Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
2 26 май 2016, 14:35, 5695 прочитания

Хотели и ресторанти, предлагащи храни по стандарт, ще бъдат обозначени със стикер

Правилата за връчването му ще бъдат одобрени с промените в Закона за туризма

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и девет браншови организации на производители на храни и напитки подписаха меморандум за сътрудничество. Той предвижда хотелиери и ресторантьори да поемат доброволно ангажимент да предлагат храни, произведени в по БДС или по други стандарти за качество.

Очаква се към меморандума да се присъединят преди обектите с 4 или 5 звезди, които предагат по-скъп туристически продукт.


"Предстоят промени в Закона за туризма, където ще бъде предвиден ред за поставяне на холограмен стикер за тези хотели и ресторанти, които предлагат автентични качествени български храни", обяви Николина Ангелкова, министър на туризма. По думите й системата от правила, по която ще се дава този етикет, ще бъде готова до края на годината. Очаква се в разработването й да вземат участие и представители на браншовите организации от хранителния бранш. "Преди 2-3 години такава система е била разработена с пари по оперативна програма "Регионално развитие", но тя не е била приложена", уточни Ангелкова.

Според Десислава Танева, министър на земеделието и храните, предлагането на висококачествени храни, производени по стандарт, е самостоятелен избор на предприемача, но той може да му осигури по-висок доход заради увеличения брой клиенти, които са готови да плащат за по-високо качество на услугата.

Приемането на правила за качествени храни започна през 2010 г. с утвърдени стандарти за девет вида месни продукти под марката "Стара планина". Последваха БДС за кисело мляко, сирене и кашкавал, стандарт "България" - за три типа брашно и три вида хляб, и браншов стандарт за лютеницата. По правило продуктите по стандарт са по-скъпи, защото правилата за производството им не допускат замяна на суровини, импровизации с рецептури и неспазване на технологии.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Онлайн търговията – с добър имунитет Онлайн търговията – с добър имунитет

Интернет бе сочен за бъдещето на ритейла и преди кризата. Сега значението му рязко се увеличи

3 апр 2020, 724 прочитания

Търговските вериги – отвъд заразата Търговските вериги – отвъд заразата

Ритейлът ще работи по нови правила: на доставки, маркетинг, регулации

3 апр 2020, 1064 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Автопроизводителите увеличават инвестицииите в споделени пътувания

Toyota ще си партнира с Uber, Volkswagen става акционер в Gett

Още от Капитал
Шокът понякога ражда успех

Има примери, че настоящата криза подобрява бизнес моделите на много компании

Защо се бавим с бързите тестове

Националният кризисен щаб и премиерът са абсолютно против използването им в България

Ваксината срещу COVID-19: В надпревара с вируса

Пандемията вероятно ще е достигнала своя пик и ще върви към овладяване, преди ваксината да е налице, но това не я прави непотребна

Проф. д-р Коста Костов: Колкото повече знаем за заразата, толкова по-добре ще се справим с нея

Ръководителят на Медицинския експертен съвет към Министерския съвет пред "Капитал"

Инстатерапията на Беловски

Художникът Станислав Беловски смесва световната история и българските теми на деня в колажите си

20 въпроса: Енчо Керязов

През март "Колибри" издаде първата му биография – "Обичай смело"

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10