Венелина Гочева продаде "Печатница София" на Пеевски

Според Имотния регистър сделката е за 2.5 млн. лв.

Венелина Гочева продаде "Печатница София" на Пеевски

Депутатът издател вече държи контрола над двете най-големи печатници за вестници в страната

36687 прочитания

Според Имотния регистър сделката е за 2.5 млн. лв.

© Капитал


За сделката не е поискано разрешение от КЗК въпреки ключовото й значение за пазара на вестникарски печат и надхвърлянето на законовия праг.

Фирма, свързана с "напусналия" страната (според премиера Бойко Борисов) депутат от ДПС Делян Пеевски, купува най-голямата печатница за вестници в България.

В събота във вестник "24 часа" беше публикувано кратко съобщение, че издателят му - контролираното от Венелина Гочева "Медийна група България холдинг", финализира сделката по продажба на "Печатница София", а промяната беше представена като "част от плана за преструктуриране на бизнеса и погасяване на данъчни задължения към държавата чрез продажба на активи".

На 1 юни в партидата на фирмата "Печатница София" ЕАД в търговския регистър е внесено заявление с договор от 20 май, където се вижда купувачът - фирмата "А. Е. Бест съксес сървисис България" ЕООД, собственост на едноименна кипърска офшорка. За управител е назначен 63-годишният машинен инженер Владимир Георгиев. Той е председател на борда на директорите на дружеството "Принт трейдинг" - собственик на печатницата "ИПК Родина 1" до летище София, която Ирена Кръстева и Делян Пеевски построиха с над 80 млн. лв. кредити от КТБ.

Каква е цената на сделката не става ясно от представения пред Търговския регистър договор за прехвърляне на дяловете.

От имотния регистър се вижда, че на 19 май дружеството "А. Е. Бест съксес сървисис България" е купило от фирмата "168 часа" ЕООД (дъщерна на "Медийна група България холдинг") крилото на полиграфическия комбинат на бул. "Цариградско шосе" в София, в което е разположена печатницата. В регистъра е записано, че материалният интерес на сделката е 2.5 млн. лв.

През октомври 2014 г. фирмата "Карано пропъртис", собственост на лихтенщайнско дружество (зад което се предполага, че стои Делян Пеевски), придоби полиграфическия комбинат отново от фирма на Венелина Гочева, след това го отдаде под наем на "Благоевград БТ", като накрая цигареното дружество го купи.

КОЙ е купувачът

"А. Е. Бест съксес сървисис България" е собственост на регистрираната в Лимасол, Кипър, A.E. Best Success Services, което е собственост на друго кипърско дружество - CHM Trustee Services, чиито собственици с по 50% са кипърските адвокати Антонис Михалидис и Кристиа Михалиду.

Управител на дружеството е Гергана Данова, която до редакционното приключване на "Капитал Daily" не отговори на мобилния си телефон. От 2011 г. тя е и изпълнителен директор на "Интерактив медиа сървисиз" (IMS) и "Бест съксес сървисис" (BSS Media Group) - в тези фирми са радио и телевизия The Voice и Magic, радиостанциите "Витоша" и "Веселина", както и вестник "Новинар". IMS разработва формати като телевизионна лотария, Call TV продукции и др. Развива дейността си на територията на България, Сърбия, Македония и Латвия. През 2009 г. участва в конкурса, обявен от Комисията за регулиране на съобщенията за цифрови мрежи - мултиплекси. През годините IMS е имало предавания за БНТ, bTV, "Нова тв", "Планета", BBT (сега News7), Fox Life и ТВ2 (канал, създаден от Красимир Гергов като четвърта частна национална телевизия, после преименуван на Pro BG и впоследствие закрит). IMS участва в проекта за изграждането на четвъртата национална ефирна телевизия в ТВ2 през 2009 г. Въпреки че липсваха преки доказателства, тогава IMS бе считана за близка до Красимир Гергов.

Днес компанията IMS, управлявана от Гергана Данова, е смятана за близка до депутата от ДПС Делян Пеевски, за когото се счита, че контролира радиобизнеса на BSS и вестник "Новинар". Преки доказателства за това няма. Дружество е длъжник на КТБ, като към края на 2013 г. кредитът е бил 2.7 млн. лв.

През юли 2014 "Интерактив медиа сървисиз" поиска несъстоятелност на News 7. От молбата за несъстоятелност на News 7 така и не стана ясно какви са мотивите, но най-вероятно става въпрос за участие на компанията в оборудването на студиата на телевизията, за което не е платено.

Печатен контрол

В София има три печатници, в които се печатат почти всички централни всекидневни и седмични издания. Това са обектът на сегашната сделка "София" (бул. "Цариградско шосе"), "Алианс принт" на "Алианс инвест холдинг" (кв. "Дружба") и "Принт трейдинг" в кв. "Христо Ботев", до летището, на "Дореко комерс", свързвано с Пеевски. Последната към момента не работи, а машините са във владение на "Партнер лизинг", през което е осъществено финансирането от КТБ.

Така "Печатница София" реално е пазарен лидер, където се отпечатват не само вестниците "Труд" и "24 часа" и останалите издания в портфолиото на "Медийна група България". След спирането на ИПК "Родина", а впоследствие и на ИПК "Родина 1" ("Принт трейдинг"), голяма част от изданията, които влязоха в Българския медиен съюз, и тези пряко или косвено контролирани от Делян Пеевски, също мигрираха в "София". Става дума за "Монитор", "Телеграф, "Новинар", "Всеки ден" и "Политика", там са и "Стандарт" и "Дума", а до миналата година беше и "Преса" (вестникът на Тошо Тошев, който лятото на миналата година спря да излиза).

В "Алианс принт" са "Капитал", "Капитал Daily", "Сега" и др.

Това реално означава, че дружеството, което се продава, има ключово значение за пазара на вестникарски печат. Затова и буди недоумение защо за сделката не е поискано разрешение от Комисията за защита на конкуренцията. Купувачът "А. Е. Бест съксес сървисис България" е дружество, в чийто портфейл има и вестник ("Новинар"). Освен това близостта с другата голяма, макар и нефункционираща печатница става очевидна, след като мениджмънтът ще бъде поет от един и същ човек. Оборотите на купувача (10 млн. лв. консолидирани приходи за 2014 г.) и на продаваното дружество (17 млн. лв.) също надвишават минимума по закон - 25 млн. лв. След като не е поискано разрешение, КЗК има право да се самосезира, да наложи глоба до 10% от оборота и дори да разпореди разваляне на сделката. Нещо, което регулаторът досега не е правил.

Извън допълнителния контрол над медийния пазар, който сделката дава на Пеевски, друга бизнес логика в серийните му инвестиции в печатници трудно може да се открие. Според данни на "Капитал" приходите на "Печатница София" се свиват от 36.4 млн. лв. през 2013 г. на 21.4 млн. лв. за 2014 г. до 17.4 млн. лв. за миналата година. Последните две години компанията е и на загуба от съответно 710 хил. и 820 хил. лв.

Парите от КТБ

Друг любопитен акцент е, че от всички страни на сделката прозират някогашни взаимоотношения с КТБ. Освен "Принт трейдинг" и фирми от структурата на "А. Е. Бест съксес сървисис България" това важи и за компаниите на Венелина Гочева.

През август 2014 г., два месеца след поставянето на КТБ под особен надзор, един от големите кредитополучатели на банката - свързаното с Цветан Василев дружество "Сайга консулт", подаде молба за откриване на производство по несъстоятелност срещу фирмата на Гочева "Про нюз България", чрез която тя придоби медийния холдинг, включително и "Печатница София". Самата сделка беше финансирана от Инвестбанк, като все още търговското предприятие на печатницата е заложено пред банката.

Дружеството "Сайга консулт" твърдеше, че е дало на фирмата на издателката заем 6.5 млн. евро, който не е погасен. Венелина Гочева от своя страна заяви, че парите са били предплата, тъй като "Сайга консулт" е искала да купи "Печатница Варна" (собственост на "Печатница София").

Процесът в Софийския градски съд по искане несъстоятелността на "Про нюз България" продължава.

По темата работиха

Весислава Антонова, Росен Босев, Николай Стоянов

За сделката не е поискано разрешение от КЗК въпреки ключовото й значение за пазара на вестникарски печат и надхвърлянето на законовия праг.

Фирма, свързана с "напусналия" страната (според премиера Бойко Борисов) депутат от ДПС Делян Пеевски, купува най-голямата печатница за вестници в България.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  leo1971 avatar :-|
  leo1971

  голям праз
  едно подставено лице продало на друго подставено лице фирма
  смешното е само че първото е подставено на другото, така че се получава само едно преместване из крачолите

 • 3
  bobhunter avatar :-|
  bobhunter

  Да си купиш печатница днес, когато никой не чете нищо напечатано, е все едно да си купиш фабрика на девети септември, малко преди да я национализират; от глупав, по- глупав.

 • 4
  artmosphere avatar :-P
  Пламен Михайлов

  Не смогва да печата мамин свично, талончетата за търкане... затова му е печатницата явно ?

 • pariah

  Аве, дебелия нали се беше "изнесъл от България".
  Нали лично дебелия каза, че няма да прави повече бизнес в България.
  Деб@ и отпадъка, деб@...!

 • 6
  lzb20377322 avatar :-|
  novalis

  Мале как са се овъртолили като свински черва.Иначе Пеевски (еднолично или под контрола на друг) завзема медийното пространство поетапно (вестници, радиа, телевизии). Трепери Българино, идвва ера на информационно затъмнение!!!

 • 7
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#3] от "bobhunter":

  Прав си, обаче населението, което чете все още този печат е податливо на стила и посланията, който използват медиите на Пеевски. Колкото и да намалява дела на хората, четящи вестници, те си остават основна таргет група за търговията им с влияние. А от нея приходи в отчетите няма да видиш.

 • 8
  vaaro avatar :-|
  vaaro

  Тоя толкова разход на кислород има в това тяло,че медицината е изправена срещу най аксиоматичното си правило - колкото повече км изминава кръвта в човешкото тяло,толкова по малко се окислява мозъчната кора,а в този случай очевидно това не е така-как помни броя на толкова много фирми и при това извършва "сделки"между тях ,а от тук и следва загубване следата на кредитите от КТБ.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал