Природа зад щанда

Търговията с биохрани излезе извън специализираните магазини, а много от техните собственици се насочват и към производство

Вече почти всички вериги за бързооборотни стоки отделят място и на био сертифицираните храни и продукти
Вече почти всички вериги за бързооборотни стоки отделят място и на био сертифицираните храни и продукти    ©  Цветелина Белутова
Вече почти всички вериги за бързооборотни стоки отделят място и на био сертифицираните храни и продукти
Вече почти всички вериги за бързооборотни стоки отделят място и на био сертифицираните храни и продукти    ©  Цветелина Белутова

Темата накратко

Пазарът на биопродукти се променя заради нарастващото им производство в България и Европа, както и заради засилващата се конкуренция от натуралните фермерски или просто здравословни, но не биосертифицирани продукти.

Каналите за търговия на биостоки се разширяват. Оцеляването на малките специализирани магазини става по-трудно, продуктите започват да се разпространяват и в конвенционалните търговски обекти.

Трима предприемачи от сектора разказват за тези тенденции.

Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ipg08397719 avatar :-|
    ipg08397719
    • + 1

    Биомагазините затварят поради липса на създадено доверие у потребителите в България. В Германия и другите страни в Европа никога не е имало затваряне на биомагазини, а обратното и въпреки големият ръст през последните 20 години, продължава увеличаването на техния брой и площ. Там има биосупермаркети с размери над 1000 кв м, само и единствено с биосертифицирани продукти. У нас липсва доверие, защото малцина са тези, които разясняват ползите и се опитват да създават доверие. Едни от собствениците на биомагазини просто отварят нов магазин, защото смятат, че е модно и клиентите ще си дойдат сами. Други собственици не успяват да намерят продавачи, които имат познания и мотивация да продават биопродукти. В един български магазин, който хората определят като "био" ми предложиха "био" круши (с биосертификат) и "натурални" круши. Същите тези "натурални" в съседния "Плод и зеленчук" се продават като "круши", просто круши. Защото не си представям крушите да са дървени, пластмасови итн. И какво значи "натурални"? А вкусът на биокрушите и всички останали е много различен.
    Да, има и качествени небио продукти, но това може да го гарантираш сам, ако отидеш на място и видиш как се произвежда. Иначе няма никаква гаранция, че продуктите на фермерските пазари са качествени, ако под качествени се разбира липсата на химикали и познания при произвоизводството им. На фермерските пазари има по-голяма вероятност да купиш директно от фермер, но това не винаги е свързано с качество. Светла Николова, Сдружение АГРОЛИНК

    Нередност?
  • 2
    spindi avatar :-|
    spindi

    Аз имам доверие на етикета "био", но повечето стоки са прекалено скъпи - често по 4-6 пъти. Това вероятно се дължи на малките обороти, а не толкова на производствените разходи. Вкусът на био храната в пъти по-добър, а магазини обикновено са с прекрасен вид. Направо ме е яд, че един до нас фалира. Като влезна и ми се иска да си купя от всичко. Явно и самите хора, занимаващи се с био, са много взискателни, защото си личи старанието им да изпипат всичко.

    Нередност?
  • 3
    ipg08397719 avatar :-|
    ipg08397719
    • - 1

    Прав сте, че в търговията цената на стоките зависи от оборотите. На един малък пазар като България това е водещо. Но не съм видяла цена на биопродукт, който да е 4-6 пъти по-скъп от конвенционален. Мисля, че повече от 2 пъти няма и то не . Това е валидно за храните. Цената на сертифицираната биокозметика е 2 пъти и повече по-ниска от някои (на световно наложени) марки, които се продават в аптеките и са пълни с химикали. И тук говорим за сравнение на цени на етикетите на рафта. Има много публикации, които доказват, че биопродуктите са по-евтини, защото в ценообразуването на конвенционалните не се включват разходи за лечение, пречистване на водата, въздуха и почвата. Познавам хора, които успяват да се хранят само с био без да са богати. Осъзнатото потребление включва цялостния начин на живот, който не е свързан с обилно хранене.
    Светла Николова, Агролинк и Армина

    Нередност?
Нов коментар

Вход

Още от Капитал