"Мобилтел" започва да предлага 4G интернет и в чужбина

Услугата ще се предлага първоначално в 10 държави, следват още десетки

След като през април "Мобилтел" пусна своите 4G услуги на територията на страната, от компанията обявиха, че абонатите й вече могат да ползват високоскоростния интернет не само в България. Мобилните услуги от четвърто поколение ще са налични за българските потребители и както в съседните Гърция, Сърбия, Македония, Румъния и Турция, така и в Германия, Австрия, Хърватия, Словения и Лихтенщайн.

От следващата седмица към списъка от страни ще се присъединят и Испания и Великобритания, докато Италия, Франция, Русия, Белгия, Полша, Швейцария, Чехия, Албания, Южна Африка и други държави ще бъдат включени в близкото бъдеще.

Цени и стратегии

"Мобилтел" са насочили експанзията си на износ на 4G услуги към държавите, които според Националния статистически институт са най-посещавани от пътуващите българи. Според онлайн анкета на "Мобилтел" над 50% от пътуващите в чужбина използват интернет услуги зад граница, поради което от компанията обявяват, че една от основните им цели ще бъде подписването на споразумения с още 50 чуждестранни оператора.

Цената за свален мегабайт ще бъде същата като в България плюс 0.117 лева отгоре. Тоест, ако абонатът има безплатен мобилен интернет, ще заплаща само 0.117 лв.

Скоростта е всичко

"Мобилтел" пуснаха 4G услугите си за България през април, няколко месеца след "Теленор". Оттогава насам скоростите, които телекомите предлагат, са се увеличили осезаемо, като "Мобилтел" първоначално предлагаха максимална скорост от 86 mbps, а днес тя е 130 mbps. "Теленор", които първи пуснаха 4G мрежа в България, започнаха със скорост от 75 mbps, която достигна 100 mbps. От основните оператори БТК влезе трети на пазара. Телекомът предлага скорост от 75 mbps.

За цялата 2016 г. в "Мобилтел" предвиждат инвестиции в инфраструктурата от над 200 млн. лв. Основна част от сумата е в изграждането на 4G мрежа.