С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
25 13 май 2016, 13:25, 56574 прочитания

Доктор Ружа и пазаруването на имоти от нищо

Обвиняваната, че е финансова измама, OneCoin и нейната създателка продължават с покупките на имоти, като за година инвестицията вече е над 35 млн. лв.

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Темата накратко:
- Българската криптовалута OneCoin, обвинявана, че е финансова измама, се мести в нова централа в реконструирана сграда на столичния площад "Славейков".
- Имотът е поредната скъпа покупка на основателката на компанията Ружа Игнатова, като инвестициите й в имоти вече надвишават 35 млн. лв. за последната година.
- Междувременно предупрежденията от медии и регулатори за дейността на компанията зачестяват, като има и първи сигнали за проблеми в основния й пазар Китай.

Ружа Игнатова,
основател и изпълнителен директор на OneCoin:

Над 150 човека ще работят в нашия офис, където ще има и център за криптовалути за нашите членове и гости
На 28 април на централния столичен площад "Славейков" една компания с български корен и с амбиции да стане световен лидер в криптовалутите открива новата си централа. Събитието не е отразено в нито една медиа в страната. Но това се дължи не на журналистическата незаинтересованост към успеха на местните предприемачи, а на това, че събитието не е обявено - няма покани по мейл, няма PR настояване по телефона, само няколко дена по-късно се появяват снимки във Facebook профила на компанията и лаконично съобщение на сайта.

Причината за тази секретност на регистрираната в Гибралтар OneCoin (но работеща от София, включително и чрез български дружества) не е ясна, но вероятно се крие в това, че компанията има странни взаимоотношения с медиите. От една страна, тя обича лъскавите корици с възхвали на нейната основателка Ружа Игнатова. Те се представят по събитията за привличане на нови членове, склонни да купят пакети, достигащи до 27.5 хил. евро, даващи възможността да се учат и "копаят" onecoin и желаещи бързо да забогатеят, като привличат нови членове. Но от друга, компанията и лицето й не искат челен сблъсък с журналисти заради множеството обвинения, че зад нейната криптовлута се крие не убиецът на bitcoin, а финансова пирамида. Самият onecoin почти няма употреба извън компанията, трудно се обръща в друга валута и тъй като съществува единствено на сървърите на компанията, има риск някой ден просто да изчезне.


Дали това е така е трудно да се каже категорично, но със сигурност бизнес начинанието на Игнатова генерира добър паричен поток към нея, защото покупките на имоти далеч не се изчерпват само с новата централа. А сумарно за последната година достигат над 35 млн. лв.


Фотограф: Цветелина Белутова
Нов дом за растящата валута

Новата сграда на OneCoin е разположен на пл. "Славейков" №6А, като допреди откриването дълго време беше опакована и реконструирана. Последният собственик е "Джи Пи холд", която до 2014 г. е основен акционер в"Джи Пи груп". Дружеството последно влезе в публичното пространство със спрените обществени поръчки след инфраструктурния катарзис на премиера Бойко Борисов. Собственици са Владимир Владимиров-Житенски и Георги Василев, които са и основните съдружници в строителната компания, а реалният контрол се свързва с лицето на "Лукойл" в България Валентин Златев, макар покрай последните сделки да изплуват и други връзки. Но за това малко по-късно.На 8 февруари 2016 г. "Джи Пи холд" апортира сградата в новоучредено дружество на име "Елмаз пропърти", където за управител е назначен Велизар Радев. За целта тя е оценена от вещи лица на 3.7 млн. лв., или 1000 евро на кв.м. Само десет дена по-късно, на 18 февруари, 100% от "Елмаз пропърти" са прехвърлени на RISG Limited от Обединените арабски емирства. Цената е заличена в публикувания в Търговския регистър договор, но според експерти от имотния бранш оценката при апортирането е на нива около пазарните и реална сделка би се сключила на подобна цена.

RISG Limited е компанията, която миналата година чрез своето дружество "Уан пропърти" придоби къщата на някогашния столичен кмет Димитър Моллов на пл. "Народно събрание" за 5 млн. евро. Тогава като единствен акционер в офшорната компания беше посочена Ружа Игнатова, а като директор - "Пегарон инвест", което до 2012 г. е управлявано от Игнатова, а после от майка й Веска - и двете с германски паспорти. Сега от представените документи става ясно, че акционери вече са двама панамски граждани, но по всичко личи, че реалният контрол не се е променил.

Веднага след сделката за управител на "Елмаз" е назначен Момчил Ников, който е и управител на още половин дузина дружества от групата на OneCoin, включително "Уан пропърти" и "Уан пеймънтс", където е сменил Веска Игнатов. Самата тя остава управител обаче на "Уан нетуърк сървисес", обслужващото дружество на OneCoin Limited от Грибралтар.

Друга връзка през всички дружества е, че за контакт е посочен мейл office@ravenr.com. Ravenr Limited е компания от ОАЕ, в която миналата година Ружа Игнатова беше посочена като едноличен собственик и директор, но сега е сменена от други лица. На сайта на компанията, чийто домейн е регистриран от съпруга на Игнатова - германския адвокат Бьорн Щтрел, е посочено, че Ravenr е независима фамилна компания, фокусирана в натрупването на активи и дългосрочни инвестиции в бизнеси от цял свят. "Компанията има пълен контрол над активите си и манталитет на победител", се чете още там, като приоритетни индустрии са посочени финансовият сектор, фармацевтичната и добивната промишленост.

Въпреки че от OneCoin твърдят, че Ravenr Limited е независима от тях компания, именно тя купи сградата на ресторант "Крим" в центъра на София за 4.2 млн. евро. През есента на 2015 г. Игнатова обясни пред "Капитал", че в тази къща, където сега тече мащабен ремонт, ще живее тя, а в другия имот на пл. "Народно събрание" ще е новата централа на OneCoin, но планът явно се е променил.

"Компанията се развива изключително успешно и се установява като лидер в сферата на високотехнологичните софтуерни решения за образование, както и в бизнеса с виртуална валута. Подобен растеж изисква вземането на бързи и най – вече ефективни решения. Ако продължаваме да се разрастваме с подобни темпове, е твърде възможно много скоро да се нуждаем и от допълнително място", гласеше обяснението на OneCoin за избора на централен офис.

На въпрос на "Капитал" дали сградата на пл. "Славейков" е инвестиция на OneCoin, или дружеството влиза там под наем отговорът бе лаконичен: "Както е упоменато в официалното съобщение от компанията ни, това е новият ни централен офис."

Имотният шопинг продължава

Така само в рамките на година компании около OneCoin и Ружа Игнатова са придобили емблематични сгради в столицата за над 20 млн. лв. Но с това експанзията не свършва. Буквално преди дни, в края на април, RISG Limited инвестира и в дружество, чийто основен актив е имот край Несебър, в сделка, която има доста сходства с тази за "Елмаз пропърти".

Компанията се казва "Про диал", основана е през 2014 г., като първоначално неин собственик и управител е същият Велизар Радев, който за дни е управител на "Елмаз пропърти". Той е управител и в други две компании на собствениците на "Джи Пи груп" - "Ви Джи Джи енерджи" и "Агрохолд пропърти", а освен това и неговата компания "Виа конструкт груп" до 2011 г. се казва "Джи Пи Строй" и тогава е притежание на миноритарния акционер и директор в "Джи Пи груп" Стефан Тотев.

В началото на 2015 г. "Про диал" придобива за 4.98 млн. лв. 114 дка имот до Несебър от Министерството на отбраната. Името на купувача не е оповестено, въпреки че дотогава няма такава практика. За сделката пише в. "Сега", като от ведомството обясняват, че името на фирмата е скрито, защото при подаването на документите за търга от компанията не са попълнили декларация, че са съгласни да й бъде оповестено името. По сметки на вестника пазарната цена на имота би трябвало да е около 9 млн. евро на база оферти за парцели в същата местност.

На 17 март 2016 г. Велизар Радев прехвърля участието си във фирмата на символична цена: 4 дяла, или 66.6%, придобива манекенката Боряна Шехтова срещу 8 лв., а другите два дяла - близначката й Анна Шехтова-Василева. Според светските издания първата е приятелка и майка на сина на избягалия в Дубай Христофорос Аманатидис-Таки, чиито обвинения за организиране на престъпна група за разпространение на наркотици бяха свалени от прокуратурата миналата година. А втората е съпруга на съдружника в "Джи Пи груп" Георги Василев.

В рамките на около месец двете дами поемат управлението на дружеството, увеличават капитала му от 12 на 200 лв. и след това на 26 април продават половината от него на RISG Limited, но този път при доста по-различни цени. По сметката на Боряна влизат 11 349 696 лв., а по тази на Анна - 1 296 944 лв. Или в равносметка свързаната с Ружа Игнатова компания плаща общо 12.75 млн. лв. за 50% от компанията и става партньор със сестри Шехтови, които буквално за дни получават внушителни и съвсем официални доходи. След сделката двете са отписани като управители и на тяхно място се появява майката на Ружа Игнатова Веска и се връща Велизар Радев.

Дори и с този парцел апетитът за имоти може би не свършва. Буквално преди дни - в началото на май, съпругът на Игнатова адвокат Бьорн Щтрел също основава българско дружество - "Джърман риъл истейт инвестмънт холдинг", което, съдейки по името, има планове в сектора. То също е с управител Момчил Ников и мейл за контакт office@ravenr.com. На изпратените от "Капитал" въпроси на този мейл за имотните сделки на компании около OneCoin и Ружа Игнатова не се получи отговор.

Веска Игнатов пък в същото време създава "Бизнес едж сълюшънс", за което не е ясно каква дейност ще развива. Сайтът му www.businessedgesolutions.eu още не е активен, а данните за регистрацията му са скрити.
Една монета, много въпроси

Откъде идват средствата за тези покупки засега е въпрос без отговор, защото финансовите показатели на ОneCoin не се оповестяват. Критиците на компанията, които виждат в модела й Понци схема, биха обяснили активността с наближаване на неминуемия край, когато пирамидата ще започне да се срутва. Принципът да се изплащат обещани бонуси на стари членове с пари, дошли от новопривлечените не издържа, когато притокът отслабне.

OneCoin има гласовити критици далеч не само сред специализираните форуми в интернет. Последно швейцарският вестник Neue Zeuricher Zeitung публикува предупредителна статия по темата, както и влиятелното германско списание Der Spiegel (платен достъп). Там се твърди и че Игнатова и баща й Пламен до 2012 г. са имали металургичен завод в Бавария, който е фалирал дни след като са го продали. Според изданието наскоро тя е била осъдена условно за това, че е забавила обявяването на несъстоятелност, като прокуратурата обжалва. Синдикът на дружеството обвинява семейството, че преди несъстоятелността са разглобили мощностите с цел да бъдат изнесени от завода. Игнатова е цитирана да твърди, че това е невярна интерпретация, а причината за фалита била световната криза.

Преди това червени лампички има и от различни медии от скандинавските страни, където OneCoin е разпространена. Компанията се сблъсква с проверки на различни власти в не една и две страни и името й вече присъства в предупреждения на редица регулатори, включително и на Комисията за финансов надзор в България. Някои просто предупреждават, че е рискова и нерегулирана инвестиция, а други като латвийския надзор - че прилича на финансова пирамида.

Дори и това да не е вярно, OneCoin определено не успява да разсее съмненията, което е особено ключово, ако основният ти бизнес е валута, чиято основна стойност би трябвало да идва от доверието в нея. За недоверието си има различни основания. Пред това да изтеглиш и да превърнеш своите onecoin в друга валута има всевъзможни пречки и тя практически не може да се търгува извън системата на самата компания на някоя от борсите за дигитални валути. И докато OneCoin обявява, че вече ще приема bitcoin, за да могат клиентите й да си купят от нейните пакети, даващи възможност на желаещите да копаят дигитално злато, обратната процедура си остава невъзможна. Въпреки обещанията на компанията, че ще има възможности за реални плащания и че тя ще се приема от реални търговци, това постоянно се отлага. "Търговската програма е ключова част от нашата стратегия. Планираме пилотни проекти в края на годината (2016) или в началото на следващата (2017)", коментираха от OneCoin пред "Капитал". Само преди година обаче компанията заявяваше срокове до края на 2015 г. При липсата на търговия и на реална употреба е трудно да има доверие и в обявяваната цена на криптовалутата.

Често се появяват и противоречиви информации за проблеми на компанията с различни партньори и финансови институции. Сменят се обслужващи банки, а според една от последните публикации компанията е загубила партньорството си с китайския картов оператор UnionPay, което би било проблем, защото по собствените твърдения на Игнтова Китай е най-големият им пазар с близо половин милион членове (от около 1.8 млн. общо). От OneCoin отричат това да е вярно и твърдят, че и към момента работят с китайския еквивалент на Visa и MasterCard.

Според китайски медии в страната има арести и конфискувани средства на членове на OneCoin, като около валутата има напрежение. От CBN Global, което се рекламира като водеща англоезична новинарска медиа в Китай, част от държавната Shanghai Media Group (най-големият медиен концерн след държавната телевизия), твърдят, че към момента няма започнало разследване от китайските власти, но определено има недоволство от клиенти, че не могат да си теглят средствата и дори формално оплакване до Шанхайската администрация по киберпространството от 18 февруари. От медиата обясниха пред "Капитал" и че са публикували официално опровержение, след като на сайта си OneCoin са твърдели, че CBN ги промотира.

"Компанията не е получавала официални жалби за каквито и да било обвинения или разследвания по темата. OneCoin НЕ е включена в списъка на забранени криптовалути в Китай", заявиха от компанията.

И докато OneCoin обявява поредното си лъскаво събитие в Макао или в Лондон, в интернет се появяват архивни клипове как Доктор Ружа промотира предишна не особено успешна кратко просъществувала валута на име BigCoin, която на вид е като първобитна версия на Onecoin. Този момент липсва в официалните й биографии, както и участието й в Crypto Real Investment Trust - нещо като взаимен фонд за инвестиции във въпросната валута. На нейно име все още е регистриран домейнът www.cryptoreal.com, макар и сайтът да е нефункционален.

По всички тези теми компанията не обича да отговаря на директни журналистически въпроси, особено при празничното за нея откриване на нова централа. Къде по-приятно е няколко дена по-късно във Facebook страницата да се сподели качено в YouTube ексклузивно интервю на Доктор Ружа с избрани топ членове на компанията, на които винаги може да разчиташ да зададат въпроси като "защо OneCoin е толкова уникална и прозрачна", вместо да те занимават с битовизми откъде са парите, като как си платил за тази или онази къща...

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Директорът на ING поема управлението на UBS Директорът на ING поема управлението на UBS

Ралф Хамерс ще застане начело на швейцарската инвестиционна банка от есента

23 фев 2020, 477 прочитания

Собственикът на "Девин" ще инвестира 17 млн. евро през тази и следващата година Собственикът на "Девин" ще инвестира 17 млн. евро през тази и следващата година

Средствата са за изграждане на нов логистичен център и смяна на две от производствените линии в завода в гр. Девин

23 фев 2020, 864 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Нова група за растеж

Основаната преди шест години "Софтуер Груп БГ" получи капитал от 5 млн. евро от два инвестиционни фонда

Още от Капитал
Шопинг в Ямбол

Двама бизнесмени от региона строят ритейл парк за 12 млн. лв. с финансиране от банка и еврофондове

Отчети това

Как умните електромери могат да намалят сметките за ток

Автогол с еврозоната, мачът продължава

Изборът сега е между по-добро икономическо бъдеще и статуквото

Коронавирусът приближава към пандемия

Бързата и разумна реакция може да намали щетите от масовото разпространение на заразата

"Мишу", анимационният филм за отговорността ни към природата

Това е вторият филм на Вера Траянова и Милен Витанов, селектиран за участие на "Берлинале"

Кино: "Малки жени"

Дързост и покорство във време на пробуждане

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10