Хотели и ресторанти, предлагащи храни по стандарт, ще бъдат обозначени със стикер
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Хотели и ресторанти, предлагащи храни по стандарт, ще бъдат обозначени със стикер

Хотели и ресторанти, предлагащи храни по стандарт, ще бъдат обозначени със стикер

Правилата за връчването му ще бъдат одобрени с промените в Закона за туризма

Мара Георгиева
5953 прочитания

© Красимир Юскеселиев


Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и девет браншови организации на производители на храни и напитки подписаха меморандум за сътрудничество. Той предвижда хотелиери и ресторантьори да поемат доброволно ангажимент да предлагат храни, произведени в по БДС или по други стандарти за качество.

Очаква се към меморандума да се присъединят преди обектите с 4 или 5 звезди, които предагат по-скъп туристически продукт.

"Предстоят промени в Закона за туризма, където ще бъде предвиден ред за поставяне на холограмен стикер за тези хотели и ресторанти, които предлагат автентични качествени български храни", обяви Николина Ангелкова, министър на туризма. По думите й системата от правила, по която ще се дава този етикет, ще бъде готова до края на годината. Очаква се в разработването й да вземат участие и представители на браншовите организации от хранителния бранш. "Преди 2-3 години такава система е била разработена с пари по оперативна програма "Регионално развитие", но тя не е била приложена", уточни Ангелкова.

Според Десислава Танева, министър на земеделието и храните, предлагането на висококачествени храни, производени по стандарт, е самостоятелен избор на предприемача, но той може да му осигури по-висок доход заради увеличения брой клиенти, които са готови да плащат за по-високо качество на услугата.

Приемането на правила за качествени храни започна през 2010 г. с утвърдени стандарти за девет вида месни продукти под марката "Стара планина". Последваха БДС за кисело мляко, сирене и кашкавал, стандарт "България" - за три типа брашно и три вида хляб, и браншов стандарт за лютеницата. По правило продуктите по стандарт са по-скъпи, защото правилата за производството им не допускат замяна на суровини, импровизации с рецептури и неспазване на технологии.

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и девет браншови организации на производители на храни и напитки подписаха меморандум за сътрудничество. Той предвижда хотелиери и ресторантьори да поемат доброволно ангажимент да предлагат храни, произведени в по БДС или по други стандарти за качество.

Очаква се към меморандума да се присъединят преди обектите с 4 или 5 звезди, които предагат по-скъп туристически продукт.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
  • 1
    voxy avatar :-|
    voxy

    а ще има ли стикер за магазини продаващи фалшиви сирена, кренвирши, колбаси....

  • 2
    rattrack avatar :-|
    rattrack

    Менте, ама да е българско.
    Тези не могат да контролират качеството и съдържанието на етикетите в търговската мрежа, тръгнали да слагат етикети на качество в ресторанти и хотели.
    Остава и готвачите да ходят със значка "Аз мога да готвя"


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK