Телекомите ще стават все по-конкурентни и в полза на абонатите
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Телекомите ще стават все по-конкурентни и в полза на абонатите

Телекомите ще стават все по-конкурентни и в полза на абонатите

Мобилният интернет става важен фактор, а потребителите му са се увеличили с над 40%

Александра Козбунарова
10103 прочитания

Мобилните оператори започват да предлагат все повече минути към конкурентни мрежи, с което обемът на затворения при един телеком трафик намалява със 7%.

Пренаселеният пазар на телекомуникационни услуги в България ще става още по-конкурентен, което може да доведе до инвестиции и ползи за абонатите. Така накратко могат да се опишат изводите от становището на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) по предварителния доклад на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) за състоянието на телеком пазара в края на 2015 г.

Документът се подготвя от секторния регулатор ежегодно и се смята за един от най-меродавните източници на данни за всички сегменти на индустрията. Една от по-сериозни намеси на държавата напоследък, изглежда, започва да дава слабо отражение. Драстичното орязване на цените на едро за обаждания от мрежата на един оператор към тази на друг е довела до леко подобрение в търсения ефект на "отваряне" на трафика.

Повече мрежи

"Относителният дял на трафика, генериран към други мобилни мрежи през 2015 г., е 23.4%, като бележи ръст от 7 процентни пункта спрямо 2014 г. Тази положителна тенденция е резултат от предприетите регулаторни мерки срещу затварянето на трафика в рамките на мрежата на отделните мобилни оператори и би трябвало да продължи да се проявява и през следващите години", пише в документа, публикуван на интернет страницата на КЗК.

Неколкократно намаляваните тарифи за терминиране на трафик, т.е. цените на едро между отделните оператори, от 2012 г. насам започват да показват ефект. Мобилните оператори започнаха да предлагат все повече включени минути към други мрежи, с което намаля и броят на активните SIM карти.

Големи изненади в състоянието на пазара на мобилни услуги няма. Към края на 2015 г. според данните на КРС преразпределението на дялове между играчите продължава.

"Мобилтел" и БТК отчитат ръст в дяловете, изчислени както по брой на абонатите, така и по приходи за сметка на спад на пазарните дялове на "Теленор". В края на 2015 г. на пазара на мобилни гласови телефонни услуги навлезе и нов участник в лицето "Макс телеком" чрез услугата си Voicer като четвърти мобилен оператор заедно с традиционните три. Voicer се различава от традиционната гласова услуга по това, че е зависима от наличието на интернет и влиянието й върху разпределението на пазарните дялове между трите големи оператора тепърва предстои да бъде проследено.

Допълнителен фактор за преразпределението на пазара обаче е продължаващото пренасяне на номера между мобилните мрежи. Ако през 2014 г. ръстът е 27%, за миналата година той е вече 40%, като общият брой на пренесени номера от 2009 до 2015 г. е над 1.2 млн.

Освен това една от тенденциите, които видимо движат пазара на мобилни услуги, е мобилният интернет достъп. Потребителите на такива услуги са нараснали с 42.2% на годишна база, като скокът се дължи на увеличения със 76.6% брой абонати на пакети с включен мобилен интернет. Сегментът ще продължава да расте предвид развитието на LTE технологията за високоскоростен пренос на данни, очакват от КЗК. Към края на 2015 г. услугата се ползва от едва 0.3% от всички абонати, но тъй като големите телекоми пуснаха 4G услуга и пакетни предложения през пролетта на 2016 г., може да се очаква голям скок през тази година.

Фиксирани към негативни тенденции

За разлика от растящите мобилни услуги фиксираните продължават да забавят темпо или дори да спадат. Така например през 2015 г. се затвърждава тенденцията на спад на пазара за фиксирана телефония. Броят на предприятията с такава дейност остава константен - 26, но приходите продължават да намаляват - този път с 14.3%. Причината според документа е в намалелия потребителски интерес.

Свива се и пазарът на услугите за пренос на Подобни са акциите и срещу радио- и телевизионни програми. За разлика от 2014 г., когато имаше лек ръст от 3%, през миналата година той е спаднал с 6%. Резултатът се дължи на намалелите приходи от услуги за пренос на едро и изоставането на кабелната телевизия. Продължава да намалява и броят на доставчиците на дребно до 276, или с 13 по-малко на годишна база, което се дължи основно на отлива от кабелна телевизия.

За сметка на това се увеличава броят на абонатите на платена телевизия с 1.2%. Ръстът е значително по-малък от този година по-рано, но запазва положителен тренд. Увеличават се и абонатите на IP и спътникова телевизия, благодарение на което и приходите от тези услуги растат. Така за разлика от миналата година, когато КЗК смяташе цифровизацията за пълен провал, то, изглежда, тенденцията започва да придобива малко по-позитивен нюанс.

"Предвид данните, че предприятията предоставят телевизионни услуги, базирани на различни технологични платформи, че се подобрява качеството на услугата и че се наблюдава преразпределение на дяловете, според КЗК е налице ефективна задълбочаваща се конкуренция в пазарния сегмент", пише още в документа.

Истината е в пакета

За поредна година сегментът, който бележи сериозен и устойчив ръст, е този на пакетните услуги. Според доклада на КРС към края на 2015 г. общо 100 компании предлагат различни пакети, което е с 12 по-малко спрямо миналата година. За сметка на това ръстът на приходите е повече от двоен, а на абонатите - 45%.

Най-популярният сред потребителите пакет е комбинацията от мобилни гласови и интернет услуги (68.6% пазарен дял), като в този сегмент ръстът на абонатите е почти 77%.

Мобилните оператори започват да предлагат все повече минути към конкурентни мрежи, с което обемът на затворения при един телеком трафик намалява със 7%.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  bultras avatar :-(
  bultras

  Само минавам да кажа - тия Глобул стават все по-зле откакто станаха норвежци и си чакам с нетърпение края на договора за да ги зарежа!

 • 2
  pavel_p avatar :-|
  pavel_p

  "Повече мрежи- Повече Трафик".......Неразбрахте ли ,че Трафика представлява Микро вълни.Микровълните влияят мигновено върху нивата на редица жизнено важни хормони (при много ниски стойности-0,001μW/m2). Първо се прекратява производството на Мелатонин кaто същевременно надбъбречната жлеза започва да синтезира голямо количество стерсови хормони- Кортизол и Адреналин. Микровълните Отслабват клетъчната мембрана и клетки стават лесни жертви гъбички(Кандида), Вируси и други патогенни микро-организми. Гъбичната инфекция завзема организма, като може да се разпространи върху всички органи-Кожа,Очи,Бъбчреци,Черен Дроб, Стомах, Черва. Започваме да страдаме от напръв поглед безобидни симптоми-сърбежи, нарушена дефекация, ниска температура, бързо изморяване, главоболие, безсъние, зачервяване на кожа и очи, торбички под очите, липса на сексуално желание, еректилна дисфункция, стерилитет и т.н. Причината за тези негативни ефекти е, че при продължителното разраставане и нелекуване на ГЪБИЧНАТА Инфекция (Кандида)+ други паразити(Стафилококи, Трихомони и т.н), в тялото се отделят многобройни токсини увеличаващи Оксидативният стрес, клетъчните мембрани се разрушават и израждат. Повредите в клектите(ДНК) на организма немогат да бъдат възстановени и тялото се интоксикира. Стига се до израждане, РАК, Левкемия, и т.н.. Най големите замърсители доприняасящи за благобриятната гъбична среда са WiFi рутери и GSM-и те. Те работят в микровълновитя чесотен диапазон. National Geographic направиха предаване по въпроса за електросмога в съвременните градове: https://www.youtube.com/watch?v=CKekrESXssM
  Бритaнският Индипендънт представи статия: Мобилните телефони убиват повече хора от Цигарите: http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/mobile-phones-more-dangerous-than-smoking-or-asbestos-802736.html
  Възрастна жена инвестира 4000 паунда за да защити своя дом от WiFi и други мобилни сигнали:
  http://www.telegraph.co.uk/technology/news/11179372/Grandmother-spends-4000-WiFi-proofing-home.html

 • 3
  pavel_p avatar :-(
  pavel_p

  За НЕВЯРВАЩИТЕ: Швеция, страната с най-висок стандарт на живот в Европа, е провела хиляди изследвания върху дъгосрочното влияние на Електромагнитните вълни върху човешкото здраве............
  1. http://www.iddd.de/umtsno/MelanomaFM2002.pdf
  2. 283283490-Possible-Effects-of-Electromagnetic-Fields-EMF-on-Humans
  3. http://www.aseq-ehaq-en.ca/uploads/1/5/8/6/15867826/hallberg__johansson_2009b.pdf
  4. http://apps.fcc.gov/ecfs/document/view?id=7520942001
  5. http://nopr.niscair.res.in/bitstream/123456789/10341/1/IJEB%2048(10)%20959-981.pdf
  6. https://stopsmartmetersau.files.wordpress.com/2014/12/rf-research-from-2012-onwards-for-who.pdf
  7. http://www.i-sis.org.uk/ELADD.php
  и така нататък...........


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.