Варненската "Хидрострой" купува "Водстрой 98"

Сделката е финализирана, параметрите по нея са неизвестни

Централата на "Водстрой 98" в София
Централата на "Водстрой 98" в София    ©  Велко Ангелов
Централата на "Водстрой 98" в София
Централата на "Водстрой 98" в София    ©  Велко Ангелов

Две от най-големите строителни компании в България се сливат – варненската "Хидрострой" купува свързваното с депутата от ДПС Делян Пеевски дружество "Водстрой 98". Информацията беше потвърдена пред "Капитал" от управителя на "Водстрой 98" Иван Мирински, но без подробности по сделката.

Двете компании печелят основен дял от обществените поръчки за инфраструктура в България и изпълняват общи обекти – Северната скоростна тангента, ремонт на жп участъци и др. По данни на "Капитал" приходите на "Водстрой 98" за 2015 г. са 292 млн. лв., отчитайки ръст на годишна база от над 80%. Приходите на "Хидрострой" за миналата година са над 214 млн. лв. и също бележат внушителен ръст – 75.75%.

Двете компании на практика са на челните места в класацията за най-големите в сектора и сливането им ще образува строителен гигант. По тази тема трябва да се произнесе Комисията за защита на конкуренцията. КЗК е образувала преписка по концентрацията с днешна дата, става ясно от регистъра.

В борда на директорите на варненската компания са братята Велико и Иван Желеви и управителят Николай Пашов. Велико Желев е бивш директор на пътната агенция по времето на НДСВ. По информация на в. "Стандарт" Желев ще развива потенциала на "Водстрой 98" след приключването на сделката.

Очаквайте подробности