Hewlett Packard Enterprise слива бизнеса си с ИТ услуги със CSC

И двете компании имат огромни екипи в България, но все още не е ясно как ще им се отрази сделката

Hewlett Packard Enterprise ще отдели по-голямата част от операциите си с технологични услуги в самостоятелно дружество, което впоследствие ще слее с конкурента Computer Sciences Corp. (CSC), съобщава Wall Street Joirnal. Сделката на стойност 8.5 млрд. долара е продължение на започналото през миналата година преструктуриране на групата, чрез което тя се опитва да се адаптира към променящата се обстановка в технологичния сектор. И двете компании имат сериозно присъствие в българския IT сектор с общо почти 5000 служители помежду си, макар все още да не е ясно как обединение на глобални операции ще се отрази на дейността им тук (виж карето).

Мащабни промени

През миналия ноември Hewlett Packard раздели бизнеса си на две. Производството на персонални компютри и принтери остана в старата компания, която се преименува на HP Inc, а всички останали операции бяха прехвърлени към новосъздадената Hewlett Packard Enterprise. Според обявените в сряда планове Hewlett Packard Enterprise ще се раздели с бизнес, отговарящ за две трети от работната й сила, или около 100 хил. души. Hewlett Packard Enterprise ще задържи операциите си със софтуер, сървърни и мрежови системи и хардуер за съхранение на данни.

Сливането на CSC с операциите с ИТ услуги на Hewlett Packard Enterprise ще създаде корпоративен гигант с годишни приходи от 26 млрд. долара. Обединената компания ще бъде оглавена от главния изпълнителен директор на CSC Майк Лаури. Споразумението предвижда 50% от акциите на новото дружество да се държат от акционерите на Hewlett Packard Enterprise. Оценката на транзакцията от 8.5 млрд. долара включва акции за 4.5 млрд. долара, паричен дивидент от 1.5 млрд. долара, както и задължения в размер на 2.5 млрд. долара.

Този ход е поредното доказателство за сътресенията в сектора на корпоративните компютърни услуги на фона на свитите разходи на бизнеса и изместването на традиционните центрове за съхранение на данни към облачни услуги. Hewlett Packard Enterprise е изправена пред нарастваща конкуренция на доставчици на облачни услуги като Amazon.com и Microsoft.

Избраният от Hewlett Packard Enterprise модел за справяне с променящите се условия се отличава от стратегията на други технологични компании като Dell и EMC, които залагат на увеличаване на мащаба чрез сливане. "Ние създаваме две отлични компании, които ще бъдат по-фокусирани върху по-тесен кръг от бизнес дейности", коментира главният изпълнителен директор на Hewlett Packard Enterprise Мег Уитман.

Секторна консолидация

Повечето операции, обект на сделката, станаха част от Hewlett Packard при придобиването на Electronic Data Systems през 2008 г. срещу 13.9 млрд. долара. Този бизнес отговаря за около 40% от общите приходи на Hewlett Packard Enterprise, но расте много по-бавно и има по-ниски маржове на печалба от останалите операции на компанията. "Вярвам, че индустрията с технологични услуги в перспектива ще се консолидира, поради което е по-добре да сме в началото на този процес, а не в края", изтъква Уитман.

Самата CSC е в процес на преструктуриране, подобен на HP. През ноември миналата година групата отдели бързо растящия си бизнес с ИТ услуги за държавни учреждения в самостоятелна компания, наречена CSRA, която на свой ред се сля с SRA International.

Hewlett Packard Enterprise и CSC представиха плановете си за сливане заедно с финансовите си резултати за изминалото тримесечие. HP Enterprise отчита по-висок от очакваното ръст на приходите с 1.3%, докато продажбите на CSC са спаднали с 5.4% на годишна база до 5.4 млрд. долара. Акциите на Hewlett Packard Enterprise поскъпнаха над 10% след обявяването на плановете, докато тези на CSC скочиха с близо 25%. Според Лаури новата компания ще има приходи от около 26 млрд. долара, с около 5000 клиента в 70 държави.

Сериозно присъствие в България

Hewlett Packard е най-големият работодател в българския IТ бранш и аутсорсинг сектор с над 4000 служители. От центъра си за услуги тук те покриват най-различни задачи и проекти в Hewlett Packard Enterprise. И в момента в най-големия портал за работа има отворени около 80 позиции за IТ специалисти в компанията. Приходите на българското дружество за миналата година надхвърлиха 270 млн. лв. От своя страна в България CSC се занимава със софтуерни и технологични услуги основно за финансовата индустрия. Сред клиентите на местното дружество са гиганти като Zurich Insurance, Deutsche Bank, AXA и др. В България компанията има офиси в София и Варна, в които работят над 600 души. Приходите на компанията за последната засега отчетена година - 2014 г., са 36 млн. лв.

Още от Капитал