Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и девет браншови организации на производители на храни и напитки подписаха меморандум за сътрудничество. Той предвижда хотелиери и ресторантьори да поемат доброволно ангажимент да предлагат храни, произведени в по БДС или по други стандарти за качество.
Очаква се към меморандума да се присъединят преди обектите с 4 или 5 звезди, които предагат по-скъп туристически продукт.
"Предстоят промени в Закона за туризма, където ще бъде предвиден ред за поставяне на холограмен стикер за тези хотели и ресторанти, които предлагат автентични качествени български храни", обяви Николина Ангелкова, министър на туризма. По думите й системата от правила, по която ще се дава този етикет, ще бъде готова до края на годината. Очаква се в разработването й да вземат участие и представители на браншовите организации от хранителния бранш. "Преди 2-3 години такава система е била разработена с пари по оперативна програма "Регионално развитие", но тя не е била приложена", уточни Ангелкова.
Според Десислава Танева, министър на земеделието и храните, предлагането на висококачествени храни, производени по стандарт, е самостоятелен избор на предприемача, но той може да му осигури по-висок доход заради увеличения брой клиенти, които са готови да плащат за по-високо качество на услугата.
Приемането на правила за качествени храни започна през 2010 г. с утвърдени стандарти за девет вида месни продукти под марката "Стара планина". Последваха БДС за кисело мляко, сирене и кашкавал, стандарт "България" - за три типа брашно и три вида хляб, и браншов стандарт за лютеницата. По правило продуктите по стандарт са по-скъпи, защото правилата за производството им не допускат замяна на суровини, импровизации с рецептури и неспазване на технологии.
Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и девет браншови организации на производители на храни и напитки подписаха меморандум за сътрудничество. Той предвижда хотелиери и ресторантьори да поемат доброволно ангажимент да предлагат храни, произведени в по БДС или по други стандарти за качество.
Очаква се към меморандума да се присъединят преди обектите с 4 или 5 звезди, които предагат по-скъп туристически продукт.
2 коментара
а ще има ли стикер за магазини продаващи фалшиви сирена, кренвирши, колбаси....
Менте, ама да е българско.
Тези не могат да контролират качеството и съдържанието на етикетите в търговската мрежа, тръгнали да слагат етикети на качество в ресторанти и хотели.
Остава и готвачите да ходят със значка "Аз мога да готвя"