Структура на ББР ще финансира лизинг на земеделска земя
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Структура на ББР ще финансира лизинг на земеделска земя

Костадин Мунев (вдясно) и Елен Георгиев от ръководството на МС ДЖОБС обясниха, че продуктът е насочен към предприемачи, които обработват чужди стопанства и биха предпочели вместо да плащат аренда, да купят на лизинг земя.

Структура на ББР ще финансира лизинг на земеделска земя

Офертата на ДЖОБС е насочена към микро- и малки предприемачи, а не към едри земеделци

Гергана Михайлова
8056 прочитания

Костадин Мунев (вдясно) и Елен Георгиев от ръководството на МС ДЖОБС обясниха, че продуктът е насочен към предприемачи, които обработват чужди стопанства и биха предпочели вместо да плащат аренда, да купят на лизинг земя.

© ББР


До 300 хил. лв. за 10 години с 18 месеца гратисен период е най-голямата възможна сума, на която може да разчита един клиент

Нов играч влиза на пазара на земеделска земя на лизинг - след като преди три години за пръв път тази възможност предложи "Елана агрокредит", а впоследствие схемата възприеха и други компании, сега се включва и микрофинансиращата институция ДЖОБС. Тя е дъщерна на държавната Българска банка за развитие (ББР) и затова има достъп до нисколихвено финансиране. Различното тук е, че сделките ще са само за микро- и малки компании.

Офертата

За разлика от продуктите на другите компании в сектора ДЖОБС поставя таван на финансирането, като максималното финансиране, което един клиент може да получи, е 150 хил. евро, и то ако вече има съществуващ бизнес. Стартиращи фирми, които са учредени малко преди сделката, също ще могат да кандидатстват, но сумите за тях са по-скромни, с лимит от 1500 до 25 хил. евро, което силно ограничава размера на площите, които могат да се купят на лизинг. Изисква се самоучастие от 10%, което е най-ниското, търсено от предлагащите тази услуга компании. Обичайното ниво е 20%, но в случая целта са микрофирми и малки предприемачи и затова се търси облекчение от изискванията за тях.

Лихвите по продукта започват от 6.67% и достигат до 9.5%, като клиентът може да избере или фиксирана, или плаваща лихва. С добавка на таксите по обслужване на лизинга годишният процент на разходите (ГПР) може да надхвърли 11%, каза при представянето на новата схема за финансиране Елен Георгиев, заместник изпълнителен директор на ДЖОБС. Изпълнителният директор Костадин Мунев допълни, че няма ограничение в категорията на земята, която може да се купи със средства от институцията, нито има забрана за определени райони, където да се намират площите. От клиента обаче ще се изисква информация за какво точно ще използва земята и ако възнамерява да отглежда върху нея култури, които изтощават трайно почвата или може да направят актива негоден, това може да е повод за отказ от финансиране. Задължително е също така кандидатите да са регистрирани като земеделски производители и да опишат бизнес плана си. Това се прави, за да се избегне рискът от продукта да се възползват физически лица, които нямат предприемачески проект.

Лизингът ще може да се издължава за период от 12 месеца до 10 години, като има възможност за 18 месеца гратисен период на плащанията. Той се отнася за целия договорен период, като на година клиентът може да поиска такъв за не повече от шест месеца. До издължаване на получената парична помощ купената земя ще се води собственост на ДЖОБС и това е обичайна практика с цел да се обезпечи вземането. След това активът се прехвърля на клиента. От институцията заявяват, че могат да вземат решение дали да подпомогнат даден клиент за период от 5 до 8 дни от момента, в който той е подал всичката изискуема информация, която се попълва в типизирани образци. В това отношение на пазара има и по-бързи предложения, като например одобрение на заявката за 24 часа.

Пазар с конкуренция

От ръководството на ДЖОБС заявиха, че нямат ограничение в размера на портфейла, който могат да направят чрез лизингови договори за покупка на земя. Към момента сумата на отпуснатите кредити и лизинги е 18.3 млн., 38% от финансирането е в сектор "Селско стопанство", 14% от клиентите са стартиращи фирми. Процентът на лоши заеми е 7.

На този етап ДЖОБС ще ползват собствен ресурс, а в бъдеще и при интерес към продукта им могат да се обърнат към банката майка ББР или към Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ).

Конкурентите им на пазара набират финансиране през фондовата борса или чрез кредит от големи финансиращи институции. Използват и собствен ресурс. "Елана агрокредит" например ползва набраните средства от публично предлагане на акции и увеличения на капитала, както и директно финансиране от EBRD и Societe Generale. Заемът към търговската банка бе погасен в края на миналата година. От началото на дейността си, която ефективно тръгна през май 2013 г., до края на април тази година компанията е инвестирала близо 30.5 млн. лв. в покупка на земеделска земя, като са финансирани над 6 хил. имота в 23 области на страната с обща площ от близо 43 хил. дка. Освен че първа предложи тази възможност на предприемачите, "Елана агрокредит" продължава да развива продуктите си в тази насока. Например предлага оборотни средства на земеделци, които вече са купили земя на лизинг през нея, финансират се терени за трайни насаждения, а също има схема за финансов лизинг за животновъди. Друг играч на пазара е компанията за сделки със земеделска земя и управление на селскостопански площи "Агрион", която е на основателите на "Винпром Пещера".

До 300 хил. лв. за 10 години с 18 месеца гратисен период е най-голямата възможна сума, на която може да разчита един клиент

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Намери ми наемател

Намери ми наемател

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.