Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
8 24 юни 2016, 17:17, 203577 прочитания

Най-големите български компании през 2015 г.

Класацията "Капитал 100" подрежда корпоративните гиганти в страната за десета поредна година

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Темата накратко

- За десета поредна година "Капитал" подрежда най-големите компании в България по приходи.
- През 2015 г. водещите 300 дружества в страната имат общи приходи 85 млрд. лв., което е съизмеримо с БВП за миналата година. Ръстът в оборота е съпоставим с този на икономиката.
- Изминалите 12 месеца са били особено силни за производителите на машини и оборудване. Добра година са имали и компаниите от строителството (заради еврофондовете), производството и търговията с оръжие, хазарта и търговията с ток.
- Две трети от стоте най-големи работодателя са наемали хора през 2015 г. Нетно те са разкрили общо близо 7 хил. нови работни места.
На 28 юни "Капитал" представи годишната си класация на най-големите компании в България. Специалното издание "Капитал 100" включва информация за 300-те дружества с най-високи приходи за миналата година, класиране на компаниите по сектори, анализ на данните по индустрии, както и част от успешните истории на най-динамично развиващия се едър бизнес.

Годината, в която растежът се завърна. Това е картината, която рисуват данните от тазгодишната класация на най-големите компании в България "Капитал 100". Те показват, че през 2015 г. приходите на гигантите в бизнеса са се повишили след отчетения през 2014 г. спад, а финансовият резултат, чието сумарно изражение допреди година бе отрицателно, сега осезаемо се е подобрил.

Юбилейното десето издание на подреждането на корпоративните шампиони бе официално представено на 28 юни. От него за пореден път ясно се вижда, че производството се съживява и заема все по-осезаемо място в челната стотица. Данните обаче показват още, че значителна част от растежа е резултат на раздаден от държавата бизнес – тенденция, която вреди на общата инвестиционна среда.
Приходите на най-големите 100 компании в България са се увеличили с 3.3% през 2015 г., което почти съвпада с общия ръст на икономиката от 3%.

Отново нагоре

На пръв поглед постигнатият през 2015 г. ръст в приходите на най-големите български компании е скромен – едва 3.3%. Числото почти съвпада с растежа на икономиката за миналата година от 3%. Зад този привидно умерен резултат обаче всъщност се крият доста по-позитивни тенденции. При отчитането му трябва да се има предвид и това, че той е постигнат в година, в която цените на горивата и на металите по света продължиха устремно да падат, а дружествата именно от тези сектори са почти една пета от местните корпоративни гиганти и формират над една трета от общата сума на приходите в топ 100. Извън тяхната група останалите компании в челната стотица са успели да увеличат оборотите си с 13%. Също както и предходната година, 200 от общо 300 дружества, които попадат в разширения състав на класацията, са успели да увеличат бизнеса. Новините са особено положителни за производствения сектор, където почти всички предприятия растат, като това често е и с двуцифрени темпове.

Общо компаниите от топ 300 имат приходи за 85 млрд. лв. – число, съизмеримо с БВП на страната, който за 2015 г. е 86.4 млрд. лв. В подреждането от 101 до 300 растежът е съпоставим – 3.45%, като и тук фактор за по-скромното представяне са падащите цени на горивата в световен мащаб. Ускорението е малко по-осезаемо в групата на компаниите, заели втората стотица от голямата класация – техните обороти са се повишили с 6.2% за годината.
Броят на дружествата от топ 100, които работят на минус, намалява – в тазгодишната класация те са 21, при 29 за 2014 г. В подреждането от 101 до 300 загуби отчитат едва 25 фирми.

По-силното представяне през изминалите 12 месеца се вижда още по-добре в данните за финансовите резултати, където сумарното постижение вече е положително – общата печалба на компаниите от топ 100 е близо 2 млрд. лв. при загуба за почти 700 млн. лв. година по-рано. Намалява и броят на дружествата, които работят на минус – през 2015 г. те са само 21 (спрямо 29 за 2014 г.) от водещите 100, а по-надолу в класацията загуби записват само 25 от следващите 200 фирми, като повечето от нерентабилните бизнеси са държавни или общински представители на транспортния сектор. За поредна година "шампион" в отрицателните резултати е държавният енергиен мастодонт НЕК, но дори и там загубата е почти три пъти по-ниска в сравнение с 2014 г.По-детайлните разрези на данните от "Капитал 100" също показват поводи за повече оптимизъм – резултатите на най-динамичните компании се подобряват и средният темп на увеличаване на оборотите им вече е 63%, което е съпоставимо със силната за бизнеса в страната 2011 г. Средната норма на рентабилност при най-печелившите скача двойно – от 10% на 20.8%. Ситуацията на пазара на труда също се подобрява, като през миналата година две трети от стоте най-големи работодатели са разкрили нетно близо 7000 нови работни места, или почти една четвърт от новосъздадената през 2015 г. заетост.

Още по темата

Основателите на "Телерик" напускат Progress и поемат "Академията"

Центърът за софтуерно обучение остава на сегашното си място в "Младост"

20 дек 2016

Най-динамичните български компании за 2015 г.

50-те най-бързорастящи дружества в класацията "Капитал 100" са увеличили бизнеса си средно с 63% през миналата година

28 юни 2016

Машини и оборудване: Нов лидер, нов растеж

Приходите на най-големите заводи се увеличават с нови 18% и докосват 6 млрд. лв.

28 юни 2016

Кои са най-големите компании в България

Класацията "Капитал 100", която подрежда дружествата според приходите им, ще бъде представена във вторник

27 юни 2016

Корпоративните гиганти на 2014 г.

За девета поредна година класацията "Капитал 100" подрежда най-големите компании в България

26 юни 2015

Най-големите български компании през 2013 г.

Класацията "Капитал 100" подрежда корпоративните гиганти в страната за осма поредна година

27 юни 2014

Корпоративните гиганти на 2012 г.

За седма поредна година класацията "Капитал 100" подрежда най-големите компании в България

21 юни 2013

Корпоративните гиганти на 2011 г.

За шеста поредна година класацията "Капитал 100" подрежда най-големите компании в България

29 юни 2012
Разнородните двигатели на растежа

Външните пазари остават ключова съставка от формулата на растежа и това се вижда все по-ясно от състава на компаниите в класацията – почти всяка трета от тях е завод, който работи за износ. Миналата година бе особено силна за производителите на машини и авточасти, където оборотите на най-големите 40 представители на сектора отбелязаха ръст от над 18% и вече сумарно достигат 6 млрд. лв. Голяма част от компаниите продължават да разширяват и производствените си мощности в България, а междувременно чужди инвеститори отварят и нови фабрики в страната, така че следващите години ще донесат още ръст на бизнеса в сектора, както и още заети в индустрията.

Сред най-успешните истории в тазгодишното издание на класацията е и развитието на производителите и търговците на оръжие, които записват втора поредна силна година. Силните ръстове и на частните играчи в бранша – "Арсенал", "Емко", "Аркус" и "Аполо инженеринг", и на държавната ВМЗ са подкрепени от множеството международни конфликти, които явно водят до увеличаване на разходите на държавите за отбрана.

Търговията с електроенергия също е сред отраслите, за които изминалите 12 месеца са били особено добри. За това свидетелства и фактът, че сред най-големите 300 компании в страната вече има 10 търговеца на ток. А либерализирането на пазара вероятно ще доведе и до нов растеж в сектора, тъй като все повече дружества ще могат да се договарят директно за цените, при които купуват енергия.

Една от отличителните тенденции в "Капитал 100" тази година са и ръстовете в хазарта и в строителството. И в двата сегмента съществен тласък на развитието дава държавата. В единия случай чрез позволяването на масовите продажби на лотарийни талони от страна на първото правителство на ГЕРБ и даването на едногодишна данъчна ваканция за бизнеса от кабинета Орешарски. На този фон не е толкова изненадващо, че най-растящата компания в страната за годината се оказва хазартното дружество на Васил Божков "Ню геймс", което е собственик на "Националната лотария". Държавната подкрепа в строителството пък е по линия на раздадените поръчки за инфраструктурни проекти. Ръстът на приходите в сектора е средно 38%, като този бум идва от разплатените милиарди от европейски фондове. Ефектът обаче е еднократен, което вещае доста по-трудна 2016 г. за строителните дружества.

Поредна силна година записват и компаниите от аутсорсинга и софтуерната индустрия. Най-големите 25 софтуерни разработчици са увеличили бизнеса си с 23%, а лидерът в сектора – "Телерик" (която вече работи под бранда на новия си американски собственик Progress), е на крачка от попадане в групата на най-големите 300 дружества в страната.

Челната десетка

В основната си част съставът на топ 10 на "Капитал 100" остава непроменен. Традиционно челната десетка се доминира от представителите на енергетиката и сектора на горивата, които обаче тази година са с един по-малко – мястото си в елитната група отстъпва държавната централа АЕЦ "Козлодуй". Вместо това към медодобивния комбинат "Аурубис" и търговеца "Кауфланд", които разбиват хегемонията на енергийния бизнес в челото на подреждането, се присъединява свързваният с депутата Делян Пеевски дистрибутор на цигари, вестници и напитки "Експрес логистика и дистрибуция".
Дата
28
юни е датата, на която на специална церемония ще бъде представена класацията "Капитал 100" за най-големите компании през 2015 г.

Как точно са класирани компаниите в челната десетка, както и в останалата част на "Капитал 100", ще можете да разберете следващата седмица. А ето и пълния състав на топ 10, подредени по азбучен ред:

"Аурубис България"
"Булгаргаз"
"Експрес логистика и дистрибуция"
"Кауфланд България"
"Лукойл България"
"Лукойл Нефтохим Бургас"
Национална електрическа компания
"ОМВ България"
"Сакса"
"ЧЕЗ електро България"


[Shutterstock]
За бъдещето с оптимизъм

И тази година в процеса на изготвянето на "Капитал 100" попитахме мениджърите на най-големите компании в страната за техните прогнози и планове за развитие на бизнеса им през настоящия корпоративен сезон. Очакванията си споделиха общо 27 от тях, от които едва четирима се готвят за свиване на оборотите си през 2016 г. За сравнение, в миналогодишното издание на класацията прогнози направиха 24 дружества, като броят на песимистично настроените също беше четири.

Преобладаващият оптимизъм има своята основа в макроданните. През първите пет месеца на настоящата година БВП на страната растеше, като увеличението за първото тримесечие бе с 2.9%, а прогнозата за годината е за нарастване с между 2% и 3.4%. Износът и чуждестранните инвестиции отчитат по-негативни движения, но пък положителни сигнали идват по линия на трайното подобрение на пазара на труда.
Къде може да бъде намерена класацията

Класацията "Капитал 100" е публикувана в специално списание, което абонатите на вестниците "Капитал Daily" и "Капитал" ще получат като подарък съответно на 30 юни и на 2 юли. Изданието ще се продава и в търговската мрежа, където ще може да бъде открито след 2 юли – в обектите от веригите Inmedio, Relay и Lafka, в магазините на "Фантастико", както и в бензиностанциите OMV, Lukoil и Shell.

Списанието може да бъде закупено в хартиен или в електронен формат на capital.bg/k100/buy, както и да бъде поръчано по телефона – на 02/4615 271 и 02/4615 349. Цена 22 лв. с ДДС и доставка.

Данните и анализите от класацията са публикувани онлайн на capital.bg/k100. Там се намират и всички таблици от изданието, които абонатите ни могат да свалят в удобен за работа формат. Списанието e налично за четене и в дигитален формат и през K:Reader в библиотеката на Капитал.
Как е направено подреждането

"Капитал 100" подрежда най-големите компании в България на базата на обективни критерии по данните от индивидуалните им финансови отчети за 2015 г. Информацията за финансовите им показатели се събира както от самите дружества, така и от публични източници като Търговския регистър, регулаторни органи, БФБ, КФН и други бази данни. Класацията е представителна за над 95% от големите български дружества с годишни приходи над 100 млн. лева. Таблиците включват и втори показател за развитието на дейността им през изминалата година – финансовия резултат след данъчно облагане. На тази база се изготвя и подреждане на най-печелившите представители на едрия бизнес в страната. Специалното издание включва и класиране на компаниите от топ 300 по приходи, на най-динамично растящите предприятия, на най-големите холдинги, както и разрези по сектори и анализ на данните. "Капитал 100" обхваща регистрирани в България нефинансови дружества и не включва банки, застрахователи, лизингови компании, инвестиционни посредници и дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ).

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Глобални IT компании пострадаха от забраната на Telegram в Русия Глобални IT компании пострадаха от забраната на Telegram в Русия

Телекомуникационният регулатор "Роскомнадзор" блокира плафтормата заради отказа на компанията да предаде данните на потребителите й

21 апр 2018, 372 прочитания

Латинска Америка се опитва да привлече чужди компании в добива на петрол и газ Латинска Америка се опитва да привлече чужди компании в добива на петрол и газ

Редица правителства от региона се стремят да превърнат страните си в предпочитана дестинация за инвестиции

21 апр 2018, 405 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Стажове, стипендии, конкурси (16-22 април)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Конкурсите като скрити възможности за кариерно развитие

Или защо е важно да участвате в подобни инициативи и как да ги използвате максимално в своя полза

Стажове, стипендии, конкурси (10-15 април)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (2 - 8 април)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

"Лидл" отваря 300 работни места за касиери в София със заплащане от 1260 лв.

Компанията предоставя и ваучери за храна, гъвкаво работно време и допълнително здравно осигуряване

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Промени на върха

В сектора за техника се очакват размествания и растеж на онлайн бизнеса

Втори опит за милиард от сделки за портфейли лоши заеми

Месеци след първата рекордна за пазара сделка, се подготвя втора, с още по-голям обем от просрочени банкови вземания

Защо поскъпнаха SMS-ите на едро

Нарасналата употреба на известявания от банки, онлайн търговци, куриери разрасна бизнеса с кратки съобщения

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

Ново място: Akrogiali

Нов гръцки ресторант в София

Книга: Жак Превер – "Приказки за непослушни деца"

Илюстрациите са тези от оригиналното издание и са на перуанско-аржентинската художничка Елса Енрикес

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 16

Капитал

Брой 16 // 21.04.2018 Прочетете
Капитал PRO, Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

Емисия

СЕДМИЧНИКЪТ // 21.04.2018 Прочетете