-о място в класацията е "Чайкафарма висококачествените лекарства". Сравнително нова компания на борсата, тя успява да повиши леко продажбите и печалбата си. При нея по-интересното е, че е в топ 5 по капитализация, въпреки че свободно търгуваният обем е доста малък - под 5%, но с малки пакети често се случват сделки. Към края на първото тримесечие компанията, контролирана от Тихомир Каменов (96%), вече дори е на второ място по пазарна стойност.

В класацията намират място и големи индустриални и машиностроителни компании. Производителят на алуминиеви профили "Алкомет" отчита леко повишение на приходите, но сериозно при печалбата. Причината за това са преструктуриране на продуктовия микс и ориентиране към изделия с по-висока добавена стойност. Компанията обаче е с по-ниска ликвидност, което ограничава търговията с нейни акции, а това я задържа в по-долни позиции на К50. На престижното 8-о място е "Свилоза", след като успя да се възползва от високите цени на целулозата на международните пазари през миналата година, приходите, а особено и печалбата се повишиха значително.

Влошаване на позициите в класацията има при "М+С хидравлик" и "Хидравлични елементи и системи", които през миналата година бяха съответно на 9-о и 3-о място. Причините са забавяне на продажбите на външните пазари, което беше прогнозирано от двете дружества, които са част от "Стара планина холд".

Бившите приватизационни фондове, днес холдинги, също са в класацията, но традиционно на по-долни позиции. В средата на таблицата е "Стара планина", който има спад както на приходите, така и на печалбата, като резултат от представянето на дъщерните му дружества. "Индустриален капитал холдинг", "Индустриален холдинг България" и "Синергон" са в долната половина на К50. Последният страда заради основното си дружество "Топливо", което миналата година отчете сериозен спад на продажбите си на горива.

Бившите приватизационни фондове продължават да страдат и от техния стар проблем - често неясни активи, сложни структури на портфейлите с компании в различни сектори, което в повечето случаи е трудно за управление. Това е и причината инвеститорите да гледат много предпазливо на акциите им - факт, който се отразява и върху цените им. За миналата година капитализациите на голяма част от тях са се понижили, а при някои с повече от спада при Sofix.

Скачени съдове

Десетката на класацията се затваря от "Булгартабак холдинг" и свързаното с него "Юрий Гагарин", което миналата година се върна в групата. Настоящата 2016 г. обаче не се очертава добра за тях и най-вероятно догодина ще потънат в К50. Освен че соченият за техен скрит собственик Делян Пеевски продаде официалните си участия на свързани компании, цигареният холдинг обяви през март, че от април спира продажбите си за Близкия изток.

Новината дойде месеци след като Турция за пореден път предупреди за значителния дял, който марките на "Булгартабак" заемат на нелегалния пазар в Турция. Спирането на износа ще удари продажбите на компанията, а оттам и част от бизнеса на "Юрий Гагарин", който произвежда филтри и опаковки за холдинга. В резултат на негативните новини около "Булгартабак" само за месец той изгуби около 200 млн. лв. от пазарната си капитализация. Освен че официалният собственик е неясен и прикрит зад плетеница от офшорки, компанията често не зачита правата на миноритарните акционери, които въпреки привидно ниския фрий флоут (под 2%) са над 1400.

Настоящата година също започна трудно за фондовия пазар - първите месеци съвпаднаха с корекцията на международните борси. Това до някаква степен се отрази и тук, макар вътрешните фактори да влияят по-силно, а корелацията с чуждите пазари да остава по-ниска. Само за сравнение - развитите борси отдавна преодоляха спадовете от кризата, някои дори удариха исторически върхове, а БФБ е още на дъното.

Критериите

"Капитал 50" е класация на най-добрите компании на българската борса. Критериите, които са приложени в методологията на класацията, са приходи, ръст на приходите, пазарна капитализация и нейният ръст, ликвидност и марж на печалбата. Данните са взети от консолидираните отчети на дружествата за 2015 г.. Броят на сделките и пазарните капитализации са предоставени от БФБ. Целта на класацията не е да прави препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  longin avatar :-|
  longin

  при Корадо 4КХ да няма грешка с капитализацията за 2014 г? имаше СПО там....

 • 2
  ceneto avatar :-|
  ceneto

  зърнени храни 7-мо място - ткаква предна позиция заслужават само ако е класация за най-много пари откраднати от инвеститорите

 • 3
  misho73 avatar :-|
  misho73

  "... порочни практики на мениджмънта на някои компании без санкции от пасивния непълноценен регулатор ..."

  Некой крадне а държавата жми :-) Както жмеше и когато Цецо източи 2-3 млрд. с или без прасето :-)

  В началото се успокоявахме че това ще премине след първоначалното натрупване на капиталите. На теория трябваше да е така, а след това самия капитал трябваше да започне да радува за ред и правила. Или капитала не се е натрупал или от комуне и назначен капиталист не става. Май второ :-) Близо до нас има една сграда на Мин-не-знам-си-къв-проект, подарена на комуне, който я съсипа - прибираше наеми без да вложи и лев докато разрухата и предлагането на смислени офис сгради опразни си казаха своето. Сега е празна, предполагам комунето псува "тъпия българин". Говорим за сграда на 12-13 етажа, масивна ... Колко активи бях строшени по този начин? Не станахме нормална държава и това си е. Нек'ва мафиотска група и шайка идиоти, дето им ходи по свирките?!? Начело с Тиквоча, Доги, Гоце и т.н. и т.н.

 • 4
  drunklol avatar :-|
  drunklol

  Аз само не разбрах защо в тази "класация" няма нито един АДСИЦ???

 • 5
  bogry avatar :-|
  BoGry

  "Ниската ликвидност, бягството на инвеститори, несигурната среда, непрозрачността и често порочни практики на мениджмънта на някои компании без санкции от пасивния непълноценен регулатор плюс почти изцяло липсата на нови емитенти поставят българския пазар далеч от лигата на атрактивните, където беше преди 2008 г. "

  А аз си мислех, че 2008-а е свършила преди 8 години!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Намери ми наемател

Намери ми наемател

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.