Втори рунд в битката за "Дунарит"

Според Асен Бабански, управител на основния акционер в русенското предприятие "Кемира", забавянето на решението на КЗК за сделката с "Дунарит" е с цел бързата продажба на акциите на "Хедж" в "Авионамс".

Втори рунд в битката за "Дунарит"

Съдът отмени определението на КЗК, блокиращо прехвърлянето на контрола над завода на "Емко", но се появи нов кредитор, зад който прозира Делян Пеевски

Николай Стоянов
14531 прочитания

Според Асен Бабански, управител на основния акционер в русенското предприятие "Кемира", забавянето на решението на КЗК за сделката с "Дунарит" е с цел бързата продажба на акциите на "Хедж" в "Авионамс".

© Юлия Лазарова


"Е.Миролио" е прехвърлила вземането си от русенския завод за 25 млн. евро на "Виафот инвестмънт България" за 19.5 млн. евро.

Русенският военен завод "Дунарит" е една от апетитните хапки от останките от някогашната бизнес империя на Цветан Василев и за нея от затварянето на КТБ се правят различни опити за овладяване. Пушилката от престрелките около предприятието от военнопромишления комплекс става все по-плътна и вече е трудно да се разбере кой за какво се бори и в чий лагер е. Краткият прочит на случващото се е, че вероятно наблюдаваме масирана атака по няколко линии на депутата Делян Пеевски да овладее дружеството. Пълният е доста объркана и хаотична смесица от действия на акционери, управители, регулатори и съдилища.

Окопни позиции

От една страна, имаме обявена сделка през февруари, с която конкурентът "Емко" да придобие контрол над русенското предприятие. Тя е подписана от Асен Бабански, настоящия управител на основния акционер в русенското предприятие "Кемира" и изпълнителен директор на следващия по веригата собственик "Хедж инвестмънт България", който твърди че това е единственият начин да се запази дейността и фондът за гарантиране на влоговете да получи дължимото си. Предвижда се увеличение на капитала, което да отиде за погасяване на задълженията към КТБ.

От друга страна, имаме офшорната EFV International Financial Ventures (EVF), за която няма пълна яснота чия е, но собственикът явно не одобрява Бабански и иска да го смени. EFV обжалва и сделката с "Емко" пред съда и по нейна молба Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отказа да се произнесе, като така блокира прехвърлянето. Според доклада на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество компанията някога е била на собственика на КТБ Цветан Василев. В началото на 2015 г. е прехвърлена заедно с други активи на Пиер Луврие, после през юли той я връща на банкера и в някакъв по-късен момент през годината тя е придобита от Дмитрий Косарев, по-известен с водената от него битка за БТК. "Покрай сделката за БТК придобих и част от други компании, но вече ги препродадох на български бизнесмени и нямам никакво отношение към тях", коментира руснакът в интервю за "Капитал" през март 2016 г., което оставя в мъгла настоящата собственост.

От трета страна, имаме съвсем нов кредитор - "Виафот инвестмънт България", който твърди, че е придобил вземането на Едуардо Миролио към "Дунарит", а с него и залога над търговското предприятие. Италианският бизнесмен с български паспорт прехвърли както участието си в "Булгартабак", така и своите 50% в "Техномаркет България" на фирми, свързани с депутата Делян Пеевски, като според източници на "Капитал" сделката е включвала и вземането от "Дунарит".

От четвърта е самият Цветан Василев, който явно продължава да е в час със сделката и да симпатизира на офертата на "Емко". В последното си писание в личния си сайт той заявява: "Страхът от решаване на проблемите на групата "Дунарит-Авионамс" без участието на всесилния тандем мобилизира винаги готовия председател на КЗК Петко Николов, който влезе в историята със спряното разрешение за увеличение на капитала на "Дунарит" с 60 млн. лв., предназначени за погасяване на кредитите на "Хедж инвестмънт". Очевидно е, че схемите на Пеевски и Сталийски са били объркани."

И от пета са синдиците на КТБ, по чието искане в момента частен съдебен изпълнител организира търг за продажбата на другия голям актив в групата - авиоремонтния завод "Авионамс", за който оферти се приемат до 10 май. Резултатът засега е патова ситуация от десетки опити за вписвания в Търговския регистър, блокирани от съдебни решения.

Отстреляното решение на КЗК

Единият фронт, по който има развитие, е определението на КЗК, с което тя почти се направи на съд и отказа да се произнася по исканата концентрация от "Емко" с аргумент, че има висящи съдебни спорове за контрола над "Дунарит". Безпрецедентното определение на регулатора от 30 март е отменено окончателно от Върховния административен съд на 21 април. Така сега казусът отново е върнат в полето на КЗК, която трябва да се произнесе по същество.

Мнението, че КЗК е надхвърлила правомощията си в казуса и не е трябвало да се интересува от акционерните битки, се споделя и от съдиите от ВАС: "Евентуалното бъдещо разместване в структурата на контрола на "Дунарит" не е между изискванията на закона, които следва да бъдат взети предвид от административния орган, тъй като законосъобразността на административния акт се преценява към момента на неговото издаване, а актът следва да е съобразен с удостоверените към този момент факти. Още повече че предвидената концентрация се състои в придобиване на едноличен контрол върху "Дунарит" от "Емко" чрез увеличение на капитала, а не закупуване на притежаваните акции от неговите акционери."

Попитани за коментар, от КЗК изпратиха до "Капитал" отговор, който в голямата си част беше компилация от пасажи от самото отменено определение. Според регулатора, макар и спорът около промяната на контрола в "Дунарит" "да не изменя параметрите на сделката, нито засяга купувача на дяловете, наличието на съдебен спор относно заявения в уведомлението пред КЗК контрол върху обекта на придобиване е от естество да измени съществено оценката на комисията, в случай че EFV спечели тези дела".

"Определението на ВАС е окончателно и КЗК в съответствие със ЗЗК ще възобнови производството по образуваната преписка", обещават от регулатора, а по въпроса в какви срокове ще се произнесе препращат към законовите текстове. Така и обаче не става ясно дали след като става въпрос за възобновяване на вече започнало производство, те започват да текат отначало или, както би било логично, продължават. Предвид че и досега не се е произнесла КЗК, явно е приела първото. А това е и доста ключово, защото, докато се чака регулаторно одобрение, битките по другите фронтове може да обезсмислят сделката.

Атаката на новия кредитор

На централния фронт в самото "Дунарит" вече има шумни престрелки. На 3 май в Търговския регистър е заявена смяна на заложения кредитор на предприятието. Според представен договор за цесия от 14 март "Е.Миролио" е прехвърлила вземането си от русенския завод за 25 млн. евро (което беше придобито на свой ред след цесии, с които Миролио да си спаси част от влоговете в КТБ) на "Виафот инвестмънт България" за 19.5 млн. евро, или с около 20% дисконт.

Тя е собственост на Viafot Limited от Британските Вирджински острови и въпреки че е регистрирана в прословутата сграда бул. "Цар Борис ІІІ" 159, не е сред кредитополучателите на КТБ вероятно защото е регистрирана само няколко месеца преди затварянето й през март 2014 г. Управител е Роман Венев, който е и изпълнителен директор на "Родина пропъртис", един от големите кредитополучатели на КТБ с необслужвани задължения за 95 млн. лв., което според доклада на AlixPartners е използвано основно за рефинансиране на други задължения към банката и основно на "ИПК Родина", което по това време се управлява от майката на Пеевски Ирена Кръстева. Въпреки това синдиците на КТБ досега не са много активни спрямо него и не му е поискана несъстоятелност. Собственик на "Родина пропъртис" е ТЦ-ИМЕ, някога една от ключовите компании в структурите на Василев, която се счита, че сега се контролира от лагера около Пеевски. За собствеността на офшорното Viafot също няма данни, като от документите по регистрацията му става ясно, че е обслужвано от Mossack Fonseca, което дава надежди, че може да излязат детайли покрай изтеклите данни от кантората, за която стана ясно, че е обслужвала и друга близка до Пеевски панамска офшорка - Cibole Services Incorporated.

