Месечен бюлетин: Еврофинансиране за бизнеса
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Месечен бюлетин: Еврофинансиране за бизнеса

Месечен бюлетин: Еврофинансиране за бизнеса

"Капитал" събира информация за програмите, по които компании могат да кандидатстват, както и за средствата, които са разпределени към фирми

4726 прочитания

Ако искате да получавате информация за възможностите за европейско финансиране, може да се абонирате за месечния ни е-бюлетин тук.

КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТ

Открита процедура

"Енергийна ефективност за малките и средните предприятия"

Срок: Проектни предложения се приемат до 12 октомври 2016 г. Те трябва да са придружени от енергиен одит по образец, който се представя за одобрение от Агенцията за устойчиво енергийно развитие до 10 август 2016 г.

Допустими кандидати: Микро-, малки и средни предприятия, които имат минимум три приключени финансови години. Основната им икономическа дейност трябва да бъде в един от следните сектори – добивна и преработваща промишленост, производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива, водоснабдяване и канализация, строителство.

Цел: Изпълнение на мерки за енергийна ефективност, които са включени в обследването.

Допустими разходи: Проектите могат да съдържат два елемента – "Инвестиции", който е задължителен, и "Услуги". Първият включва закупуването на нови машини, съоръжения и оборудване, както и строително-монтажни работи на производствените сгради. Средства се предоставят и за системи за отопление и охлаждане и инсталации за производство на електроенергия от възобновяеми източници за собствени нужди. По елемент "Услуги" се покриват консултантски услуги за сертифициране на системи за енергиен мениджмънт в предприятията, извършване на енергиен одит и т.н.

ИНИЦИАТИВА ЗА МСП

Открита процедура

Заявяване на интерес от финансови посредници, които ще получат средства от Инструмента за неограничени гаранции

Срок: Заявления за интерес се подават до 30 ноември 2016 г.

Допустими кандидати: Банки и други финансови посредници.

Цел: Финансовият инструмент има за цел да подобри достъпа на малки и средни предприятия до външно финансиране чрез подбор на кредитни институции, които да създадат портфейли от нови заеми, предоставени на предприятията. Инструментът ще покрива риска от загуба при всеки кредит до 60%, без таван на загубите в портфейла.

Общ бюджет: 120 млн. евро под формата на гаранции.

Още по темата тук.

ХОРИЗОНТ 2020

Открита процедура

Инициативата "Иновативна медицина"

Срок: Проекти се приемат до 26 юли 2016 г.

Допустими кандидати: Консорциуми от организации от страни членки и асоциирани страни. Това могат да бъдат микро-, малки и средни предприятия и други компании с годишен оборот до 500 млн. евро, средни и висши учебни заведения, организации с нестопанска цел, които се занимават с научноизследователска дейност, Съвместният изследователски център на Европейската комисия и международни организации с европейско участие.

Цел: Инициативата "Иновативна медицина" цели да ускори разработването на по-добри и безопасни лекарства за пациентите. По сегашната процедура предложения се приемат по шест различни теми в областта на медицината и фармацията.

Общ бюджет: 117.7 млн. евро

Още по темата тук.

ЧОВЕШКИ РЕСУРСИ

Предстояща процедура

За младежи, стартиращи бизнес в общини с висока безработица

Етап: Ще бъде открита в началото на следващата година

Бюджет: 107 млн. лв., които ще се разпределят под формата на нисколихвени кредити чрез банки, микрофинансиращи институции и лизингови компании. Процесът ще се контролира от "Фонд мениджър на финансови инструменти в България" ЕАД

Допустими кандидати: Младежи до 29 години, стартиращи бизнес в общини с висока безработица (със или над 25% по-високо от средното за страната)

Още по темата може да прочетете тук.

Новини

Повторно набиране на заявки по схемата "Обучения и заетост"

Агенцията по заетостта обяви повторно набиране на заявки по схемата "Обучения и заетост" за безработни над 29 години, регистрирани в бюрата по труда, което приключи на 20 май.

Това е втори опит за старт на схемата. При предишния само за три дни - от 25 до 28 март, в бюрата по труда бяха подадени заявления за кандидатстване за над 120 млн. лв. при заделен ресурс от 8 млн. лв. Този интерес и невъзможността да бъде удовлетворен доведе до спиране на приема на заявки и недоволство на бизнеса. В резултат схемата беше анулирана, а условията за повторното й обявяване - променени.

Схемата "Обучения и заетост" е част от оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" и ще се реализира на два етапа. Общият бюджет за тях е 81 млн. лв. Приоритетните целеви групи са безработни с основно или по-ниско образование, продължително безработни (с регистрация в бюро по труда от 12 и повече месеца) или такива на възраст над 54 години.

За първия етап са предвидени 30 млн. лв. Те са предназначени за заплати и дължими от работодателя осигуровки на наетите лица. Средствата ще бъдат разпределени на квотен принцип между областите в страната до изчерпване на финансовия ресурс.

Във втория етап на заявилите участие безработни ще бъде осигурена възможност за обучение и преквалификация, а след това и заетост. Условията и срокове за кандидатстване ще бъдат обявени допълнително.

ЗЕМЕДЕЛИЕ

Новини

По-голям бюджет за инвестиции в земеделски стопанства

Бюджетът за първия прием по подмярка 4.1 "Инвестиции в земеделски стопанства" от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. е увеличен с 14.9 млн. евро, съобщиха от фонд "Земеделие". Увеличението са отнася за вече приетите заявления за подпомагане, получили минимум 39 точки по критериите за оценка.

"Инвестиции в земеделски стопанства" (подмярка 4.1) е една от най-атрактивните за бизнеса и според публикуваната индикативна програма за 2016 г. проекти по нея ще могат да се подават през юли т.г. Допустимите кандидати са: земеделски стопани; признати групи производители и признати организации на производители на земеделски продукти. За подпомагане само за проекти за колективни инвестиции могат да кандидатстват и юридически лица, регистрирани по Търговския закон и/или Закона за кооперациите, които включват най-малко 6 лица.

Максималният размер на субсидията е до 60% от общия размер на допустимите разходи. Сумата се увеличава с 10%, 15% или 20% за различни категории проекти: например на млади земеделски стопани; за колективни инвестиции, за инвестиции в стопанства, изпълняващи агроекологични ангажименти, за биопроизводители и др. Минималният размер на допустимите разходи по един проект е 15 хил. евро, а максималният - 1 млн. евро (според последните промени). Специално за инвестиции в земеделска техника максималният размер на допустимите разходи за един кандидат за периода на прилагане на програмата е 500 хил. евро, а за колективни проекти, представени от над 10 земеделски производители и организации на производители - 1 млн. евро.

Помощ за хуманно отношение към животните

Приключи приемът на документи за участие в първия транш от кандидатстването по схемата "Помощ за реализирането на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към свинете". Вторият транш ще е отворен за прием от 1 до 23 септември, а третият – от 10 до 21 октомври 2016 година, съобщават от фонд "Земеделие".

Средствата се предоставят на земеделски стопани, които доброволно прилагат ангажиментите за хуманно отношение, поети за най-малко пет години. Помощта се предоставя за заявен брой животни и покрива направени разходи или пропуснати приходи, свързани с поетите ангажименти.

Срокът за сключване на договорите и за изплащане на помощта е до един месец след крайната дата за подаване на заявления. Държавната помощ по схемата е със срок на прилагане до края на 2017 г.

Ако искате да получавате информация за възможностите за европейско финансиране, може да се абонирате за месечния ни е-бюлетин тук.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
 • 1
  brassway avatar :-|
  brassway

  Здравейте,

  С благодарности към Иглика Филипова и Мара Георгиева.

  Това е 4-и път да получавам един същи линк към едно и също съдържание - два пъти на 9.06; и по един път на 13.06 и днес. Всеки път очаквам нещо ново да се е случило, но не.

  Каква е идеята ви?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.