Врачанският "Химко" пак се продава

След като "НСН инвестмънт" на Делян Пеевски се отказа да купи завода, началната цена остава 11.7 млн. лв.

Торовият завод беше обявен в несъстоятелност през 2012 г., но на практика спря да работи дълго преди това
Торовият завод беше обявен в несъстоятелност през 2012 г., но на практика спря да работи дълго преди това    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Торовият завод беше обявен в несъстоятелност през 2012 г., но на практика спря да работи дълго преди това
Торовият завод беше обявен в несъстоятелност през 2012 г., но на практика спря да работи дълго преди това    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Синдикът на врачанския торов завод "Химко" отново е обявил активите на фалиралото предприятие за продажба. Това става, след като в средата на март единственият кандидат - "НСН инвестмънт" на депутата от ДПС Делян Пеевски, се отказа от сделката. Цената за всички земи, сгради, съоръжения и оборудване остава 11.7 млн. лв., колкото беше и при предишната процедура. Ако има кандидати, преговорите ще се състоят на 21 юни. До края на предния ден те трябва да внесат 1 млн. лв. задатък, за да участват в наддаването.

Неуспешни опити

Това ще бъде поредният опит за продажба на завода, който беше обявен в несъстоятелност през 2012 г., макар че на практика спря да работи дълго преди това. Активите бяха предложени за първи път през 2014 г., а исканата тогава цена беше 28.6 млн. лв. Кандидати нямаше, въпреки че имаше слухове за интерес от украински и руски компании. Пак тогава правителството "Орешарски" обяви, че планира да възстанови производството в "Химко" и се очакваше държавата да се включи в наддаването чрез специално създадено инвестиционно дружество на Българския енергиен холдинг. Интерес към активите нямаше и при последвалите продажби при по-ниска цена.

Купувачът се оттегля

Кандидат се появи при последната продажба в началото на тази година, когато оферта за "Химко" беше подадена от "НСН инвестмънт". Предложената цена не беше обявена, но вероятно е била близо до минималната – 11.7 млн. лв. Тогава адвокатът на Пеевски Александър Ангелов твърдеше, че депутатът смята да възстанови производството. Представители от сектора обаче коментираха, че това е невъзможно. Причините за това са, че заводът не е работил от 13 години, технологията е стара, липсват част от съоръженията и предприятието като цяло не отговаря на европейските екологични изисквания. Затова очакванията им бяха, че най-вероятно съоръженията ще бъдат нарязани на скрап по модела на "Кремиковци", а теренът от около 700 дка ще бъде разчистен.

Два месеца по-късно обаче Пеевски обяви в отворено писмо, че се отказва от завода заради "необоснован политически натиск и негативна медийна кампания" срещу него. Депозитът му от 1 млн. лв. би трябвало да се разпредели между кредиторите на завода. Най-големите сред тях са "Булгаргаз", Националната електрическа компания и Националната агенция по приходите, но техните вземания не са обезпечени.

Още от Капитал

Радиопазарът в България

Радиопазарът в България