Най-големите поръчки и договори през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Най-големите поръчки и договори през седмицата

Най-големите поръчки и договори през седмицата

8979 прочитания

© Красимир Юскеселиев


Изработване на горскостопански планове за РДГ - Берковица

651 хил. лв.

Регионалната дирекция по горите в Берковица обяви поръчка за извършване на инвентаризация на горските територии и изработване на ловностопански план, план за дейностите по опазване на горските територии от пожари и за изработване на горскостопански план за държавните гори. Поръчката е разделена на две позиции, като първата обхваща Държавно горско стопанство - Миджур, в границите на община с. Чупрене, област Видин, а втората - Държавно горско стопанство - Мездра, в границите на община Мездра и община Роман, област Враца. За първата позиция инвентаризацията е на обща площ от 19 237.5 ха, в това число изработване на горскостопански план за около 12 465 ха държавни горски територии, както и площ за ловностопанско планиране за около 29 077.80 ха. За втората инвентаризацията е на обща площ от 32 059 ха, в това число изработване на горскостопански план за около 20 626 ха държавни горски територии, както и площ за ловностопанско планиране за около 79 154 ха. Критерият за избор е най-ниска цена. Участниците следва да притежават удостоверение за регистрация в публичния регистър на Изпълнителната агенция по горите на основание чл. 241 от Закона за горите за дейността "Изработване на горскостопански планове и програми и инвентаризация на горски територии". Срокът за изпълнение на поръчката е три месеца. Оферти се приемат до 21 юни.

о

НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ДОГОВОРИ

Регистрационни табели за автомобили

20.3 млн. лв.

Дирекция "Управление на собствеността и социални дейности" към Министерството на вътрешните работи сключи 4-годишен договор за доставчик на регистрационни табели за автомобили. Договорът е с избрания още през януари от държавното дружество "Безконтактни мултиплексорни вериги" (БМВ). Цената на една табела е 4.89 лв. без ДДС. До 2014 г. БМВ доставяше табелите и на практика беше монополист в тази дейност. Услугата за първи път беше разиграна на търг през 2014 г. и за период от една година тя се извършваше от "Джи Ел Ем системс". Опитите на МВР да възложи нова 4-годишна поръчка за табелите започнаха още през февруари 2015 г., но поредица от жалби - над 10, го забавиха досега. В крайна сметка до финала достигнаха офертите на БМВ и на обединение "Визекс - Еха", която обаче имаше пропуски и беше оттеглена от самия участник.

Доставка на храни за студентски столове

7 млн. лв.

"Студентски столове и общежития" ЕАД сключи осем договора за доставка на хранителни продукти, необходими за студентските столове на дружеството в градовете София, Велико Търново, Габрово, Русе, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Ямбол. Поръчката е за три години и е разделена на позиции. Първата - за месо, месни продукти и риба, е спечелена от обединение "С 2015" с участници "Чех-Йосифов Новосад" и "Финанс груп 2013" и е за 2.97 млн. лв. без ДДС. Същото обединение е спечелило и позициите за доставка на мляко и млечни продукти (1.09 млн. лв.), за бакалия и консерви (793 хил. лв.), за хляб и хлебни изделия (178 хил. лв.) и за доставка на напитки (356 хил. лв.). И двете фирми имат интересна история с достъпа до публичен ресурс. "Финанс груп 2013" е еднолична собственост на Ирена Георгиева и има 10% участие в консорциума "Антична Сердика", реставрирал Ларгото в София. "Чех-Йосиф Новосад" е един от най-големите доставчици на държавата при поръчки за храни - най-вече в търговете за храни за бедни, организирани от Държавен фонд "Земеделие" до 2015 г. и от Агенцията за социално подпомагане след това. Същите две фирми доставяха и храни за затворите. Позицията за доставка на плодове и зеленчуци е спечелена от пловдивската "Фууд деливъри експрес" и е за 439 хил. лв. без ДДС. Две позиции - за захарни изделия (694 хил. лв.) и преработени зеленчуци (509 хил. лв.), са възложени на друга пловдивска фирма - "Мира фуудс". В търга са участвали 12 компании.

Авиационна обработка срещу нодуларен дерматит по кравите

5 млн. лв.

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) сключи договор за извършване на авиационни инсектицидни обработки за ограничаване и ликвидиране на заболяването заразен нодуларен дерматит по едрите преживни животни. Той е с ДЗЗД "Биовета еър", включващо "Ивеста 2003" (45%), "Авио отряд - Варна" (45%) и чешката "Биовета". "Ивеста" е свързана с консултантската компания "Матерна България", която през 2013 г. спечели поръчка на Столичната община за анализ на системата за градския транспорт, а през 2012 г. поръчка на транспортното министерство за елементи от електронното правителство. "Авио отряд - Варна" е на Желю Бурилков, познат с яхтения си бизнес и комплекса "Марина сити" в Балчик, и на Веселин Стоянов. Договорът с тях е за 4 999 880 лв. при прогнозна цена 5 млн. лв. Офертата на "Биовета еър" е единствената в процедурата. БАБХ посочват, че ваксинацията срещу опасното заболяване е напълно ефективна само ако е съчетана с извършване на дезинсекционни мероприятия срещу ларвите и летящите инсекти, които са преносители на болестта. Дезинсекционните мероприятия трябва да се извършат по време на активния летеж на инсектите, като започнат от областите с констатирано заболяване Хасково, Стара Загора, Пловдив и граничещи с Турция и Гърция области – Бургас, Ямбол, Кърджали, Смолян и Благоевград.

Високопроходими автомобили за ВиК - Стара Загора

640 хил. лв.

"Водоснабдяване и канализация" ЕООД, Стара Загора, е сключила договор с "Райфайзен лизинг Бъгария" за доставка на нови високопроходими автомобили при условията на 60-месечен финансов лизинг. Подизпълнител на "Райфайзен" е старозагорската "Автохит 2000", вносител на няколко марки автомобили. Тя е доставила 11 автомобила Volkswagen Transporter DC Trucк за 640 621 лв. без ДДС, като цената на един бус е 58 238 лв. без ДДС. В договора с "Райфайзен" е записано, че делът от поръчката, предназначен за подизпълнител, е 78.08%. В края на 2010 г. ВиК - Стара Загора, е закупила също от "Автохит 2000" 10 високопроходими автомобила, като в условията на новата поръчка е записано, че от цената на новите трябва да се приспадне цената на старите, чиято застрахователна оценка е 220 000 лв. И в двете процедури - през 2010 и 2016 г., "Автохит 2000" е единственият участник в търга. Тази практика за подновяване на автомобилния парк на дадено дружество е по-скоро обичайна и е за предпочитане пред поддържането на стари автомобили.

Изработване на горскостопански планове за РДГ - Берковица

651 хил. лв.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK