Microsoft придобива LinkedIn за 26.2 млрд. долара (обновена)

Договорената цена е 50% над стойността на акциите в петък

Джеф Уайнър, Сатя Надела и Рийд Хофман са оптимистични за съвместното бъдеще на двете компании
Джеф Уайнър, Сатя Надела и Рийд Хофман са оптимистични за съвместното бъдеще на двете компании    ©  Microsoft
Джеф Уайнър, Сатя Надела и Рийд Хофман са оптимистични за съвместното бъдеще на двете компании
Джеф Уайнър, Сатя Надела и Рийд Хофман са оптимистични за съвместното бъдеще на двете компании    ©  Microsoft
Все още не е ясно какво точно очаква да получи Microsoft от сделката и как ще възстанови инвестицията си.

Microsoft ще придобие LinkedIn в сделка за 26.2 млрд. долара, съобщи софтуерният гигант. Договорената цена е 196 долара на акция на бизнес мрежата, около 50% над стойността на акциите й в петък. Досегашният изпълнителен директор на LinkedIn Джеф Уайнър остава начело, а председателят на борда на директорите Рийд Хофман, който е и сред големите акционери, обяви подкрепата си за сделката.

Придобиването ще бъде извършено чрез парична сделка, а не чрез обмен на акции, посочи купувачът в официалното си изявление. Microsoft ще финансира сделката с емисия на нов дълг. Очакванията са транзакцията да бъде финализирана до края на годината.

Заслужава ли си новият бизнес

Все още не е ясно какво точно очаква да получи Microsoft от сделката и как ще възстанови инвестицията си. Което се показа и от реакцията на капиталовия пазар: акциите на Microsoft се понижиха с около 4% след старта на сесията, докато тези на LinkedIn поскъпнаха с 47%.

Но какво получава софтуерният гигант за парите си? LinkedIn е най-голямата социална мрежа за професионалисти с 433 млн. потребители, които през последната година са нараснали над 19%. Сделката оценява всеки от тях на 60 долара. Също така компанията има силно присъствие на мобилния пазар, като 60% от клиентите я използват на преносимите си устройства. Приходите на LinkedIn растат през последните години, но социалната мрежа е на загуба за 2015 г. от 166 млн. долара (виж таблицата).

В същото време софтуерният гигант купува далеч по-евтина компания спрямо няколко месеца по-рано. През 2015 г. акциите на LinkedIn се търгуваха на ниво от над 270 долара, но се сринаха с 44% през февруари т.г. Тогава фирмата отчете загуба за четвъртото си тримесечие и прогнозира по-слаб растеж през 2016 г. Спадът "отряза" 1 млрд. долара от състоянието на основателя на LinkedIn Рийд Хофман. Впоследствие компанията леко възстанови позициите си, след като ревизира прогнозите си за тази година.

Страхотен, макар и сринат

"LinkedIn е страхотен бизнес, макар и да се срина през февруари. Става въпрос за премиум компания на премиум цена", коментира пред Reuters Айвън Файнсет, анализатор в Tigress Financial Partners.

В писмо до служителите на Microsoft изпълнителният директор Сатя Надела казва, че придобиването ще стимулира растежа както на LinkedIn, така услугите на гиганта Office 365 и Dynamics. Ясно е, че гигантът ще се опита да продава софтуер и услуги на 430 млн. потребители на бизнес социалната мрежа. Но дори и така трудно ще възстанови паричния поток на LinkedIn, особено при години на загуба като 2015 г. В същото време има и по-оптимистични прогнози: някои анализатори очакват EBITDA на LinkedIn да нарасне четворно до 1 млрд. долара през 2016 г.

Но дори и при такива резултати Microsoft плаща много за компанията - около 26 пъти EBITDA, което е над средната стойност на сделките с участието на софтуерни и интернет компании над 5 млрд. долара през последното десетилетие, коментира Bloomberg. В същото време Microsoft разполага с достатъчно свободни парични средства. По данни на Moody’s към края на 2015 г. гигантът е имал кешови резерви от 102.6 млрд. долара.

Според изпълнителния директор на LinkedIn Джеф Уайнър присъствието на Microsoft на пазара на облачни услуги може да промени начина, по който мрежата работи, и да даде нови насоки на развитие. Рийд Хофман пък определи сделката като ново начало в 13-годишната история на компанията.

Още от Капитал