В 6 от 36 изследвани марки сирене има растителни мазнини
Тестът на асоциация "Активни потребители" показва отклонения и в други показатели


Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Асоциация "Активни потребители" установи нерегламентирано влагане на растителни мазнини в 6 от 36 изследвани марки краве сирене. И шестте продукта са насипни. Четири от тях се реализират във веригата "Кауфланд" - "Дъга" (доставчик "Ипекс груп"), "Здравец" (доставчик "Сибила 2000"), "Старопланинско" (производител "Сирма Приста") и "Тракия" (дистрибутор "Лъки 2003"). С необявени растителни мазнини е и собствената марка на "СВА Коме" - сирене СВА. Шестата установена злоупотреба е в проба от Женския пазар, но доставчикът и производителят на продукта са неидентифицирани, съобщи Богомил Николов, изпълнителен директор на "Активни потребители".
"Сирената са взети от търговската мрежа през април и са изследвани в акредитирана лаборатория. И в шестте проби наличието на немлечни мазнини не е обявено. Имаме запазени резервни проби, така че, ако някой оспорва резултатите от теста, може да ги изпратим за повторно изследване в чужбина", уточни Николов.
Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата
Вижте абонаментните планове
21 коментара
Браво на аоциацията! Така се върши работа и се защитава потребителя.
Бойко да се захване със сиренето... как може така...зад гърбът му да злоупотребяват така.
От утре лично да му докладват за качеството.Избори идват...
ами всичко е ясно , затова си купуваме сирене от Румъния ,качествено ,точно и без фалшиви мазнини ,при това по евтино от България
Пак са се опитали да се изхитрят, но пазарът го позволява.
"Активни потребители", свърши работата на БАБХ...!
Защо са изследвани само 36 марки сирене, а не всички? На графиката пък е дадена информация за 12 вида...
Би трябвало да изследват и сирената на " Тертер". Продават ги скъпо, а в същото време са пълен боклук. Това го знам от личен опит, защото купих от тази марка краве сирене, цената на което е около 13 лева. Когато го опитах в къщи горчеше. Реших да направя миш-маш и когато го сложих в яденето сиренето изчезна, стопи се, а чушките плувнаха в мазнина, все едно съм изсипала един литър олио. Трябваше да изхвърля яденето си.
"По думите му най-новата техника за фалшифициране на продукта е употребата на ензима трансглутаминаза, който позволява да се направи същото количество сирене, но с двойно по-малко мляко от нормалното и само за няколко дни, обясни Иванов. И уточни, че има засилен внос на този ензим. Той е разрешен за употреба, но не и за българско бяло саламурено сирене. "Влиянието му върху човешкия организъм не е изследвано от Европейската агенция за безопасност на храните, така че всеки производител, който го употребява, си играе със здравето на потребителите", предупреди още Иванов."
Който го употребява не си "играе със здравето на потребителите", а върши престъпление. Търговските вериги също носят отговорност. Браво на Асоциацията. А къде са контролните органи на държавата, които получават заплатите си от данъците на същите "потребители" и допускат това да се случва? Очевидно отсъстват. Но всеки месец служителите им отиват до банкомата да си изтеглят заплатата. И те деца хранят. Които "потребяват" същите боклуци.
И в резултат на всичко това, в момента сайтът на Активни потребители не работи... "Случаенос!?!?!?"
До коментар [#8] от "subaru":
Това твърдение в статия е пълна глупости. В хранителната индустрия има строго праволо че се влагат САМО РАЗРЕШЕНИ съставки. Няма вариант да се слага какъвто и да е ензим без да е разрешен за употреба в ЕС. И всяка доставка на всяка съставка има проследяемост - кой я е произвел, къде я, кога е доставена. И няма вариант разрешена съставка да не е изследвана и да е ДОКАЗАНО безопасна.
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.