"Топлофикация - София" излезе на печалба към края на март

За 2015 г. дружеството отчете сериозна загуба в размер на 59.2 млн. лв.

До средата на 2016 г. "Топлофикаия - София" предвижда да завърши проекта, с който ще кандидатства за финансиране на инсталацията за изгаряне на oтпадъците
До средата на 2016 г. "Топлофикаия - София" предвижда да завърши проекта, с който ще кандидатства за финансиране на инсталацията за изгаряне на oтпадъците    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
До средата на 2016 г. "Топлофикаия - София" предвижда да завърши проекта, с който ще кандидатства за финансиране на инсталацията за изгаряне на oтпадъците
До средата на 2016 г. "Топлофикаия - София" предвижда да завърши проекта, с който ще кандидатства за финансиране на инсталацията за изгаряне на oтпадъците    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Задълженията към "Булгаргаз" за първото тримесечие спрямо предходното са намалели с малко над 50% до 104.8 млн. лв.

Понижението на цената на природния газ в началото на годината с малко над 2% и решението на енергийния регулатор да остави цените на парното непроменени изведоха най-голямото топлофикационно дружество – "Топлофикация - София", до положителен финансов резултат за първото тримесечие на 2016 г. Според отчета на компанията към 31 март реализираната печалба е 12.7 млн. лв., което е впечатляващо на фона на загубата за 2015 г. от 59.2 млн. лв. Печалбата за първите три месеца е сериозно подобрение и спрямо същия период на миналата година, когато дружеството е излязло на печалба от 796 хил. лв.

Фактори на подобрението

Освен понижението на цената на природния газ от началото на годината, който е основен разход за топлофикациите (без тези на въглища), от дружеството посочват като причина за добрите резултати и подобрените показатели въвеждането на новите мощности в ТЕЦ "София". В края на 2015 г. "Топлофикация - София" пусна в експлоатация нов турбогенератор с мощност 35 мегавата, който замени старата турбина, изградена преди повече от 50 години.

В същото време приходите на компанията в размер на 164.9 млн. лв. бележат спад спрямо първото тримесечие на 2015 г., но все пак с по-малък темп. При тези на електрическа енергия приходите са намалели с 24%, докато тези от топлинна енергия с 22%. От дружеството обясняват тази тенденция и с по-ниското производство в резултат на топлата зима. През тримесечието на миналата година цените бяха и по-високи. Намаление в производството на топлинна енергия има и за цялата 2015 г., но с едва 3.4%, което отново се обяснява с топлото време. При производството на електрическа енергия, която е основно перо в приходната част, обаче се отбелязва намаление от 22% заради забавянето на модернизацията на мощностите на дружеството. То обаче ще бъде наваксано до края на 2016 г., тъй като според прогнозите на компанията се очаква увеличението й с 47% спрямо 2015 г. 81% от нея ще бъде високоефективна, което означава, че ще се изкупува по преференциална цена от Националната електрическа компания. От 1 юли цената й се очаква да бъде намалена с 3.6% и да стане 129.8 лв. за мегаватчас. Това е най-високата цена за този тип енергия в целия сектор.

Разходите на дружеството също намаляват с 28% спрямо предходния период, като основна причина за това е по-ниската цена на природния газ, която формира основна част от това перо. В същото време разходите за данъци и такси са се увеличили с близо 10 пъти за тримесечието до 2.4 млн. лв., като от "Топлофикация" обясняват този ръст с вноската от 5% от приходите от продажба на енергия, които отиват във фонд "Сигурност на електроенергийната система".

Задълженията на дружеството

От години "Топлофикация - София" е най-големият длъжник на "Булгаргаз", която снабдява дружеството с природен газ. Към края на март 2016 г. обаче задълженията към държавния доставчик са намалели с малко над 50% до 104.8 млн. лв. Намаление има и в общите задължения на дружеството с 93 млн. лв. В същото време задълженията към Българския енергиен холдинг (БЕХ) са нараснали минимално, достигайки 500 млн. лв. В началото на декември миналата година обаче топлофикацията сключи ново споразумение за разсрочване на дълговете. Увеличение със 70% има и в задълженията към други доставчици до 19.4 млн. лв.

Инвестиции

До средата на 2016 г. "Топлофикаия - София" предвижда да завърши проекта, с който ще кандидатства за финансиране на инсталацията за изгаряне на oтпадъците по оперативна програма "Околна среда" Въпросната инсталация е последната част от проекта за управление на отпадъци в София. През тази година ще бъде подготвена и площадката, където ще бъде изградена инсталацията. В същото време от средата на 2016 до средата на 2017 г. дружеството предвижда увеличение на инвестиционните си разходи с 16.9%.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


6 коментара
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik

  Я, топлофикация се е закрепила поради лудия късмет газът да се преизчислява с 9 месеца назад, а "високоефективният добив" да се купува на шампионска за България цена, както признава статията. Чудесно, значи "да вмъкнем" недоразумението инсенератор за боклук, 300 милиона лева, за да горим това, което не гори много-много, но пък отделя доста отрови, на 600 метра от Лъвов мост.

 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik

  Преди 10 години Владимир Каролев искаше приватизация на Топлофикация. Когато му отхвърлиха предложението с пълно единодушие, обяснявайки предимствата да е в "ръцете на народа", същият си беше направил на сайта гантова диаграма кога и как дружеството ще потъне.

  Ето един от коментарите от сайта: "
  Vladimir Karolev
  March 18, 2014 ·
  БЕХ иска Софийска община да изтегли половин милиард лева, за да спасява Топлофикация. Каква чудесна новина за софиянци :-) А аз като единствен предлагах приватизация на изборите, щяха да ме убият с камъни както се казва :-) . Но пък системата е халифакс - работи безотказно - заеми до дупка, за да продължава кражбата и разсипията на политиците и държавните служители, докато се унищожи тотално и после приватизация за 1 лев. После пак национализация и пак всичко отначало (гледам натам върви с ЕРП-тата и Софийска Вода). Народът ръкопляска и кима одобрително, а политиците го крадат до шушка - не съм психолог, но това ще да е диагноза."


  А диагнозата аз ще я кажа - невежи прости маси, жълти павета, окупирани от бандюги и шмекери, които 90% от времето си говорят как да го "Набучат у мозъко на 7-те милиона п****си, а после и по дупките". Ей сега да слезнем на закуска в Радисън, от 5 маси ще чуем това да си приказват, както и конкретните идеи тип забрана на бурката (нищо че бурки никой не носи)

 • 3
  gost22 avatar :-?
  gost22

  Пак е някаква счетоводна шмекерия или е резултат от един куп странни договори.
  Просто няма начин в 21ви век, да се бута горещ флуид по тръби на далечни разстояния и да се получава печалба. Това при климат с четири сезона и реален студен период от 4 месеца. Да напомня, че говорим за същите дружества, които съвсем подигравателно всяко лято свалят цената на отоплението...

 • 4
  petkovww avatar :-|
  petkovww

  При тези пренадути цени на парно и топла вода, дори само 25% от абонатите да си плащат сметките, пак ще са на печалба.

 • 5
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Да не повярва човек. А платиха ли си на ''Булгаргаз" ?

 • 6
  geordgeo avatar :-|
  geordgeo

  Откакто се отписах от ТИЯ, се видях в пари, а на студено и без топла вода не съм стоял. Крадци в огромни размери, това са всички топлофикации из страната, като софийската води парада...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход