Nissan Motor поема контрола над Mitsubishi

Японските автомобилостроители ще си партнират в разработките и производството

Директорът на Nissan Карлос Госн очаква сделката да осигури синергии за милиарди
Директорът на Nissan Карлос Госн очаква сделката да осигури синергии за милиарди    ©  THOMAS PETER
Директорът на Nissan Карлос Госн очаква сделката да осигури синергии за милиарди
Директорът на Nissan Карлос Госн очаква сделката да осигури синергии за милиарди    ©  THOMAS PETER

Японската автомобилна компания Nissan Motor се е съгласила да купи 34% от акциите на по-малкия си конкурент Mitsubishi Motors срещу 2.2 млрд. долара, съобщава Reuters. По този начин Nissan на практика поема контрола над Mitsubishi, чието оцеляване е застрашено след серия от скандали. Сделката осигурява спасителна капиталова инжекция за Mitsubishi Motors, но трябва да подпомогне и Nissan. Компанията среща затруднения в разрастването си на азиатските пазари извън Китай, поради което може да използва силните позиции на Mitsubishi Motors в страни като Тайланд и Филипините. Двете компании вече имат партньорство в разработката и производството от 2011 г.

Фактически контрол

Според условията на сделката Mitsubishi Motors ще емитира нови акции, които ще бъдат продадени на Nissan с отстъпка от 5.3% спрямо борсовата цена в сряда. По този начин компанията ще набере 237.4 млрд. йени (2.18 млрд. долара). Според японското законодателство делът от над една трета от акциите е достатъчен, за да може Nissan да контролира Mitsubishi Motors. Според съвместното изявление на двете компании сделката трябва да помогне на Mitsubishi Motors да възвърне изгубеното доверие.

През миналия месец компанията призна, че в продължение на десетилетия е представяла надценени данни за икономичността на свои двигатели. Скандалът засегна и двигатели, които се използват в модели на Nissan. Това доведе до спад на акциите на Mitsubishi Motors с 45%, което изтри 3 млрд. долара от пазарната й капитализация. Според изчисленията на анализаторите компанията ще трябва да плати обезщетения на клиенти и партньори в размер до 1 млрд. долара.

Главният изпълнителен директор на Nissan Карлос Госн заявява, че двете компании ще споделят и ще развиват заедно технологии. По думите му партньорството може да доведе до значително спестяване на разходи чрез координирани поръчки от доставчици, утилизация на производствения капацитет и сътрудничество в бързо развиващите се пазари. "Вярваме, че всички ще спечелят от тази ситуация. Можем да се подкрепяме и да растем заедно по-успешно, отколкото самостоятелно", заявява той. Nissan ще има право да номинира една трета от директорите в борда на Mitsubishi Motors.

В резултат на сделката Nissan, която е вторият най-голям производител на автомобили в Япония след Toyota, ще засили позициите си при компактните автомобили и бързо растящите пазари в Югоизточна Азия.

Трудна задача

Същевременно компанията ще трябва да подсигури, че Mitsubishi Motors ще успее да се справи с проблемите. "От тази гледна точка поемането на контрол само на една трета от акциите може да е недостатъчно. За инвеститорите картината щеше да е по-ясна, ако бяха превърнали Mitsubishi Motors в напълно контролирано подразделение, както Toyota постъпи с Daihatsu", коментира Киоши Чаманака, анализатор от T&D Asset Management.

Според източници на Reuters Mitsubishi Motors по всяка вероятност ще предприеме пълна подмяна на висшето си ръководство. Цялостно придобиване от страна на Nissan обаче е съмнително, тъй като останалите компании от групата на Mitsubishi вероятно няма да искат да продадат дела си. Mitsubishi Heavy Industries, Mitsubishi Corp. и Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ притежават 34% от акциите на автомобилната компания. След сделката с Nissan делът им ще спадне до 22%.

Още от Капитал