Друга връзка е, че по време цесията напълно съвпада с прехвърлянето от Миролио на Пеевски на дяловете му в "Булгартабак" и "Техномаркет България". От договора става ясно, че още на 4 декември 2015 г. двете страни са сключили предварително споразумение. Фирмата на Пеевски "НСН инвестмънт" поиска от КЗК разрешение да купи "Техномаркет" месец по-късно на 4 януари 2016 г.

Така логичната хипотеза е, че Пеевски възнамерява да ползва залога като лост за придобиване на контрол в "Дунарит". Наред с опитите за вписването и изпълнителният директор на завода Кръстю Кръстев представя документ още от юли 2015 г., с който "Е.Миролио" се съгласява да се вдигне залогът, а новият кредитор представя оттегляне на това съгласие. Като към момента със съдебни решения и двете страни са си блокирали всички вписвания досега.

И атаката на новия собственик

Паралелно с бойното поле в "Дунарит" такава битка се води и в "Хедж инвестмънт България", където двама от членовете на борда, назначени на последното общо събрание с гласовете на EFV, се опитват да отстранят изпълнителния директор Асен Бабански. Единият от тях е близкият до председателя на Национално движение "Русофили" Николай Малинов Асен Асенов. Той е собственик на "Праймедия", което твърди, че е собственик на TV7 от март 2015 г. насам. Още в средата на април в Търговския регистър е заявено за вписване заседание на борда, с което той и другият член Юлия Янчева са решили вместо Бабански вече изпълнителен директор да е Асенов. От представената пространна обяснителна записка от адвокатите на EFV и "Хедж инвестмънт" - българския офис CMS Cameron McKenna, става ясно, че то е проведено при доста странни обстоятелства.

Съдейки от протокола, то се е провело в присъствието на нотариус в коридора пред офиса на дружеството, тъй като той е "затворен (заключен), няма никой и никой не отваря след настоятелни почуквания на входната врата на офиса" и след като са изчакани 30 минути Бабански да се появи. Представени са различни доказателства, че са правени всевъзможни опити да се свържат с Бабански, които са неуспешни. Приложено е дори и последното интервю на директора от 13 април с коментар: "Оказва се, че единствено вестник "Капитал" е в състояние да намери Асен Бабански в последно време."

В оправдание на тази констатация "Капитал" наистина успя отново да се свърже с него. Той видя в последните действия логично продължение на атаките и отчаяни стъпки за придобиване на контрол върху "Дунарит", след като ВАС отмени определението на КЗК. "Всичко това навежда и на друга мисъл - дали забавянето на решението на КЗК за сделката с "Дунарит" не е умишлено и с цел бързата продажба на акциите на "Хедж" в "Авионамс", коментира Бабански пред "Капитал".

Прикачен файл

Прикачен файл

"Е.Миролио" е прехвърлила вземането си от русенския завод за 25 млн. евро на "Виафот инвестмънт България" за 19.5 млн. евро.

Русенският военен завод "Дунарит" е една от апетитните хапки от останките от някогашната бизнес империя на Цветан Василев и за нея от затварянето на КТБ се правят различни опити за овладяване. Пушилката от престрелките около предприятието от военнопромишления комплекс става все по-плътна и вече е трудно да се разбере кой за какво се бори и в чий лагер е. Краткият прочит на случващото се е, че вероятно наблюдаваме масирана атака по няколко линии на депутата Делян Пеевски да овладее дружеството. Пълният е доста объркана и хаотична смесица от действия на акционери, управители, регулатори и съдилища.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал