Кои са най-големите компании в България

Класацията "Капитал 100", която подрежда дружествата според приходите им, ще бъде представена във вторник

Рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас" остава неизменно начело на подреждането, макар и през миналата година приходите й да се свиват до 5.36 млрд. лв.

Каква е била изминалата 2015 г. за местните корпоративни гиганти? Кои 300 компании намират място сред най-големите в страната според размера на приходите си, кои растат, кои падат, какви са печалбите им? Отговорите на тези въпроси и разрези по сектори ще можете да откриете в традиционната годишна класация на местните лидери "Капитал 100". Тя бе представена на специално събитие на 28 юни.

Данните от тазгодишното издание показват, че за миналата година най-големите 100 компании в страната са имали общи продажби за 60 млрд. лв. Това се равнява на една пета от всички декларирани от бизнеса в страната обороти за 2015 г. В разширеното подреждане за втора поредна година сме включили информация за водещите 300 дружества в страната. Сумарните приходи в топ 300 са 85 млрд. лв. – число, съизмеримо с БВП на България, който за 2015 г. е 86.4 млрд. лв.

"Капитал" подрежда най-големите дружества в страната за десета поредна година. Освен класирането по приходи, специалното издание включва информация за финансовите резултати на компаниите и разнообразни разрези и анализи за бизнеса в страната. Класацията обобщава и интересните събития и тенденции в различните икономически сектори през изминалите 12 месеца, като обхваща над 95% от местните компании с годишни приходи над 100 млн. лева.

Завръщането на растежа

След две поредни години на понижения общите приходи на местните корпоративни гиганти започват да нарастват. Увеличението в оборотите на челната стотица е с 3.3%, което е малко над постигнатия от българската икономика през миналата година растеж от 3%. Следващите 200 компании също отбелязват сходен резултат – техните приходи са средно с 3.45% по-високи спрямо година по-рано.

Полъх на оптимизъм идва и от данните за финансовите резултати – след като преди година записаха обща загуба от близо 2 млрд. лв., през 2015 г. най-големите 100 дружества в страната отчитат печалба от почти 700 млн. лв. Броят на представителите на едрия бизнес, които работят на минус също намалява – за изминалите 12 месеца отрицателни финансови резултати имат 21 компании от челната стотица (при 29 за 2014 г.), а в подреждането от 101 до 300 губещи са само 25 дружества.

Растящите сектори

Сред секторните шампиони и през 2015 г. са производствените предприятия. Производителите на машини и оборудване записват поредна силна година, като водещите 40 компании в сегмента са успели да увеличат продажбите си средно с 18% за годината. Продължаващите инвестиции в разширяване на дейността, както и в изграждане на нови мощности на зелено, предвещават стабилен растеж в сектора и занапред.

На силна година се радват и строителните фирми. Там обаче растежът е заради еднократния ефект от мащабното разпределяне на европейски средства за инфраструктурни проекти покрай приключването на програмния период. От него особено се облагодетелства свързаният с политиката бизнес, което се вижда и в данните за лидерите в сектора – начело на подреждането през 2015 г. излиза свързваната с депутата от ДПС Делян Пеевски "Водстрой 98".

След тласък от държавата расте и хазартният сектор, където също растежът през миналата година е особено осезаем, а контролираното от Васил Божков дружество "Ню геймс", което е собственик на "Националната лотария", се оказва най-динамично растящият бизнес за последните 12 месеца.

Традиционно добре продължават да се представят компаниите от IT сектора и аутсорсинга. Годината е била особено силна и за производителите и търговците на оръжие, чийто бизнес расте заради многобройните конфликти по света.

Лидерите на класацията

Рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас" остава неизменно начело на подреждането, макар и през миналата година приходите й да се свиват до 5.36 млрд. лв. Вицешампионът също е непроменен – медодобивният завод "Аурубис България" с продажби за 4.31 млрд. лв. за годината. Третата си позиция губи търговецът "Лукойл България" с 3.02 млрд. лв. оборот за изминалите 12 месеца, изместен от държавната НЕК.

За поредна година водещата десетка в класацията остава доминирана от представителите на енергийния бизнес, макар и тази година те да са с един по-малко. От топ 10 изпада държавната централа АЕЦ "Козлодуй", а съставът на групата се допълва от свързвания с депутата Делян Пеевски дистрибутор на цигари, вестници и напитки "Експрес логистика и дистрибуция". Хегемонията на компаниите от енергетиката и сектора на горивата на върха на подреждането и тази година разбива и търговецът "Кауфланд".

Разпространение

Класацията "Капитал 100" е публикувана в специално списание, което абонатите на вестниците "Капитал Daily" и "Капитал" ще получат като подарък съответно на 30 юни и на 2 юли. Изданието ще се продава и в търговската мрежа, където ще може да бъде открито след 2 юли – в обектите от веригите Inmedio, Relay и Lafka, в магазините на "Фантастико", както и в бензиностанциите OMV, Lukoil и Shell.

Списанието може да бъде закупено в хартиен или в електронен формат на capital.bg/k100/buy, както и да бъде поръчано по телефона – на 02/4615 271 и 02/4615 349. Цена 22 лв. с ДДС и доставка.

Данните и анализите от класацията са публикувани онлайн на capital.bg/k100. Там се намират и всички таблици от изданието, които абонатите ни могат да свалят в удобен за работа формат. Списанието e налично за четене и в дигитален формат и през K:Reader в библиотеката на Капитал.
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


11 коментара
 • 1
  klimentm avatar :-(
  klimentm

  Липсата на истински свободни пазарни отношения е очевидна!
  Лидират държавни дружесва или мутренско олигархични сдружения!

 • 2
  vankoff avatar :-|
  vankoff

  Няма и български компании... Няма произвоство... Основно са услуги. Лека!

 • 3
  314 avatar :-|
  314

  Впечатлен съм от резултатите на Телерик. Да си на загуба от 20 милиона при приходи от 50-60 милиона се изискват изключителни бизнес умения.

 • 4
  alabalko avatar :-|
  alabalko

  До коментар [#3] от "314":

  най-вероятно Телерик изнасят парите в трета държава, където има по-ниски данъци и там плащат данък печалба.
  Старбъкс във Великобритания все бяха на загуба, ама защото плащаха огромни интелектуални права на сестринска фирма в Холандия. А в Холандия мисля доходите от интелектуални права се таксуват доста ниско.

 • 5
  dimitrov21 avatar :-|
  дурак

  [quote#4:"alabalko"]най-вероятно Телерик изнасят парите в трета държава, където има по-ниски данъци и там плащат данък печалба.
  Старбъкс във Великобритания все бяха на загуба, ама защото плащаха огромни интелектуални права на сестринска фирма в Холандия. А в Холандия мисля доходите от интелектуални права се таксуват доста ниско.[/quote]

  не е незаконно...толерира се...защо не

 • 6
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#2] от "vankoff":

  В целия бял свят водещи са услугите. Притеснителното е как се развиват резултатите, ако изключим еднократните ефекти при хазарта и строителството.

  Трябва да се държи сметка също, че това е класация за едрия капитал. Отдолу обаче идват все повече нови производствени фирми с нови или разширени производства. И това всъщност е най-положителната тенденция, а дори не е отчетена в статията.

 • 7
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#3] от "314":

  "„Телерик“ АД продава продуктите си през своето дъщерно дружество – Telerik Inc. в САЩ, уточниха от компанията. Съгласно установения модел на продажби, „Телерик“ АД предоставя търговска отстъпка на Telerik Inc., така че американското дружество да има пазарен марж. Приходът, отчетен от „Телерик“ АД, отразява тези отстъпки."

  Това е схемата от 2014 г. Вероятно не се е променила досега. От Лукойл са я научили цаката вероятно. То е много хубаво да не плащаш данъци..

 • 8
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#4] от "alabalko":

  Което си е избягване на данъци 1 към 1. Не е генерално различието между това и офшорките...

 • 9
  alabalko avatar :-|
  alabalko

  До коментар [#5] от "EU Надничар":

  кой е казал, че е незаконно. Аз не съм. Но затова европейската комисия готви унифициране на данъчното законодателство в съюза и унифициране на данъчните ставки, вкл. корпоративните. Което ще означава, че нашия корпоративен данък ще скочи и ще се изравни с този в западна Европа. Тогава на българския пазар му остава само това, че заплатие са по-ниски, като конкурентноспособност, но иначе политическата нестабилност става един голям минус. Европейския съюз ще ни внесе криза.

 • 10
  dimitrov21 avatar :-|
  дурак

  [quote#9:"alabalko"]кой е казал, че е незаконно. Аз не съм[/quote]

  не си казал подобно неща ,така е..

  контекста беше: щом има възможност - ползва се !

  каквото и да прави еврокомисията ,
  докато има "данък печалба" вместо "Данък Оборот"....
  данъци няма да се плащат

  и с 30 % данък ще е същото..фирмите с м-ународни разплащания Няма да плащат


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход