"Албена инвест холдинг" може да се влее в "Албена"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Албена инвест холдинг" може да се влее в "Албена"

"Албена инвест холдинг" може да се влее в "Албена"

Ръководствата на двете публични компании вече са приели план за преобразуване

Гергана Михайлова, Иво Коларов
19512 прочитания

© Надежда Чипева


Цената на акциите на "Албена инвест холдинг" скочиха с близо 18% по време на сесията в четвъртък.

"Албена инвест холдинг" планира да се влее в "Албена" АД, което при текущите пазарни цени би създало компания сред петте най-големи на борсата. Ръководствата на двете публични дружества вече са одобрили план за преобразуване, който трябва да мине през Комисията за финансов надзор, а след това да бъде гласуван и от акционерите на двете публични компании. Новината за намерението идва след няколко интересни сюжета около групата на един от най-големите курортни комплекси.

Изпълнителният директор на "Албена" Красимир Станев държи контрола и в двете дружества. Те обаче имат и множество други акционери
Фотограф: Георги Кожухаров

Първо, преди повече от месец един от създателите на "Албена", непряк крупен собственик чрез дела й в бившето РМД и финансов директор Ивелина Грозева беше заставена да напусне от основния собственик Красимир Станев. По думи на Грозева причината за раздора е борбата й за повече права на малките акционери, а според Станев - заради желанието й да разпарчетоса комплекса. В края на април пък "Албена" АД продаде дела си в "Албена инвест холдинг" от малко над 6% на "Телекомплект инвест", което е близко до друга голяма публична компания - "Софарма".

В съобщенията на двете дружества няма никаква друга информация за целите на сливането, нито за съотношенията, при които се планира вливането. До редакционното приключване на броя от "Албена инвест" не отговориха на въпросите на "Капитал".

Какво се влива

И двете дружества имат пъстра и оплетена акционерна структура и операцията може малко да подреди кръстосаните участия в групата. В холдинга 35% са на физически лица, има и институционални инвеститори, но контролът е у Красимир Станев чрез бившето РМД "Албена холдинг", което притежава 42%. В момента самият холдинг притежава малко над 20% в курортния комплекс, оценени на 40 млн. лв., а общите му активи са над 102.4 млн. лв. към края на първото тримесечие на тази година.

true

В портфейла на групата влизат 10 дъщерни дружества, 8 от които част от масовата приватизация от 1996 г. По-големите от тях са "Алфа консулт 2000", оценявано на повече от 8 млн. лв., "Фохар" (3.9 млн. лв.) и "България-29", струващо около 3.1 млн. В по-голямата си част те нямат друга дейност, освен да управляват и отдават под наем недвижими имоти, включително и няколко неморски хотела. Някои от тях не се експлоатират и дъщерните дружества се опитват да ги продадат.

От своя страна "Албена" е с активи за над 500 млн. лв. При публикуване на новината акциите на двете компании поскъпняха рязко на фондовата борса, като при "Албена инвест" скокът беше със 17.65% и 12.7 хил. акции, а при курорта с по-скромните 4.39% и при едва 17 изтъргувани акции. Капитализациите на двете дружества към края на сесията в четвъртък бяха съответно 43.3 млн. лв. и 207.5 млн. лв.

Какви ще са ефектите

Източници на "Капитал" обаче коментираха, че ефектите от сливането на двете дружества са няколко. На първо място, ще се промени съотношението между акционерите и тежестта на отделните собственици в новото формирование. Структурата на групата в най-опростен вид е следната: "Албена" е фокусирана върху развитието на едноименния курортен комплекс, "Албена инвест холдинг" стопанисва имотите в групата и притежава строителните компании, които извършват ремонтите и строителството, а "Албена холдинг" е бившето работническо-мениджърско предприятие (РМД), които обира дивидентите от печалбата в групата. Голям краен собственик се явява Красимир Станев, който е и ръководител на "Албена", а Ивелина Грозева, която като финансов директор доскоро бе дясната му ръка, притежава съществен дял от бизнеса, но повечето от акциите й в РМД-то са без право на глас.

В съобщението за вливането не е обяснено при какво съотношение ще се конвертират акциите на "Албена инвест холдинг", за да може отсега да се прецени дали няма да има ощетени инвеститори. При всички положения обаче ще има облагодетелствани, особено що се отнася до тези, които наскоро са придобили акции на "Албена инвест холдинг".

От около половин година насам (или малко след разрива между дългогодишните партньори в управлението Станев и Грозева) прави впечатление, че позицията на компанията е доста по-ликвидна от обичайното, което се дължи на атрактивните оферти "купува". Само за сравнение, в четвъртък бяха изтъргувани близо 12 хил. акции на холдинга, докато по позицията на "Албена" минаха по-малко от 20 броя. Друг показател за това е, че за шест месеца акцията е поскъпнала с повече от 14%. Подобна активност преди обявяването на такава крупна сделка повдига и въпроса дали няма изтичане на вътрешна информация за сливането.

Другият ефект от вливането е чисто финансов. В момента "Албена инвест холдинг" разполага с активи, които могат да бъдат давани като залог срещу финансиране, а също и с ликвиден ресурс, до който "Албена" няма пряк достъп. В същото време курортният комплекс се нуждае от средства за ремонти и инвестиции. Например в момента "Албена" ползва заеми от "Албена инвест холдинг", но те са при пазарна лихва и условия за връщане. При обединението мениджмънтът ще може да насочи средствата към проектите, чието финансиране на този етап е по-трудно.

Ефект от вливането би могло да бъде и евентуално намалението на административните разходи, но източници, близки до групата, твърдят, че нетният ефект от това едва ли ще е нещо съществено за нея. Въпросите, свързани с оценката на последствията от предприетата стъпка, трябва да се обсъждат и на общо събрание на акционерите.

Такова има на 4 юни, събота, но това няма как да стане, тъй като планът трябва да се одобри от КФН и да се свика ново събрание. Това обаче не изключва да бъдат задавани и въпроси към мениджмънта, който по закон е длъжен да отговаря изчерпателно на въпросите на инвеститорите. Последните събрания протичаха доста разгорещено, с отправяне на остри упреци между Грозева и Станев, което изостря вниманието на целия капиталов пазар, тъй като в дългата й история компанията бе един от малкото примери за стабилност и спокойствие на българската борса.

Цената на акциите на "Албена инвест холдинг" скочиха с близо 18% по време на сесията в четвъртък.

"Албена инвест холдинг" планира да се влее в "Албена" АД, което при текущите пазарни цени би създало компания сред петте най-големи на борсата. Ръководствата на двете публични дружества вече са одобрили план за преобразуване, който трябва да мине през Комисията за финансов надзор, а след това да бъде гласуван и от акционерите на двете публични компании. Новината за намерението идва след няколко интересни сюжета около групата на един от най-големите курортни комплекси.

Изпълнителният директор на "Албена" Красимир Станев държи контрола и в двете дружества. Те обаче имат и множество други акционери
Фотограф: Георги Кожухаров

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  tww09306483 avatar :-|
  Petleshev

  Албена си остава завяхващ соц курорт...! Лошо обслужване, лоша храна, високи цени...! За 25 години направиха 1 (един) нов хотел!
  Продават пакети ол инклузив на големите туроператори, което изгони качествените туристи и от години е пълно само със западноевропейски оръфляци... Руснаците и те дават своето. Даже се чудя, как се намират българи, които плащат по 200 лева на вечер за стая в панелен хотел и проблеми с паркирането...! Хора всякакви... Не знам, как ще издържат на турските цени! Ама доносника Станев да се оправя, проблема си е негов...!

 • 3
  akcioner avatar :-|
  akcioner

  Пропускате важна подробност - акциите на Грозева и др. в Албена холдинг ще бъдат обратно изкупени, т.е. струва ми се че нещата в къщичката са вече подредени. Покана за ОСА на Албена холдинг: http://tranzit.dir.bg/load.php?id=XfGNRZTmRI1t3N2n2674823

 • 4
  akcioner avatar :-|
  akcioner

  А, и да не забравяме предложението за дивидент, което преди беше искане на Грозева, а сега е в дневния ред.

 • 6
  drilldo avatar :-?
  Георги Георгиев

  "Голям краен собственик се явява Красимир Станев, който е и ръководител на "Албена", а Ивелина Грозева, която като финансов директор доскоро бе дясната му ръка, притежава съществен дял от бизнеса, но повечето от акциите й в РМД-то са без право на глас."

  Всичко, което ви трябва да знаете за сделката.

 • 7
  bretschneider avatar :-|
  bretschneider

  До коментар [#1] от "tww09306483":

  Думаш.. Съни Бийч си е по-добре, нови хотели готино обслужване, тишина, може човек да се разхожда спокйоно, на плажа няма паркирани коли, джипове и прочее простотии :)

 • 8
  tww09306483 avatar :-|
  Petleshev

  До коментар [#7] от "buiko":

  Къде видяхте, да пиша за Съни-то, че аз не виждам...?!
  От десетина години, ходя към Гърция или Турция. Миналата седмица ходих към Словения и мисля да пробвам с Адриатика, тази година.
  За последно съм бил на Албена преди, мисля 4 години по служебна линия и много добре, знам за какво говоря... Живея на, има-няма час от Албена, така че мога да ви говоря доста... Както казах, завяхващ соц курорт, управляван от милиционери. На селчовците, които виждат море веднъж на няколко години, обикновено Албена им харесва... Но, всеки сам си прави избор. Който го влекат полуфабрикати на ол инклузив, поляти с разливни питиета от пластмасови туби, то Албена е неговото място! Аз си падам, по друг тип туризъм и почивка.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK