Кредитен милионер иска "Химко"

Отново има оферта за активите срещу 12 млн. лв. Сега тя е от бившия акционер във фалиралата ЧЗИБ Георги Пиримов

Торовият завод е прекалено стар, за да произвежда отново. Затова интересът на кандидатите е към наличния скрап и към земята
Торовият завод е прекалено стар, за да произвежда отново. Затова интересът на кандидатите е към наличния скрап и към земята    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Торовият завод е прекалено стар, за да произвежда отново. Затова интересът на кандидатите е към наличния скрап и към земята
Торовият завод е прекалено стар, за да произвежда отново. Затова интересът на кандидатите е към наличния скрап и към земята    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Пиримов заедно с последния директор на врачанския завод Валентин Димитров са били собственици и на спрелия работа "Стоманени тръби".

След Делян Пеевски друг бизнесмен със спорна репутация може да стане собственик на активите на фалиралия врачански торов завод "Химко" срещу почти 12 млн. лв. Една оферта е била подадена до крайния срок 20 юни и кандидатът е внесъл депозит от 1 млн. лв., потвърди синдикът на дружеството, но отказа да съобщи името на купувача. По информация на местния сайт "Зов нюз" и регионалния кореспондент на "24 часа" това е пазарджишкият бизнесмен и кредитен милионер Георги Пиримов. Според "Зов нюз" по време на огледите Пиримов е бил придружаван от последния директор на "Химко" преди фалита – Валентин Димитров. Историята на двамата се пресича в няколко бизнес начинания в миналото, през фалиралата Частна земеделска и инвестиционна банка (ЧЗИБ) до затворения завод "Стоманени тръби".

Поредният търг за торовия завод беше организиран, след като при предишната процедура компания на депутата от ДПС Делян Пеевски подаде оферта, но после се отказа от сделката. Началната цена и този път беше 11.7 млн. лв. и вероятно офертата не се различава много. Продажба ще има едва след като новият кандидат подпише договор и плати предложената цена.

Мрежа от фирми

Кандидатите за земята, сградите и оборудването на "Химко" трябваше да внесат оферта и депозит от 1 млн. лв. до понеделник вечерта. Синдикът Росица Томова потвърди за "Капитал Daily", че е постъпило едно предложение, но не даде подробности. Затова не е ясно чрез кое дружество е участвал Пиримов. Справка в ДАКСИ показва, че към момента той има дялове или е включен в управлението на десетина дружества. Две са фирмите, които са най-вероятните потенциални купувачи - "Метахим инвест" и "Метахим импекс". Те са регистрирани съответно в края на миналата и началото на тази година в София с предмет на дейност производство и търговия с минерални торове, както и търговия с метални отпадъци. Първото е с капитал 1000 лв., а второто – с 50 хил. лв. Пиримов притежава или участва в собствеността също на "Кан-07", "Фертекс България", "Южен индустриално енергиен парк", "Панагюрска медна компания" и др. "Капитал Daily" не успя да се свърже с Пиримов на телефоните на дружествата, които в сряда постоянно даваха заето.

Дует с тъмно минало

Георги Пиримов е познат основно като наследник на род активни борци и кредитен милионер, след като в началото на 90-те години на миналия век успя да създаде ЧЗИБ с необезпечен кредит от ДСК за 56.5 млн. лв. В същата банка, която после фалира, член на надзорния съвет беше Валентин Димитров. Двамата с Пиримов придобиха и мажоритарен пакет в "Стоманени тръби" - Стамболийски, но после изгубиха контрол над дружеството, което от години не работи.

Димитров беше изпълнителен директор на "Химко" в периода преди фалита на завода. В момента има дял или участва в управлението на повече от десет фирми. Една от първите му инициативи беше "Вива арго браво", която беше свързана със скандална сделка за доставка на газ на "Нефтохим" в началото на 90-те години.

Имената на Пиримов и Димитров бяха замесени и в източване на пари от "Химко" към "Стоманени тръби", както и в скандал с горива от Държавния резерв през 90-те. Влизането на Димитров в управлението на "Химко" пък се смята, че е станало заради близостта му до украинеца Юрий Литвиненко, който успя да овладее собствеността върху торовия завод преди фалита.

Името на украинеца изплува наскоро покрай един от предишните търгове за "Химко". Тогава енигматичната ANJ Group от щата Ню Джърси обяви, че й е искан подкуп от синдика и от неизвестен съветник на премиера Бойко Борисов, за да купи завода. Проверка тогава показа, че собственикът на американската компания Ян Аронов е имал предишни партньорства в България с Димитров и Литвиненко.

Интереси

По информация на "Зов нюз" за активите на врачанския завод кандидати са били и гръцки бизнесмени. Те обаче не са успели да подадат оферта, тъй като не са получили необходимите документи от синдика, за да вземат банков кредит. Затова се очаква, че процедурата ще бъде обжалвана. Росица Томова не коментира информацията.

Надпреварата за неработещия от повече от десетилетие завод на пръв поглед изглежда нелогична. Специалисти от бранша са категорични, че предприятието не може да възстанови работа, тъй като оборудването е старо, част от съоръженията липсват, а и не отговаря на екологичните изисквания.

Интерес обаче може да представлява оборудването на завода като метал, както и немалкият терен в самия град. Груби изчисления показват, че, продадени на скрап, машините биха покрили инвестицията от около 12 млн. лв. Така за евентуалния купувач ще остане парцел от около 700 дка. Исканата цена явно също вече е достигнала реалния си размер. При първия опит за продажба през 2014 г. активите се предлагаха за 28.6 млн. лв.

С това се обясняваше и интересът на Делян Пеевски при предишната процедура. Депутатът обаче се отказа заради "необоснован политически натиск и негативна медийна кампания" срещу него. Депозитът му от 1 млн. лв. би трябвало да се разпредели между кредиторите на завода.

Синдикът е съветван от адвоката на Пеевски

Кантората на адвоката на Делян Пеевски е осигурявала юридически услуги на "Химко". Това става ясно от справка в информационната система на Министерството на правосъдието. През 2014 г. синдикът Росица Томова е поискала и получила разрешение от съда да изплати адвокатски хонорар в размер на 116.3 хил. лв. на адвокатско дружество "Ангелов, Андреев и партньори". Съдружник в последното е Александър Ангелов, който е известен като адвокат на Пеевски. От данните не става ясно дали сумата е изплатена и дали и в момента кантората продължава да съветва синдика. Само преди броени дни обаче адвокатите са поискали да им се изплатят поне 25% от дължимото по договор за правна защита. Въпреки очевидния конфликт на интереси заради офертата на Пеевски за "Химко" Ангелов се изявяваше като говорител при опита на депутата да купи завода, като обяви от негово име, че той ще възстанови производството и ще открие работни места.