Най-големите български компании през 2015 г.

Най-големите български компании през 2015 г.

Класацията "Капитал 100" подрежда корпоративните гиганти в страната за десета поредна година

Мария Иванова
347167 прочитания

© Капитал


Темата накратко

- За десета поредна година "Капитал" подрежда най-големите компании в България по приходи.

- През 2015 г. водещите 300 дружества в страната имат общи приходи 85 млрд. лв., което е съизмеримо с БВП за миналата година. Ръстът в оборота е съпоставим с този на икономиката.

- Изминалите 12 месеца са били особено силни за производителите на машини и оборудване. Добра година са имали и компаниите от строителството (заради еврофондовете), производството и търговията с оръжие, хазарта и търговията с ток.

- Две трети от стоте най-големи работодателя са наемали хора през 2015 г. Нетно те са разкрили общо близо 7 хил. нови работни места.

На 28 юни "Капитал" представи годишната си класация на най-големите компании в България. Специалното издание "Капитал 100" включва информация за 300-те дружества с най-високи приходи за миналата година, класиране на компаниите по сектори, анализ на данните по индустрии, както и част от успешните истории на най-динамично развиващия се едър бизнес.

Годината, в която растежът се завърна. Това е картината, която рисуват данните от тазгодишната класация на най-големите компании в България "Капитал 100". Те показват, че през 2015 г. приходите на гигантите в бизнеса са се повишили след отчетения през 2014 г. спад, а финансовият резултат, чието сумарно изражение допреди година бе отрицателно, сега осезаемо се е подобрил.

Юбилейното десето издание на подреждането на корпоративните шампиони бе официално представено на 28 юни. От него за пореден път ясно се вижда, че производството се съживява и заема все по-осезаемо място в челната стотица. Данните обаче показват още, че значителна част от растежа е резултат на раздаден от държавата бизнес – тенденция, която вреди на общата инвестиционна среда.

Приходите на най-големите 100 компании в България са се увеличили с 3.3% през 2015 г., което почти съвпада с общия ръст на икономиката от 3%.

Отново нагоре

На пръв поглед постигнатият през 2015 г. ръст в приходите на най-големите български компании е скромен – едва 3.3%. Числото почти съвпада с растежа на икономиката за миналата година от 3%. Зад този привидно умерен резултат обаче всъщност се крият доста по-позитивни тенденции. При отчитането му трябва да се има предвид и това, че той е постигнат в година, в която цените на горивата и на металите по света продължиха устремно да падат, а дружествата именно от тези сектори са почти една пета от местните корпоративни гиганти и формират над една трета от общата сума на приходите в топ 100. Извън тяхната група останалите компании в челната стотица са успели да увеличат оборотите си с 13%. Също както и предходната година, 200 от общо 300 дружества, които попадат в разширения състав на класацията, са успели да увеличат бизнеса. Новините са особено положителни за производствения сектор, където почти всички предприятия растат, като това често е и с двуцифрени темпове.

Общо компаниите от топ 300 имат приходи за 85 млрд. лв. – число, съизмеримо с БВП на страната, който за 2015 г. е 86.4 млрд. лв. В подреждането от 101 до 300 растежът е съпоставим – 3.45%, като и тук фактор за по-скромното представяне са падащите цени на горивата в световен мащаб. Ускорението е малко по-осезаемо в групата на компаниите, заели втората стотица от голямата класация – техните обороти са се повишили с 6.2% за годината.

Броят на дружествата от топ 100, които работят на минус, намалява – в тазгодишната класация те са 21, при 29 за 2014 г. В подреждането от 101 до 300 загуби отчитат едва 25 фирми.

По-силното представяне през изминалите 12 месеца се вижда още по-добре в данните за финансовите резултати, където сумарното постижение вече е положително – общата печалба на компаниите от топ 100 е близо 2 млрд. лв. при загуба за почти 700 млн. лв. година по-рано. Намалява и броят на дружествата, които работят на минус – през 2015 г. те са само 21 (спрямо 29 за 2014 г.) от водещите 100, а по-надолу в класацията загуби записват само 25 от следващите 200 фирми, като повечето от нерентабилните бизнеси са държавни или общински представители на транспортния сектор. За поредна година "шампион" в отрицателните резултати е държавният енергиен мастодонт НЕК, но дори и там загубата е почти три пъти по-ниска в сравнение с 2014 г.

По-детайлните разрези на данните от "Капитал 100" също показват поводи за повече оптимизъм – резултатите на най-динамичните компании се подобряват и средният темп на увеличаване на оборотите им вече е 63%, което е съпоставимо със силната за бизнеса в страната 2011 г. Средната норма на рентабилност при най-печелившите скача двойно – от 10% на 20.8%. Ситуацията на пазара на труда също се подобрява, като през миналата година две трети от стоте най-големи работодатели са разкрили нетно близо 7000 нови работни места, или почти една четвърт от новосъздадената през 2015 г. заетост.

Разнородните двигатели на растежа

Външните пазари остават ключова съставка от формулата на растежа и това се вижда все по-ясно от състава на компаниите в класацията – почти всяка трета от тях е завод, който работи за износ. Миналата година бе особено силна за производителите на машини и авточасти, където оборотите на най-големите 40 представители на сектора отбелязаха ръст от над 18% и вече сумарно достигат 6 млрд. лв. Голяма част от компаниите продължават да разширяват и производствените си мощности в България, а междувременно чужди инвеститори отварят и нови фабрики в страната, така че следващите години ще донесат още ръст на бизнеса в сектора, както и още заети в индустрията.

Сред най-успешните истории в тазгодишното издание на класацията е и развитието на производителите и търговците на оръжие, които записват втора поредна силна година. Силните ръстове и на частните играчи в бранша – "Арсенал", "Емко", "Аркус" и "Аполо инженеринг", и на държавната ВМЗ са подкрепени от множеството международни конфликти, които явно водят до увеличаване на разходите на държавите за отбрана.

Търговията с електроенергия също е сред отраслите, за които изминалите 12 месеца са били особено добри. За това свидетелства и фактът, че сред най-големите 300 компании в страната вече има 10 търговеца на ток. А либерализирането на пазара вероятно ще доведе и до нов растеж в сектора, тъй като все повече дружества ще могат да се договарят директно за цените, при които купуват енергия.

Една от отличителните тенденции в "Капитал 100" тази година са и ръстовете в хазарта и в строителството. И в двата сегмента съществен тласък на развитието дава държавата. В единия случай чрез позволяването на масовите продажби на лотарийни талони от страна на първото правителство на ГЕРБ и даването на едногодишна данъчна ваканция за бизнеса от кабинета Орешарски. На този фон не е толкова изненадващо, че най-растящата компания в страната за годината се оказва хазартното дружество на Васил Божков "Ню геймс", което е собственик на "Националната лотария". Държавната подкрепа в строителството пък е по линия на раздадените поръчки за инфраструктурни проекти. Ръстът на приходите в сектора е средно 38%, като този бум идва от разплатените милиарди от европейски фондове. Ефектът обаче е еднократен, което вещае доста по-трудна 2016 г. за строителните дружества.

Поредна силна година записват и компаниите от аутсорсинга и софтуерната индустрия. Най-големите 25 софтуерни разработчици са увеличили бизнеса си с 23%, а лидерът в сектора – "Телерик" (която вече работи под бранда на новия си американски собственик Progress), е на крачка от попадане в групата на най-големите 300 дружества в страната.

Челната десетка

В основната си част съставът на топ 10 на "Капитал 100" остава непроменен. Традиционно челната десетка се доминира от представителите на енергетиката и сектора на горивата, които обаче тази година са с един по-малко – мястото си в елитната група отстъпва държавната централа АЕЦ "Козлодуй". Вместо това към медодобивния комбинат "Аурубис" и търговеца "Кауфланд", които разбиват хегемонията на енергийния бизнес в челото на подреждането, се присъединява свързваният с депутата Делян Пеевски дистрибутор на цигари, вестници и напитки "Експрес логистика и дистрибуция".

Дата

28

юни е датата, на която на специална церемония ще бъде представена класацията "Капитал 100" за най-големите компании през 2015 г.

Как точно са класирани компаниите в челната десетка, както и в останалата част на "Капитал 100", ще можете да разберете следващата седмица. А ето и пълния състав на топ 10, подредени по азбучен ред:

"Аурубис България"

"Булгаргаз" "Експрес логистика и дистрибуция"
"Кауфланд България" "Лукойл България" "Лукойл Нефтохим Бургас"
Национална електрическа компания "ОМВ България" "Сакса"

"ЧЕЗ електро България"

За бъдещето с оптимизъм

И тази година в процеса на изготвянето на "Капитал 100" попитахме мениджърите на най-големите компании в страната за техните прогнози и планове за развитие на бизнеса им през настоящия корпоративен сезон. Очакванията си споделиха общо 27 от тях, от които едва четирима се готвят за свиване на оборотите си през 2016 г. За сравнение, в миналогодишното издание на класацията прогнози направиха 24 дружества, като броят на песимистично настроените също беше четири.

Преобладаващият оптимизъм има своята основа в макроданните. През първите пет месеца на настоящата година БВП на страната растеше, като увеличението за първото тримесечие бе с 2.9%, а прогнозата за годината е за нарастване с между 2% и 3.4%. Износът и чуждестранните инвестиции отчитат по-негативни движения, но пък положителни сигнали идват по линия на трайното подобрение на пазара на труда.

Къде може да бъде намерена класацията

Класацията "Капитал 100" е публикувана в специално списание, което абонатите на вестниците "Капитал Daily" и "Капитал" ще получат като подарък съответно на 30 юни и на 2 юли. Изданието ще се продава и в търговската мрежа, където ще може да бъде открито след 2 юли – в обектите от веригите Inmedio, Relay и Lafka, в магазините на "Фантастико", както и в бензиностанциите OMV, Lukoil и Shell.

Списанието може да бъде закупено в хартиен или в електронен формат на capital.bg/k100/buy, както и да бъде поръчано по телефона – на 02/4615 271 и 02/4615 349. Цена 22 лв. с ДДС и доставка.

Данните и анализите от класацията са публикувани онлайн на capital.bg/k100. Там се намират и всички таблици от изданието, които абонатите ни могат да свалят в удобен за работа формат. Списанието e налично за четене и в дигитален формат и през K:Reader в библиотеката на Капитал.

Как е направено подреждането

"Капитал 100" подрежда най-големите компании в България на базата на обективни критерии по данните от индивидуалните им финансови отчети за 2015 г. Информацията за финансовите им показатели се събира както от самите дружества, така и от публични източници като Търговския регистър, регулаторни органи, БФБ, КФН и други бази данни. Класацията е представителна за над 95% от големите български дружества с годишни приходи над 100 млн. лева. Таблиците включват и втори показател за развитието на дейността им през изминалата година – финансовия резултат след данъчно облагане. На тази база се изготвя и подреждане на най-печелившите представители на едрия бизнес в страната. Специалното издание включва и класиране на компаниите от топ 300 по приходи, на най-динамично растящите предприятия, на най-големите холдинги, както и разрези по сектори и анализ на данните. "Капитал 100" обхваща регистрирани в България нефинансови дружества и не включва банки, застрахователи, лизингови компании, инвестиционни посредници и дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ).

Темата накратко

- За десета поредна година "Капитал" подрежда най-големите компании в България по приходи.

- През 2015 г. водещите 300 дружества в страната имат общи приходи 85 млрд. лв., което е съизмеримо с БВП за миналата година. Ръстът в оборота е съпоставим с този на икономиката.

- Изминалите 12 месеца са били особено силни за производителите на машини и оборудване. Добра година са имали и компаниите от строителството (заради еврофондовете), производството и търговията с оръжие, хазарта и търговията с ток.

- Две трети от стоте най-големи работодателя са наемали хора през 2015 г. Нетно те са разкрили общо близо 7 хил. нови работни места.

На 28 юни "Капитал" представи годишната си класация на най-големите компании в България. Специалното издание "Капитал 100" включва информация за 300-те дружества с най-високи приходи за миналата година, класиране на компаниите по сектори, анализ на данните по индустрии, както и част от успешните истории на най-динамично развиващия се едър бизнес.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  qvb21311044 avatar :-|
  Алф

  Най-голям растеж при комара и дъжавните строежи. Ужас.

 • 2
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#1] от "Алф":

  А ти какво очакваш? Едното е заради засилените еврофондове, другото - заради запълване на изпразнената от Тото-то ниша. Нормално е да имат голям ръст.

  Въпросът е, че икономиката наистина се развива добре. Вътрешното потребление се разраства, а въпреки трудностите в износа, компаниите растат. Успехът на Телерик, инвестициите в заводи за автомобилни части и микрочипове са прекрасна база за развитие на балканския авто клъстер. Песимизма трябва да е умерен и фактологически обоснован, а не тип "всички са маскари", по байганьовски.

 • 3
  qvb21311044 avatar :-|
  Алф

  До коментар [#2] от "Георги Георгиев":

  ИТ е моя бранш и се радвам, че расте. Но не мога да се дочакам по-добри резултати и в другите. Така, че байганьовщина е да се обвинява без да се има идея за какво става дума.

 • 4
  mara71 avatar :-|
  mara71

  ЕЛД ???

 • 5
  wyg53365051 avatar :-|
  Българофилъ

  До коментар [#2] от "Георги Георгиев":

  Не че всички са маскари, просто в статия се вижда кои са топ 10 маскари.
  Мисля, всички бихме се зарадвали повече, ако топ 10 бяха фирми като Телерик, Вистеон, ВМУеър или заводи за крушки, чипове, батерии, полу или цели проводници, а не фирми в енергетиката, част от които държавни ( и то на чужди държави, примерно ЧЕЗ). Това какво говори? Че все още огромна част от парите на вътрешния пазар отиват за бензин и ток. А е ясно, че пазарът ни е малък, но пък светът пред технологичните компании е широко отворен.

 • 6
  geordgeo avatar :-P
  geordgeo

  По-важното, че има ръст и в семейния ми бюджет (не само в държавния), надявам се настоящата година да е също толкова положителна, както беше 2015г. А има ли пари в семейството, има и почивки, и екскурзии, и изобщо завладява ни всеобщ оптимизъм...

 • 7
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  При всяко положение, въпреки известни съмнения, предвид компаниите в топ 10, е по--добре да идват положителни сигнали, вместо обичайното охкане, тюхкане и хорово оплакване.
  Дано все пак външни, но и вътрешни фактори не ни спретнат поредния рестарт, на каквито преживяваме с една неприятна цикличност още от 89-та година.

 • 8
  moro avatar :-|
  Moxito

  Отрат 10-те най-големи са или монополисти, или горива, или бакалии, обединява ги, че почти не оперират на пазарни принципи, а ползват или държавна помощ или някакъв друг вид събсидия и болшинството изнасят не само печалбата си навън, а даже и оборотите. Капитал вижда в това оптимизъм:(((


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход