Андон Андонов: Основната ни цел е да модернизираме тежкото минно оборудване

Андон Андонов: Основната ни цел е да модернизираме тежкото минно оборудване

Изпълнителният директор на "Мини Марица-изток" пред "Капитал Daily".

9010 прочитания

© Капитал


В края на април БЕХ изтегли мостов заем от 535 млн. евро, с който покри голяма част от междуфирмените задължения в сектора. Със средствата НЕК плати на двете американски централи - ТЕЦ "АЕS Марица-изток 1" и ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3", съответно 505 и 280 млн. лв., а "Мини Марица-изток" получи по сметките си 343 мл. лв., натрупани от задълженията на двете централи. Как се отразява това на мините и за бъдещите планове разговаряме с изпълнителния директор Андон Андонов.

Какво е финансовото състояние на "Мини Марица-изток", след като най-накрая бяха разплатени натрупаните към вас над 500 млн. лв. задължения от двете американски централи?

- Финансовото състояние на дружеството към настоящия момент е стабилно. Получаването на просрочените задължения от двете американски централи – "Eй И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица-изток 3", даде възможност да решим проблема с разплащанията. "Мини Марица-изток" разплати просрочените си задължения към Министерството на енергетиката, Националната агенция по приходите и Българския енергиен холдинг. Изплатени са и просрочените задължения към доставчиците. С остатъка от средства дружеството ще стартира изпълнението на инвестиционната и ремонтната програми за 2016 година.

През второто тримесечие на годината е отчетено намаление на реализацията на лигнитни въглища. Добивът и реализацията на въглища са силно зависими както от състоянието и възможностите на наличното оборудване за посрещане на бъдещото потребление, наличните запаси и ресурси от въглища, минно-техническите и геоложките условия за подготвянето им за изземване, така и от натоварването на електропроизводствените мощности в основните ни клиенти – "ТЕЦ Марица-изток 2", "КонтурГлобал Марица-изток 3", "Брикел" и "Ей И Ес Гълъбово". Разчетените инвестиционни разходи от "Мини Марица-изток" за 2016 година възлизат на 104.499 млн. лева.

Какви средства предвиждате за модернизацията на тежкото минно оборудване през 2016 г.?

- Модернизирането на тежкото минно оборудване е основна цел пред нас. Миналата година стартирахме този процес въпреки финансовата ликвидност, а през тази финализирахме договор "Проектиране, доставка и монтаж на багер К 400" за работа във вътрешното насипище на рудник "Трояново–1". Вече е факт и договор с консорциума "Българска енергетика" и "Фамур" за проектиране, доставка и монтаж на два роторни багера. Само единият от тях ще замести три морално и физически остарели роторни багера от типа SRs 1200. Те ще бъдат съфинансирани в съотношение 50/50 между "Мини Марица-изток" и Европейската банка за възстановяване и развитие от фонд "Козлодуй" на обща стойност над 25.8 млн. евро.

В края на 2015 г. проведохме технически съвет за състоянието на тежкото минно оборудване с основна тема стабилитета на роторните багери и тяхната безопасност при работа. В резултат на анализи на специалисти от МГУ "Св. Иван Рилски" и "Минпроект" се взе решение за цялостна рехабилитация на 5 роторни багера. В момента е в ход процедура по рехабилитация на три багера ERs710, както и частична рехабилитация на три броя багери SRs2000 на обща очаквана стойност над 10 милиона лева.

Какви са проблемите пред "Мини Марица-изток" след трудния зимен период?

- Най-натовареният период за нас през годината по добив и по разкривка са зимните месеци. Успешно се справихме с доставките на въглища към топлоелектрическите централи, които достигаха до 120 хиляди тона на денонощие. Екстремното натоварване на системите през този период създава предпоставки за производствени аварии и допълнително усложнява условията на работа, а оттам и сигурността на доставките на въглища. Направили сме постъпки пред Министерството на енергетиката за промяна на Наредба 11, касаеща складовите запаси през зимния период, и очакваме скоро развитие по темата.

Как ще преодолеете изоставането в разкривката?

- В програмата ни за стабилизиране на дружеството освен добив на максимално количество въглища сме заложили и количество разкривка. Постигането им е пряко свързано с реалното състояние на тежкото минно оборудване. В лошо състояние е технологичната механизация, но в момента стартираме обществена поръчка за доставка на булдозери. Ще имаме доста трудности по възстановяването на нормалното производство, защото шест години не могат да се наваксат за една, но вярваме, че ще успеем.

За следващите три години предвиждаме годишен добив от порядъка на 27 350 хил. т и 85 млн. куб.м разкривка. В последните шест години находището се експлоатираше, без да се изпълняват разчетите по разкривка. По този начин всички натрупани запаси от откритите въглища намаляха значително. Затова разработихме 3-годишна програма за стабилизиране на "Мини Марица-изток", която регламентира максимално допустимите количества въглища, които можем да подаваме към всички топлоелектрически централи в комплекса, без да нарушим интересите на нито една от тях. Програмата беше утвърдена от министерството.

Каква беше 2015 г. за "Мини Марица-изток"?

- Както е известно, разработването и добиването на въглища в мината става по открит способ и поради тази причина минните дейности са в пряка зависимост от метеорологичните условия. През март 2015 г. преодоляхме доста сериозни проблеми, свързани с преливането на язовир "Ковачево" и наводняването на котлована на рудник "Трояново–1". Бяха разрушени жп линии, наводнени гумено-лентови транспортьори, стигна се и до евакуация на хора. С максимална концентрация беше създадена организация за възстановяване на щетите от наводнението и седмица след бедствието подадохме въглища към ТЕЦ "Марица изток 2", без да допуснем срив в енергийната система на страната.

При разчет по бизнес програма на дружеството за добив на 28 470 000 тона лигнитни въглища през 2015 година са добити и реализирани 32 324 062 тона – преизпълнихме годишната задача с 13.54%. При разчет от 101 425 000 куб. метра добитата през 2015 година откривка възлиза на 75 556 000 куб. метра – изпълнение на годишната задача на 74.49%.

Разчетът за ремонтната програма на "Мини Марица-изток" през 2015 г. е на стойност 66.047 млн. лева, извършените разходи за ремонти са 67.983 млн. лева, а за инвестиции - 56.094 млн. лв. Заради огромните по размер просрочени вземания на дружеството от топлоцентралите в комплекса "Мини Марица-изток" не бе в състояние да изпълни част от планираните за 2015 г. инвестиционни мероприятия. Отчетеният счетоводен финансов резултат е в размер на 2.349 млн. лева.

Кои ще бъдат приоритетните задачи пред вас като изпълнителен директор на "Мини Марица-изток"?

- Постоянната задача пред нас е да работим непрекъснато за подобряване условията на труд в дружеството и да бъдем гарант за доставка на въглища към топлоелектрическите централи, което води до производство на 3000 МWh електроенергия. Комплексът "Марица-изток" има запаси за над 50 години и час по-скоро трябва да се разработи енергийна стратегия, която да определи бъдещето му.

В края на април БЕХ изтегли мостов заем от 535 млн. евро, с който покри голяма част от междуфирмените задължения в сектора. Със средствата НЕК плати на двете американски централи - ТЕЦ "АЕS Марица-изток 1" и ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3", съответно 505 и 280 млн. лв., а "Мини Марица-изток" получи по сметките си 343 мл. лв., натрупани от задълженията на двете централи. Как се отразява това на мините и за бъдещите планове разговаряме с изпълнителния директор Андон Андонов.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход