БТК увеличава пазарния дял и приходите си

В началото на седмицата и БТК официално пуснаха бърз интернет в своята 4G мрежа

БТК увеличава пазарния дял и приходите си

Печалбата на оператора се свива, но по-слабо благодарение на придобития мултиплекс НУРТС

Александра Козбунарова
9383 прочитания

В началото на седмицата и БТК официално пуснаха бърз интернет в своята 4G мрежа

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


210 млн. лв.

ще инвестира БТК в модернизиране на инфраструктурата си през 2016 г.

След като върна към растеж в края на миналата година, българският телекомуникационен пазар отново започва леко да се размества. Това показват данните за финансовото представяне през първото тримесечие на трите оператора (виж таблицата).

През първите три месеца на 2016 г. бизнесът на БТК се е стабилизирал, показва публикуваният във вторник финансов отчет на дружеството. Компанията запазва челна позиция сред телекомите по размер на приходите, които към март достигат 211.7 млн. лв. Операторът е единственият, който отчита ръст на клиентите на мобилните си услуги спрямо съответния период на миналата година. В края на първото тримесечие БТК продължава да стопява разликата с конкурентите си по пазарния дял на приходи от мобилни услуги, достигайки 28%, сочат изнесените от компанията данни. В същото време печалбата преди данъци, лихви и амортизации (EBITDA) намалява с почти 4%, като спадовете се омекотяват благодарение на купения през миналата година мултиплекс НУРТС.

Фиксирана телевизия и мобилен интернет

изглежда, са двата фактора, които движат телеком пазара през изминалите три месеца, особено след като и трите мобилни оператора пуснаха 4G мрежите си. Доброто представяне на БТК към март се дължи именно на увеличилите се приходи от мобилни услуги, както и на оборотите, генерирани от цифрова телевизия, благодарение на купения през юли миналата година мултиплекс НУРТС. Отчетът на телекома сочи, че приходите от мобилни услуги нарастват с 6% до 120 млн. лв., а НУРТС генерира 10.9 млн. лв. оборот, с което се компенсира спада от 6% на фиксираната телефония.

Средният приход от потребител (ARPU) при БТК остава непроменен спрямо същия период на 2015 г. - 11.1 лв. в края на март, като делът на мобилния интернет в него се увеличава и към края на отчетния период достига 31%. Най-добре по този показател се представя "Теленор" - 12.1 лв., като причината според доклада на норвежката компания майка е в по-скъпите абонаментни планове, включващи и интернет. "Мобилтел" също залага на мобилния интернет.

В същото време водещият оператор по абонати, изглежда, ще разчита и на стабилизиране на бизнеса чрез фиксираните услуги - интернет и телевизия, където телекомът отчита близо 6% ръст благодарение на придобития кабелен оператор "Близу". По данни на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) "Мобилтел" води по пазарен дял при фиксирания интернет, следван от БТК, и е на второ място по брой клиенти на платена телевизия, където лидер е "Булсатком", а на трето място вече се нарежда БТК.

Малки печалби, големи инвестиции

Към края на март единственият телеком с ръст на EBITDA е "Теленор", докато и БТК, и "Мобилтел" свиват печалби. При БТК намаляването се дължи на увеличени разходи за персонал и амортизация. Telekom Austria Group, която в собственик на "Мобилтел", посочва в доклада си, че телеком пазарът в България продължава да е засегнат от остра ценова конкуренция в мобилния сегмент и слабата макроикономическа среда, което е и причината за по-слабото представяне на дъщерното ѝ дружество. От "Теленор" пък обясниха слабия си ръст на EBITDA с разходите по оптимизацията на мрежата си.

През 2016 г. и от трите телекома обещават сериозни инвестиции в мрежи и доизграждането на 4G инфраструктурата си. От "Мобилтел" обявиха, че ще вложат около 200 млн. лв., а от БТК - между 210 и 220 млн. лв. За първото тримесечие на годината "Теленор" са инвестирали 7 млн. лв., сочи докладът за дейността на компанията, но телекомът така или иначе обнови мрежата си през миналата година. БТК, които обявиха старта на 4G мрежата си в понеделник, вече са изпълнили 32 млн. лв. капиталовложения към края на март, като основната част от сумата е именно в мрежа.

210 млн. лв.

ще инвестира БТК в модернизиране на инфраструктурата си през 2016 г.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


3 коментара
 • 1
  pavel_p avatar :-|
  pavel_p

  Припомням, че микровълновият спектър е от 1-100Ghz.Това включва познатите ни 4G, WiFi, GSM, GPRS, UMTS, SHF, Цифрови Телевизии и т.н.За НЕВЯРВАЩИТЕ: Швеция, страната с най-висок стандарт на живот в Европа, е провела хиляди изследвания върху дългосрочното влияние на Електромагнитните вълни върху човешкото здраве............
  1. http://www.iddd.de/umtsno/MelanomaFM2002.pdf
  2. 283283490-Possible-Effects-of-Electromagnetic-Fields-EMF-on-Humans
  3. http://www.aseq-ehaq-en.ca/uploads/1/5/8/6/15867826/hallberg__johansson_2009b.pdf
  4. http://apps.fcc.gov/ecfs/document/view?id=7520942001
  5. http://nopr.niscair.res.in/bitstream/123456789/10341/1/IJEB%2048(10)%20959-981.pdf
  6. https://stopsmartmetersau.files.wordpress.com/2014/12/rf-research-from-2012-onwards-for-who.pdf
  7. rel="nofollow">http://www.i-sis.org.uk/ELADD.php
  и така нататък...........

 • 2
  pavel_p avatar :-|
  pavel_p

  НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ, че ДОБРОВОЛНО Плащате на Операторите за да ви Облъчват с микро вълни. Сърфирането през "Смарт телефон" посредством-4G, WiFi, GSM, GPRS, UMTS и тн. са технологии излъчващи микровълни. Сегашният- WiFi Безжичен обмен на данни1-4Гхц представлява микровълново излъчване на електромагнитни вълни. Микровълново е излъчването също от WiFi-то на Рутери, GPS-и, Таблети, Флашки за Интернет, антени на Базови станции и т.н. Всички те излъчват микровълни в диапазон 1800-5000Mhz. В текущият момент имаме огромно, невидимо електромагнинто замърсяване. Микровълните влияят мигновено върху нивата на редица жизнено важни хормони (при много ниски стойности-0,001μW/m2). Първо се прекратява производството на Мелатонин кaто същевременно надбъбречната жлеза започва да синтезира голямо количество стерсови хормони- Кортизол и Адреналин. Микровълните Отслабват клетъчната мембрана и клетки стават лесни жертви гъбички(Кандида), Вируси и други патогенни микро-организми. Гъбичната инфекция завзема организма, като може да се разпространи върху всички органи-Кожа,Очи,Бъбчреци,Черен Дроб, Стомах, Черва. Започваме да страдаме от напръв поглед безобидни симптоми- нарушена дефекация, ниска температура, бързо изморяване, главоболие, безсъние, зачервяване на кожа и очи, торбички под очите, липса на сексуално желание, еректилна дисфункция, стерилитет и т.н. Причината за тези негативни ефекти е, че при продължителното разраставане и нелекуване на ГЪБИЧНАТА Инфекция (Кандида), в тялото се отделят многобройни токсини увеличаващи Оксидативният стрес,клетъчните мембрани се разрушават и израждат.Повредите в клектите(ДНК) на организма немогат да бъдат възстановени и тялото се интоксикира. Стига се до израждане, РАК, Левкемия, и т.н.. Най големите замърсители доприняасящи за благобриятната гъбична среда са WiFi рутери и GSM-и те. Те работят в микровълновитя чесотен диапазон. National Geographic направиха предаване по въпроса за електросмога в съвременните градове: https://www.youtube.com/watch?v=CKekrESXssM
  Бритaнският Индипендънт представи статия: Мобилните телефони убиват повече хора от Цигарите: http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/mobile-phones-more-dangerous-than-smoking-or-asbestos-802736.html
  Възрастна жена инвестира 4000 паунда за да защити своя дом от WiFi и други мобилни сигнали:
  http://www.telegraph.co.uk/technology/news/11179372/Grandmother-spends-4000-WiFi-proofing-home.html

 • 3
  bluelagoon avatar :-|
  мики маус

  До коментар [#2] от "pavel_p":

  Дотук добре, разбрахме, че много знаеш. Какво предлагаш?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход