С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
21 17 май 2016, 20:00, 93148 прочитания

В 6 от 36 изследвани марки сирене има растителни мазнини

Тестът на асоциация "Активни потребители" показва отклонения и в други показатели

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Асоциация "Активни потребители" установи нерегламентирано влагане на растителни мазнини в 6 от 36 изследвани марки краве сирене. И шестте продукта са насипни. Четири от тях се реализират във веригата "Кауфланд" - "Дъга" (доставчик "Ипекс груп"), "Здравец" (доставчик "Сибила 2000"), "Старопланинско" (производител "Сирма Приста") и "Тракия" (дистрибутор "Лъки 2003"). С необявени растителни мазнини е и собствената марка на "СВА Коме" - сирене СВА. Шестата установена злоупотреба е в проба от Женския пазар, но доставчикът и производителят на продукта са неидентифицирани, съобщи Богомил Николов, изпълнителен директор на "Активни потребители".

"Сирената са взети от търговската мрежа през април и са изследвани в акредитирана лаборатория. И в шестте проби наличието на немлечни мазнини не е обявено. Имаме запазени резервни проби, така че, ако някой оспорва резултатите от теста, може да ги изпратим за повторно изследване в чужбина", уточни Николов.


Резултатите от теста
Наличието на необявени растителни мазнини не е единственото установено нарушение от теста. При 23 продукта липсва напълно или част от задължителната по еврорегламент хранителна информация. "При насипните сирена тя би трябвало да бъде предоставена при поискване, но на нас не ни беше предоставена", уточни Николов.

За три от изследваните показатели – степен на зрялост, водно съдържание и мазнини, асоциацията е използвала за сравнение заложеното в БДС. "Стандартът обаче не е задължителен, затова отпуснахме по-голям толеранс от предвиденото в него", обясни Николов.

Ниска степен на зрялост - под 12.6% (14% по БДС), се наблюдава при 26 марки сирене. Процесът на зреене определя в много голяма степен вкусовите показатели на продукта. Неузрялото сирене е с по-ниска хранителна стойност и може да съдържа и вредни микроорганизми, посочват от "Активни потребители".Високо водно съдържание – над 59.4% (54% по БДС) имат 19 проби, а четири са с много високо – над 65%. Това са: пакетирано сирене "Динел" и "Кенана" на "Милки груп био" - Хасково, насипно "От Клас" с доставчик "Клас фуд", в магазини на "Кауфланд", и Clever – собствената марка на "Билла България". Тенденцията водното съдържание да се увеличава е отчетлива. При тест на асоциацията през 2005 г. в нито една проба сирене не са открити повече от 55% вода, през 2008 г. са регистрирани над 60% вода в 3 от 21 марки, а през 2016 г. - във всеки втори изследван продукт.

Според БДС мазнините в бялото саламурено краве сирене трябва да са 44% от сухото вещество. Тестът показал, че под 39.6% мазнини имат четири марки: "Динел", Сlever, "Кенана" и пакетирано "Киселово" на "Хранинвест". При други три марки пък се наблюдава обратното – много високо съдържание на мазнини – над 60%, като и трите са с добавени растителни мазнини.

"Нормалното съдържание на протеин (белтък) в сиренето е около 15-16%. При протеин под 12% има съмнение за фалшификации", обясни Богомил Николов. Тестът показал, че това се отнася за пет марки, от които четири са с вложени немлечни заместители (насипните "Здравец", "Тракия", СВА, от Женския пазар) плюс пакетирано "Фетама" на "Чех 99", реализирано в Billa.

Добрата новина е, че в нито една от изследваните 36 марки не е открито количество сол, което надхвърля записаното в БДС – до 3.5%. В нито една от проба не са открити и антибиотици.

Нови методи за ментета

"Подмяната на млечни с немлечни заместители скоро ще излезе от мода. На вратата тропат нови нелоялни практики за производство на ментета", съобщи Богомил Николов.

Данните от теста предизвикват съмнение, макар и по косвен път, че в някои марки сирене се влага сухо мляко. Тъй като то е силно обезмаслено, стойностите на общите мазнини в сиренето са много ниски, а водното съдържание е над 60%, обясни д-р Сергей Иванов, управител на Център по биология на храните. По думите му най-новата техника за фалшифициране на продукта е употребата на ензима трансглутаминаза, който позволява да се направи същото количество сирене, но с двойно по-малко мляко от нормалното и само за няколко дни, обясни Иванов. И уточни, че има засилен внос на този ензим. Той е разрешен за употреба, но не и за българско бяло саламурено сирене. "Влиянието му върху човешкия организъм не е изследвано от Европейската агенция за безопасност на храните, така че всеки производител, който го употребява, си играе със здравето на потребителите", предупреди още Иванов.

Таблицата с пълните резултати от изследваните марки, която е публикувана на сайта на "Активни потребители", може да видите и в прикачените графики по-долу. Според нея без отклонения в показателите са: "Верея" на ОМК, "Пършевица" на "Зоров-91-Димитър Зоров", Frezco на "ЛодисИнвест", LB Bulgaricum на "Ел Би Булгарикум", Billa - всички реализирани в "Билла", както и Lacrima на "ЛодисИнвест", насипно "Маджаров" на "Димитър Маджаров", насипно "Карловско" на "Ем ДжейДериз", реализирани в "Кауфланд".

Тест на краве сирена на Асоциация "Активни потребители" 1

Преглед на оригинала Тест на краве сирена на Асоциация "Активни потребители" 1

["Активни потребители"]
Тест на краве сирена на Асоциация "Активни потребители" 2

Преглед на оригинала Тест на краве сирена на Асоциация "Активни потребители" 2

["Активни потребители"]
Тест на краве сирена на Асоциация "Активни потребители" 3

Преглед на оригинала Тест на краве сирена на Асоциация "Активни потребители" 3

["Активни потребители"]
Какво следва
Асоциация "Активни потребители" се готви да сезира КЗК за резултатите. Неотдавна регулаторът наложи санкции на три компании, произвеждащи "масло" с немлечни мазнини, без да ги обяви, след резултати от аналогичен тест на асоциацията. Актове тогава наложи на Агенцията по безопасност на храните, но те отпаднаха в съда заради процесуални нарушения. Според Богомил Николов контролът трябва да се извършва в търговската мрежа, а не само в производствените цехове. Той припомни как при европейския скандал с конското месо, предлагано като говеждо, в западните държави всички институции се вдигнали на крак. "В България постоянно посочваме наличието на вредни практики, но реакцията на държавата е все така беззъба", заяви Николов.

В началото на април Агенцията по храните направи свое изследване за нерегламентирано влагане на немлечни мазнини в бялото сирене. Тествани бяха 164 проби, като в 6 бяха открити нарушения. Агенцията обаче така и не обяви имената на производителите им. "Капитал" получи отказ на запитването си по Закона за достъп до обществена информация с мотива, че данните засягат трети лица, а самите те не са дали съгласие за оповестяването им.

По темата работи и Силвия Радославова

Право на отговор


В редакцията на "Капитал" пристигна писмо от "Коме" ООД, в което компанията възразява срещу изнесена от Асоциация "Активни потребители" информация, цитирана от "Капитал", в текста със заглавие "В 6 от 36 марки сирене има растителни мазнини".

Ето текста на писмото:
"В материала се съобщава, че Асоциация "Активни потребители" е извършила изследване на няколко различни търговски марки сирена, закупени от различни търговски вериги, за които след проверка се е установило нерегламентирано влагане на растителни мазнини в продукта. Сред изследваните продукти е обявено и присъствието на "собствената марка на СВА - Коме". С настоящото Ви известявам, че такъв продукт не съществува. Предприятието ни не произвежда, нито доставя, нито предлага за продажба "сирене собствена марка СВА - Коме". При това положение изнесеното в съобщението на Асоциация "Активни потребители" не отговаря на истината, въвежда в заблуждение нашите потребители и уврежда сериозно доброто ни име сред търговците с хранителни стоки. В обектите на "СВА - Коме" не се предлага за продажба "сирене със собствена марка СВА-Коме", в което да са вложени нерегламентирано растителни продукти. Надявам се с извършването на това действие да се предотврати причиняването на имуществени и неимуществени вреди върху доброто ни име на търговец и върху търговските марки, които предлагаме в обектите си", се казва в писмото, което е подписано от управителя на дружеството Мариян Петров.


