Седмични новини за енергетика
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Седмични новини за енергетика

Според енергийните компании вятърните централи в морето ще бъдат напълно конкурентни на традиционното производство на енергия до десет години

Седмични новини за енергетика

В рубриката на "Капитал Daily" ще събираме всички най-важни новини от последните седем дни

2242 прочитания

Според енергийните компании вятърните централи в морето ще бъдат напълно конкурентни на традиционното производство на енергия до десет години

© FABIAN BIMMER


България и Гърция подписват за виртуална търговия с газ до края на месеца

Споразумението между българския и гръцкия газов оператор за така наречената виртуална търговия трябва да стане факт до края на месеца. Това означава, че без да се осъществява физическа доставка, българските потребители на едро ще могат да купуват газ от различни търговци, които разполагат с количества в Гърция, чрез така наречените суапови сделки.

Окончателните детайли по споразумението за виртуалната търговия са били обсъдени на среща в "Булгартрансгаз" в началото на седмицата. Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов съобщи, че споразумението между "Булгартрансгаз" и гръцкия газов оператор DESFA трябва да бъде финализирано до края на месеца. "Това ще създаде предпоставка за първи път в България да може да се доставя природен газ по алтернативен маршрут и от алтернативни доставчици. Знаете, че към момента ние имаме един-единствен доставчик и той е "Газпром", коментира Иванов.

По споразумението за виртуална търговия с газ се работи отдавна. За да стане факт, е нужно да бъде изготвен входно-изходен тарифен модел и правила за резервирането на капацитет, които ще определят конкретните правила за това как ще се осъществяват сделките. След сключването на споразумението ще е нужно да се направят и регулаторни промени, които да уеднаквят правилата на българския и гръцкия газов пазар. Процедурата за сключването на виртуални сделки обаче трябва да се съгласува и с "Газпромекспорт", която заради дългосрочните договори за транзит на газ контролира измервателните уреди на изходните точки на транзитната мрежа за съседните страни.

При виртуалната търговия даден клиент в България купува определени количества газ от търговец в Гърция, които обаче получава физически от транзитирания през страната ни руски газ за южната ни съседка. След това тези количества се възстановяват на най-големия гръцки доставчик - държавната DEPA, от договорения между клиента и търговеца газ. От тази възможност се очаква да се възползват предприятията в металургията, химията и други сектори, за които природният газ е съществен разход.

Регулаторът ще одобри понижението на цената на газа с 10% от юли

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще одобри исканото от "Булгаргаз" намаление на цената на природния газ с 10% от началото на юли. Това стана ясно от думите на председателя на регулатора Иван Иванов. Така за третото тримесечие природният газ ще струва 281.08 лв. за 1000 куб. метра, което е с 31.13 лв. по-малко от сега действащата цена. Прогнозата за намалението на цената беше направена от "Булгаргаз" в началото на май. От мотивите на компанията ставаше ясно, че по-ниската цена се дължи на очакваните по-ниски доставни цени на природния газ за третото тримесечие, както и на по-ниския курс на лева към долара. Така по всичко изглежда, че тенденцията за намаляване на цената на природния газ, започнала в началото на миналата година, ще се запази. Последното поевтиняване беше в началото на април с 23%. За цялата минала година цената пък падна с 30%. Основната причина за това е сериозният спад на петрола на международните пазари. Според Иванов въпреки стабилизирането на котировките на петрола в последните месеци до края на годината няма да има сериозни изменения на цената на газа.

"Теси" влага 1 млн. евро в енергийна ефективност

Производителят на бойлери "Теси" инвестира близо 1 млн. евро в повишаване на енергийната ефективност, производителността и условията на труд. Проектът вече е завършен и е част от мащабно финансиране, което увеличава капацитета до 1 млн. електрически бойлера годишно. Tesy Goes Greener се изпълнява в стария завод на територията на производствените площадки на компанията в Шумен. Проектът е на стойност 999 хил. евро, от които 30% са финансирани от програма "Иновации в зелена индустрия" – част от Норвежкия финансов механизъм 2009 - 2014. "Средствата са предназначени за покупка на нови компресорни мощности и пещ за изпичане на стъклокерамичното покритие на бойлерите. Става въпрос за последно поколение иновативни технологии с ниско потребление на енергия, които генерират икономии от 20% до 50% в сравнение със стандартното оборудване", заяви Димитър Василев, мениджър продуктово и бизнес развитие в компанията.

Енергийни компании искат подкрепа за морските вятърни централи

Група от енергийни компании, сред които и поделенията за възобновяема енергия на General Electric, Siemens, RWE, Iberdrola, Statoil и Vattenfall, поискаха Европейският съюз (ЕС) да определи като приоритет развитието на вятърната енергия. В открито писмо те обявяват, че ако ЕС подкрепи правилно развитието и строежа на вятърни централи в морето, в рамките на едно десетилетие ще започнат да произвеждат електричество на същата цена, на каквато се произвежда и това от изкопаемите горива. Според енергийните компании морските вятърни централи могат да играят съществена роля в европейската енергийна сигурност. Засега Европейската комисия подчертава, че газът е приоритет за плановете ѝ за гарантиране на сигурност.

Според компаниите "вятърните централи в морето ще бъдат напълно конкурентни на традиционното производство на енергия до десет години." Това обаче ще се случи само "при правилна регулаторна рамка" и те призоваха политиците в ЕС да създадат "дългосрочен пазар за възобновяема енергия в Европа". Секторът се притеснява за бъдещето си след 2020 г., когато изтича настоящият ангажимент на ЕС страните в съюза да произвеждат 20% от енергията си от възобновяеми източници. Някои правителства искат да поставят нови цели и след 2020 г., но Великобритания и още няколко други страни се противопоставят на идеята.

Русия е била най-големия износител на петрол през 2015 г.

Русия е изпреварила Саудитска Арабия през 2015 г. по количеството на доставки от петрол на световния пазар, превръщайки се в най-големия износител на "черно злато". Това показват данните от годишния статистически преглед, подготвян от ВР. През миналата година Русия е изнесла 74.9% от добития петрол и 33.7% от газа, като е останала най-големият доставчик на горива за страните от Европа. На вътрешния пазар потреблението на петрол е спаднало с 5.2%, а на природен газ – с 5%. Независимо от това Русия запазва четвъртото си място в света по потребление на енергийни ресурси след Китай, САЩ и Индия.

По добив на изкопаеми през 2015 г. Русия заема трето място след Китай и САЩ. Добивът на петрол в страната е нараснал с 12%, достигайки най-високото ниво след разпадането на Съветския съюз. Добивът на природен газ продължава да намалява за втора поредна година, спадайки с 1.5%. При добива на въглища има увеличение от 4.5%. Производството на атомна енергия и ВЕИ е нараснало съответно с 8% и 6.8%.

До 2018 г. Shell планира да продаде активи на стойност 30 млрд. долара и да излезе от до 10 държави. Това е част от стремежа за свиване на разходите и фокусиране на бизнеса след сливането й с BG Group. Засега от компанията не дават информация от кои страни планира да се оттегли.

Руската "Лукойл" е завършила първото тримесечие със спад на печалбата от 59%, показва консолидираният отчет на компанията. Основна причина за влошените резултати е сривът на цените на петрола до 12-годишно дъно в началото на годината. Нетната печалба е достигнала 42.9 млрд. рубли (651 млн. долара).

Печалбата на най-големия публичен производител на петрол "Роснефт" се свива с 80% през първото тримесечие на годината. Крайният финансов резултат на компанията достига едва около 200 млн. долара при по-малко от 1.4% марж. Понижението се дължи на по-ниската цена на суровината.

Българските потребители на едро ще могат да купуват газ от различни търговци, които разполагат с количества в Гърция, чрез така наречените суапови сделки
Фотограф: ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

България и Гърция подписват за виртуална търговия с газ до края на месеца

Споразумението между българския и гръцкия газов оператор за така наречената виртуална търговия трябва да стане факт до края на месеца. Това означава, че без да се осъществява физическа доставка, българските потребители на едро ще могат да купуват газ от различни търговци, които разполагат с количества в Гърция, чрез така наречените суапови сделки.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK