Проучване на "Активни потребители": Шест от 16 майонези са без яйца
Добрата новина е, че при всички изследвани марки е използвано слънчогледово олио


Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"
Използваните в България рецептури за майонеза не отговарят на нито един от международно утвърдените стандарти. Продуктът е подложен на съществена "иновация" от повечето производители и под наименованието "майонеза" се предлагат най-разнообразни рецепти, които си приличат само по това, че предлагат продукт с бледа на цвят кремообразна структура. Това показва проучване на асоциация "Активни потребители", проведено през март-април 2016 г.
Според изследването шест от 16 продукта (37.5%) не съдържат яйца, а, както е известно, основните съставки при майонезата са олио и яйца. При девет измерените мазнини са по-ниски от декларираните от производителите. В девет от марките водното съдържание надхвърля 60%, а при четири количеството въглехидрати е повече от 20% от теглото. В три от изследваните продукти хранителната информация върху опаковката е непълна. Повечето майонези съдържат емулгатори, консерванти и антиоксиданти, нишесте, оцветители, отчитат от "Активни потребители".На практика само 5 бранда от изследваните са без отклонения - трапезна майонеза "Краси" на фабрика "Краси" - Пловдив, трапезна майонеза "Олинеза", Fine Life – произведена за "Метро кеш енд кери България", "FF вкус" – произведена за "Фантастико" от "Олинеза" - Костинброд, и трапезна майонеза Bella – произведена за "Белла България".Добрата новина е, че при всички изследвани марки е използвано слънчогледово олио.Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата
* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.
18 коментара
Само 6? Поздравления.
За сравнение липсват майонези от "високия" клас, например вносните, или ако тестът е само за български - "Домашна" на Олинеза, която е и вероятно най-скъпата българска майонеза, около 8лв/кг.
Спрете да си мислите че качество означава съдържание на мазнини, въглехидрати, протеини(белтъци),...влажност и т.н Тези показатели не са качествени а по-скоро количествени. Има други много по-сериозни неща като Диоксини и Диоксино-подобни ПСБ-та, консерванти, Микробиологични показатели : Листерия, Ешерихия коли, САЛМОНЕЛЛА...тежки метали, Токсини... Бензопирени и толкова много други... Това със сирената беше пак същото...Тези анализи не доказват дали тези продукти са вредни, показва само едни стойности от етикета... и че има разлика в тях..след седмица две ще се ОПРАВЯТ нещата, както всичко останало, а ние ще продължим да си хапваме всичко.... резропотно
Ще си сипя едно!
Едно яйце струва 20 стотинки в магазина, 200 мл олио струват 40 стотинки в магазина.
Това е себестойността на 200 грама истинска майонеза приготвена в домашни условия за 5 минути. Не виждам смисъл да си обувам обувките, за да ходя до магазина, за да си купя менте при това на по-висока цена.
Защо не произвеждаме качествена продукция?
То да е само с майонезата така. А уж конкуренцията и частната инициатива щели да намалят цените и подобрят качеството. а каква стана тя? Точно обратното. Що така господа корифеи икономисти?
ААА не не е само у нас така! От запад дойдоха тия "адвансд" технологии. И колко още ще дойдат като влезнем в свободен пазар със САЩ.
До коментар [#6] от "kihano":
Те от години са при нас ,бе пич !Сега просто ги пораздухаха ,та се ръзхвърчаха !
До коментар [#7] от "lusilu":
Ами толкова по-зле.
До коментар [#8] от "kihano":
Така е , зле е ,даже е много зле !
До коментар [#5] от "l_i_k_a_t_a":
Зашото никой не го е еня за продукцията ,ами гледа да прибере повече кеш !
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.