Точният цитат в публикацията е: "С необявени растителни мазнини е и собствената марка на "СВА Коме" - сирене СВА", т.е. не се говори за "собствена марка "СВА – Коме", а за "сирене СВА" - собствена марка на "СВА Коме".

Богомил Николов, изпълнителен директор на "Активни потребители", заяви за "Капитал", че за всяко от изследваните сирена има снимка на продукта с етикета, че асоциацията е посочила това, което е изписано на него, и че е готова да предостави снимката на изследвания продукт.


Възражение

В редакцията пристигна възражение от Йосиф Новосад, управител на млекопреработвателното предприятие "Чех", по повод статията "В 6 от 36 изследвани марки сирене има растителни мазнини", представяща резулататите от изпитванията, проведени от асоциация "Активни потребители". Ето какво се казва в него:

Асоциация "Активни потребители" е направила тестване по различни показатели на сирена, сравнени със стандарта за саламурено сирене, каквото сирене "Фетама" не е. То е произведено по UF технология, която няма нищо общо с технологията на произвежданото бяло саламурено сирене". "Сирене "Фетама" е произведено по утвърдена в млекопреработвателното предприятие технологична документация, съгласно която полученият при изследването в акредитирана лаборатория резултат за протеин (белтък) е в изискваната норма и неправомерно продуктът е отнесен от Богомил Николов – изпълнителен директор на асоциация "Активни потребители", към групата на сирена със съмнение за фалшификации". Сирене "Фетама" се разпространява в цялата търговска мрежа и считам за некоректно обявяването в статията на името на търговската верига, от която е закупен продуктът, тъй като обявявайки го за продукт със съмнения за фалшификация, ударът попада не само върху реномето на продукта и производителя му, но и върху търговеца, който го предлага на пазара", пише в писмото.

По повод възражението Богомил Николов коментира, че "според изследванията на асоциация "Активни потребители" сирене "Фетама" е с нисък протеин, под нормалното съдържание за бяло саламурено сирене". "Млякото има естествено съдържание на белтък. За да няма белтък, значи няма мляко. Нискомаслено мляко има, но безбелтъчно мляко – не. Затова е най-добре от фирмата производител да обяснят каква точно е технологията, заради която сиренето е с толкова нисък белтък", заяви Николов. • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Дигиталната валута на Facebook - Libra, влиза в обращение от 2020 г. Дигиталната валута на Facebook - Libra, влиза в обращение от 2020 г.

Зад проекта на социалната мрежа застанаха много компании от финансовия сектор, като Visa, Mastercard и PayPal

18 юни 2019, 240 прочитания

Американски компании лобират за олекотяване на забраната на Huawei Американски компании лобират за олекотяване на забраната на Huawei

Производителите на чипове са най-активни в опитите да повлияят на Вашингтон

18 юни 2019, 458 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

"Юбер България" помага на студенти за първата им среща с работодатели

Компанията организира две лекции преди кариерния форум във Факултета по математика и информатика на СУ "Св. Климент Охридски"

Да си изградиш професия

В Института по строителство на Santa Fe College са едни от най-перспективните специалности във Флорида

Студенти от 17 до 71 години

Хора на всякаква възраст сменят професията си в Центъра за ускорено обучение на американския Valencia College

Половината от работните места за IT специалисти във Вашингтон са незаети

Освен различни компютърни специалности Northern Virginia Community College има и стажантска програма с Amazon

Работници по поръчка

Професионалните колежи в САЩ осигуряват на бизнеса точно кадрите, които му трябват, максимално бързо

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
ВМЗ увеличи капацитета си с 50% с два нови цеха

Инвестицията е 7 млн. лв. и се прави заради силното търсене на военна продукция последните години

Резултатите от изборите: Какво показват данните

Статистическият анализ на "Капитал" показва контурите на скритото влияние по места

На върха на рекламната стълбица. Отново

guts&brainsDDB стана агенция на годината за шести път в творческия рекламен конкурс ФАРА

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Sweet Dreams (Are Made Of This)

Ани Ленъкс изненада почитателите си с изложба-автопортрет

Ядрен резонанс: на какво се дължи безпрецедентният успех на сериала "Чернобил"

Сериалът е смразяващо актуален днес, когато темата за размитите граници между истинно и лъжливо вълнуват обществото