Новият холдинг касичка

Министерството на Божидар Лукарски от началото на година апортира 12 компании в Държавната консолидационна компания, оценени на 35 млн. лв.

"Ел Би Булгарикум" е основното дружество, апортирано от министерството в ДКК
"Ел Би Булгарикум" е основното дружество, апортирано от министерството в ДКК    ©  Георги Кожухаров
"Ел Би Булгарикум" е основното дружество, апортирано от министерството в ДКК
"Ел Би Булгарикум" е основното дружество, апортирано от министерството в ДКК    ©  Георги Кожухаров

Темата накратко

-Министерство на икономиката е апортирало 12 от своите по-малко ключови дружества в Държавната консолидционна компания. Най-същественото от тях е "Ел Би булгарикум".

-Досега обичайно ДКК се ползваше основно като предверие към приватизацията.

-Този път обаче уверенията на министерството са, че дружествата няма да бъдат продавани, а се създава "значим единен орган по управление на държавното участие в дружествата".

-Реалната цел на насочването на активи в ДКК е да може те да се ползват за обезпечение и така компанията да се финансира.

-Първата такава сделка вече е ясна - заем от държавната Българска банка за развитие, чрез който да бъде национализиран военно-ремонтният завод "Авионамс"

Досега Държавната консолидационна компания (ДКК) имаше една-единствена функция - да се заобикаля законът. Според внесените още по време на Тройната коалиция правила постъпленията на държавата от приватизация трябва да отиват в Сребърния фонд. Финансовият министър в първия кабинет "Борисов" Симеон Дянков обаче реши, че има нужда от тези пари текущо и вместо да тръгне с непопулярната идея да променя закона, реши да го финтира - държавните дружества се прехвърлят в ДКК, тя ги продава, а парите дава като дивидент на държавата и те чисто формално не са приход от приватизация.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се