Проучване на "Активни потребители": Шест от 16 майонези са без яйца
Добрата новина е, че при всички изследвани марки е използвано слънчогледово олио


Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"
Използваните в България рецептури за майонеза не отговарят на нито един от международно утвърдените стандарти. Продуктът е подложен на съществена "иновация" от повечето производители и под наименованието "майонеза" се предлагат най-разнообразни рецепти, които си приличат само по това, че предлагат продукт с бледа на цвят кремообразна структура. Това показва проучване на асоциация "Активни потребители", проведено през март-април 2016 г.
Според изследването шест от 16 продукта (37.5%) не съдържат яйца, а, както е известно, основните съставки при майонезата са олио и яйца. При девет измерените мазнини са по-ниски от декларираните от производителите. В девет от марките водното съдържание надхвърля 60%, а при четири количеството въглехидрати е повече от 20% от теглото. В три от изследваните продукти хранителната информация върху опаковката е непълна. Повечето майонези съдържат емулгатори, консерванти и антиоксиданти, нишесте, оцветители, отчитат от "Активни потребители".На практика само 5 бранда от изследваните са без отклонения - трапезна майонеза "Краси" на фабрика "Краси" - Пловдив, трапезна майонеза "Олинеза", Fine Life – произведена за "Метро кеш енд кери България", "FF вкус" – произведена за "Фантастико" от "Олинеза" - Костинброд, и трапезна майонеза Bella – произведена за "Белла България".Добрата новина е, че при всички изследвани марки е използвано слънчогледово олио.Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата
Вижте абонаментните планове
18 коментара
Само 6? Поздравления.
За сравнение липсват майонези от "високия" клас, например вносните, или ако тестът е само за български - "Домашна" на Олинеза, която е и вероятно най-скъпата българска майонеза, около 8лв/кг.
Спрете да си мислите че качество означава съдържание на мазнини, въглехидрати, протеини(белтъци),...влажност и т.н Тези показатели не са качествени а по-скоро количествени. Има други много по-сериозни неща като Диоксини и Диоксино-подобни ПСБ-та, консерванти, Микробиологични показатели : Листерия, Ешерихия коли, САЛМОНЕЛЛА...тежки метали, Токсини... Бензопирени и толкова много други... Това със сирената беше пак същото...Тези анализи не доказват дали тези продукти са вредни, показва само едни стойности от етикета... и че има разлика в тях..след седмица две ще се ОПРАВЯТ нещата, както всичко останало, а ние ще продължим да си хапваме всичко.... резропотно
Ще си сипя едно!
Едно яйце струва 20 стотинки в магазина, 200 мл олио струват 40 стотинки в магазина.
Това е себестойността на 200 грама истинска майонеза приготвена в домашни условия за 5 минути. Не виждам смисъл да си обувам обувките, за да ходя до магазина, за да си купя менте при това на по-висока цена.
Защо не произвеждаме качествена продукция?
То да е само с майонезата така. А уж конкуренцията и частната инициатива щели да намалят цените и подобрят качеството. а каква стана тя? Точно обратното. Що така господа корифеи икономисти?
ААА не не е само у нас така! От запад дойдоха тия "адвансд" технологии. И колко още ще дойдат като влезнем в свободен пазар със САЩ.
До коментар [#6] от "kihano":
Те от години са при нас ,бе пич !Сега просто ги пораздухаха ,та се ръзхвърчаха !
До коментар [#7] от "lusilu":
Ами толкова по-зле.
До коментар [#8] от "kihano":
Така е , зле е ,даже е много зле !
До коментар [#5] от "l_i_k_a_t_a":
Зашото никой не го е еня за продукцията ,ами гледа да прибере повече кеш !
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.