КЗК светкавично разреши на "Хидрострой" да купи "Водстрой 98"

Регулаторът затвърди практиката си да решава бързо казуси, свързани с Делян Пеевски

Ръководената от Петко Николов комисия одобри сделката за 8 работни дни. КЗК се е произнасяла в подобни кратки срокове само в пет случая, от които четири с участието на Пеевски
Ръководената от Петко Николов комисия одобри сделката за 8 работни дни. КЗК се е произнасяла в подобни кратки срокове само в пет случая, от които четири с участието на Пеевски    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Ръководената от Петко Николов комисия одобри сделката за 8 работни дни. КЗК се е произнасяла в подобни кратки срокове само в пет случая, от които четири с участието на Пеевски
Ръководената от Петко Николов комисия одобри сделката за 8 работни дни. КЗК се е произнасяла в подобни кратки срокове само в пет случая, от които четири с участието на Пеевски    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши сделката, с която третият по пазарен дял на строителния пазар - варненското "Хидрострой", купува лидера по оборот "Водстрой 98". Ръководеният от Петко Николов регулатор, който не е известен с бързите си действия, изглежда, в този случай не е видял никакви пречки, защото заявената на 27 май концентрация е одобрена на 8 юни. Това означава 12 дни, от които 8 работни.

Подобна експедитивност досега КЗК е демонстрирала единствено по сделки, в които прозира интересът на депутата от ДПС Делян Пеевски, който в сектора се приема, че контролира "Водстрой 98".

Кой какво купува

"Хидрострой" и "Водстрой 98" са сред най-големите строителни компании в България, като бизнесът им е основно свързан с обществени поръчки и съответно в голяма степен зависи от благоразположението на управляващите. Не е ясно точно доколко то вече е налично поне по отношение на Пеевски, след като февруарският катарзис на премиера Бойко Борисов, изразяващ се в спиране на поръчки, включваше и проекти на друга свързвана с него компания - "ПСТ груп". Самият депутат сам обяви оттеглянето си от бизнес начинания в България, но доколкото той никога не е признавал контрол над строителната компания, е противоречиво дали сделката може да се брои за потвърждение на думите му.

"Хидрострой" е собственост на бившия шеф на Агенция "Пътища" (сега Агенция "Пътна инфраструктура") Велико Желев. Той е бил съветник на двама регионални министри, а медийни разследвания свързват възхода на компанията му с поръчки, раздавани във времето, когато сам е отговарял за това. Дружеството също пострада от премиерския катарзис като част от консорциума "ПСТ Хемус", който трябваше да строи отсечка от магистралата до Ловеч и Плевен за близо 500 млн. лв. Желев обясни логиката на сделката пред "Капитал" основно с придобиването на опит в железопътното строителство. Най-големите проекти на "Водстрой 98" в жп и пътния сектор всъщност са в обединение с "Хидрострой".

С финансирането на фалиралата Корпоративна търговска банка и политическото брокерство на Пеевски "Водстрой 98" от малка регионална компания за ВиК ремонти през последните години се издигна благодарение на поръчки за над 900 млн. лв. Неин собственик е Иван Мирински, когото собственикът на КТБ Цветан Василев нарече "марионетка на Пеевски".

По данни на "Капитал" приходите на "Водстрой 98" за 2015 г. са 292 млн. лв., отчитайки ръст за година от над 80%. Постъпленията на "Хидрострой" за миналата година са над 214 млн. лв. и също скачат много – 76%. В най-новата класация на "Капитал 100" за сектор "Строителство", която е в процес на изготвяне, компаниите се нареждат на трето ("Хидрострой") и на първо ("Водстрой 98") място, изпреварвайки традиционни лидери като "Главболгарстрой" и "Трейс". Така обединението им със сигурност засилва лидерските позиции - при това на пазар, за който финансовият министър Владислав Горанов в прав текст каза, че е овладян от десетина големи бизнесмени и постави въпроса "дали това окрупняване води до изкривяване на пазара и до намаляване на качеството на изпълнение спрямо цената".

Сделка за [0-5]% от пазара

КЗК, която освен сливанията и придобиванията регулира и обществените поръчки, обаче явно не вижда основание в тези думи за по-внимателна проверка. Анализът на комисията обследва статистическите данни за пазара, на който оперират 4595 компании, като обръща внимание и на обществените поръчки, тъй като "и двете дружества - участници в концентрацията, осъществяват своята дейност предимно чрез кандидатстване и участие в обявени тръжни процедури, търгове и конкурси в сферата на строителството".

Съгласно практиката на регулатора стойностите, посочени от купувача като търговска тайна, са заличени, така че това, което става ясно, е, че "Водстрой 98" има [0-5]% пазарен дял, "Хидрострой" има [0-5]% пазарен дял и комбинираният пазарен дял след осъществяване на планираната концентрация ще бъде [0-5]%. При това положение не е изненадващо и че в отделните сегменти като жилищно или инфраструктурно строителство двете компании също държат [0-5]%.

Неясно защо дяловете на конкурентите им не са заличени, като за най-голямата строителна компания за 2014 г. "Главболгарстрой" е посочен 1.48%, а за дъщерното му "ГБС - инфраструктурно строителство" - 0.99%. "ПСТ груп" е оценена на 0.94%, а "Трейс груп холд" - 0.9% от пазара. Приложено към отчетите на тези дружества за миналата година, това значи, че регулаторът оценява пазара на около 10 млрд. лв. Към това число данните за 2015 г. на купувано и продавано дружество следва да носят 5% пазарен дял.

КЗК е преценила, че тя е компетентният орган да се произнесе, а не е нужно да се иска разрешение от Европейската комисия, тъй като не са минати нужните за целта прагове. "С оглед гореизложеното може да бъде направен извод, че на пазара на строителство присъстват голям брой строителни фирми, а тези, които се явяват основни конкуренти на участниците в концентрацията (на база финансов ресурс, изпълнени строителни работи и др.), могат и предлагат също широк спектър строителни услуги", констатира регулаторът.

Скоростта на регулатора

Самото разрешение обаче едва ли е толкова важно, доколкото досега КЗК практически няма случай с блокирана сделка. Любопитна е бързината на действие, която все повече се превръща в запазена марка на комисията, когато се разглеждат казуси, свързани с Пеевски. Полученото одобрение за едва 8 работни дни е почти без прецедент. По принцип законовият срок за произнасяне е един месец, освен ако КЗК не започне задълбочено проучване. Освен това и образуването на производството за концентрация става в деня на подаденото заявление от "Хидрострой" - 27 май, а оповестяването на решението на КЗК в деня на вземането му - 8 юни. Това също са необичайни за КЗК действия, които обичайно й отнемат от един до няколко дни.

КЗК се е произнасяла в подобни кратки срокове само в пет случая, от които четири с участието на Пеевски, а петият е последната продажба на БТК на Спас Русев, която още не е финализирана. В началото на 2016 г. "НСН инвестмънт", която е пряко притежавана от депутата, получи одобрение да купи "Техномаркет България" за 13 работни дни след образуването на производството за концентрация. Преди това през август 2015 г. само за 7 работни дни КЗК разреши на "Нова българска медийна група" (тогава на Пеевски и майка му Ирена Кръстева) да купят телевизионния "Канал 3". А по-рано на два пъти регулаторът одобрява акционерни рокади в "Булгартабак" за по под 10 дни.

Една от причините за бързането вероятно е насроченото общо събрание на "Водстрой 98" за 20 юни, когато трябва да се гласуват промени в управителните органи. То е свикано на 12 май, а КЗК цитира писмо от 13 май от "Хидрострой", което изявява намерение за покупка, като от компанията са уточнили, че условието е разрешение от регулатора. Друга вероятна причина е течащото общо преструктуриране на владенията на Пеевски, започнало през май, вследствие на което много от компаниите му се озоваха в дубайската у офшорка Intrust Limited. Обяснение може да е и отново започналата процедура по избор на нов председател и състав на КЗК, който може и да не е толкова експедитивен при нужда.

Още от Капитал