С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
28 юни 2016, 20:00, 12469 прочитания

Текстил и облекла: Леко по-тясна година

Печалбите страдат по-силно от спадналите приходи

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Тази статия е част от секторните анализи, публикувани в класацията К100: Най-големите компании за 2015 година. Може да поръчате изданието на хартия или в електронен вариант тук

Още по темата

"Николов и синове" започва производство на текстурирана коприна

Инвестицията е 1.2 млн. евро от собствени средства и банков кредит

18 юни 2017

Собственикът на Zara отчете 11% ръст на продажбите си за полугодието

За периода февруари - юли печалбата на испанската група Inditex нараства с 8% благодарение на онлайн експанзията й

27 сеп 2016

Текстилната "Катекс" спира производството си

Фабриката за вълнени тъкани не издържа на стагниращата пазарна среда

14 авг 2016

Германска фирма планира да вложи 8 млн. лв. в текстилен завод в Търговище

Инвестицията ще осигури 150 работни места

1 авг 2016

Най-големите работодатели: Пазар на труда на две скорости

Стоте дружества с най-много служители са създали почти една четвърт от новите работни места през миналата година. Основният двигател продължават да са експортните компании

5 юли 2016

Най-големите компании: Завръщането на растежа

Приходите и печалбите на заводите растат. Спадове има само при горивата и металите

1 юли 2016

Най-динамичните:

Още по-високо

Ускорението в темповете на растеж се запазва и отново е най-осезаемо при компаниите извън топ 100

28 юни 2016

Металургия: Година в два цвята

Стоманодобивните предприятия продължават да се борят с лошите пазарни условия, докато цветната металургия расте и удвоява печалби

28 юни 2016

Текстил и обувки: Нови клиенти и инвестиции движат растежа

Компаниите от сектора разширяват производствените си мощности заради повече поръчки

13 ное 2015

Облекла и текстил: Изтъкано за износ

Българските производители растат и продават повече зад граница. Помага им високият долар

29 юли 2015

Облекла и текстил:

Изтъкано за износ

Българските производители растат и продават повече зад граница. Помага им високият долар

1 юли 2015
Почти незабележим спад на приходите от продажби през 2015 г. отчитат Топ 20 от дружествата в текстилния и шивашкия бранш. Приходите им надхвърлят 1.136 млрд. лв. за миналата година (срещу 1.143 млрд. лв. за 2014). В същото време 19 от компаниите в секторната класация на "Капитал" работят на печалба през 2015 г., като половината подобряват резултата си от предходната година, но въпреки това средният спад в сектора е 28%.

"При облеклата през 2015 г. средната експортна цена нараства със 7.1% до 27 евро/кг (ръст от над 50% спрямо 2007 г.). Подобно развитие е показателно за пренасочването на българските предприятия към производство на облекла с по-висока добавена стойност и степен на сложност", коментира Радина Банкова, председател на Българската асоциация на производителите на облекло и текстил (БАПИОТ). По думите й експортът на облекла от България достига рекордните 1.9 млрд. евро за 2015 г. (с малко над постигнатото година по-рано 1.86 млрд. евро). Това е резултат от все по-засиления интерес на световните марки към България и спирането на производството в Далечния изток. "Китай увеличава производството за вътрешния си пазар и не се интересува от малки поръчки", коментира Банкова. Асоциацията отчита ръст от 20% и на заплащането в сектора през последната година и половина.


Голямата тройка

Три фирми в Топ 20 за сектора са с приходи над 100 млн. лв. "Е.Миролио", "Сафил" - клон "Булсафил", и "Калинел". Общо те държат 43% от оборота в класацията.

Отново на челна позиция в сектора е "Е. Миролио" собственост на италианския инвеститор с български паспорт Едоардо Миролио. По правило компанията инвестира между 10 и 15 млн. лева всяка година в трите си текстилни фабрики в България - в Сливен, Ямбол и Свищов, където се произвеждат платове и влакна. Средствата обикновено са насочени за обновяване на оборудването, увеличаване на продуктовата гама, разширение, ново строителство."Продължавам работата си в България, но не предвиждам други големи инвестиции в страната. Реализирахме само част от плановете си, защото условията за инвестиции в България в момента не са добри", заяви през май Едоардо Миролио пред "Капитал Daily". По думите му е необходима "повече сигурност за инвеститорите в България, хората тук трябва да имат вяра в законодателството на страната".

Скептицизмът на италианския инвеститор се свързва със затварянето на Корпоративна търговска банка, в която Миролио остана с блокирани лични и фирмени депозити за около 90 млн. лв., и с несвойствените инвестиции, които направи в "Техномаркет", в "Булгартабак", ключов кредитор на "Дунарит". Впоследствие той се освободи от дяловете си в тези компании и те станаха притежание на фирми, свързвани с Делян Пеевски.

Приходите на "Е. Миролио" за 2015 г. се свиват минимално и обяснението е в общия спад на световните пазари за текстилни продукти. Компанията изнася продукцията си за 64 страни. Според доклада за дейността в Търговския регистър през 2015 г. фирмата е вложила близо 2 млн. лв. за научноизследователска и развойна дейност и предвижда 1.8 млн. лв. за същата дейност през тази година. Очаква се съвсем скоро в текстилното предприятие в Сливен да заработят нови, модерно организирани складове, за чието изграждане са вложени 4.4 млн. лв.

Няма промяна и при второто място в класацията – "Сафил" - клон "Булсафил" производител на камгарни (от дълговлакнеста вълна) прежди. Компанията обаче претърпя генерална промяна в собствеността, след като през октомври миналата година смени дружеството майка Safil в Италия, което продаде бизнеса си на Südwolle Германия.

Българската фирма, която е създадена през март 2000 г., се разполага на 42 хил. кв.м метра площ в индустриалната зона край Пловдив до село Скутаре и отчита леко увеличение на приходите през 2015 г. в сравнение с предходната година. "Очаквам положителните темпове да се запазят. Досега бяхме конкуренти с германската фирма, сега сме част от нея и това ще се отрази положително на финансовите ни резултати. Всичко става бавно и плавно, но резултатите ни вървят нагоре", коментира Георги Пеев, управител на компанията. По думите му българското дружество ще продължи да залага на традиции и гъвкавост, но проблемите с намирането на качествена работна ръка се задълбочават. "Заетите при нас вече надхвърлят 700. Инвестираме непрекъснато в обучение на кадри. Назначаваме много хора, но и много уволняваме, защото не стават", обобщи Пеев.

Трета в класацията е българската фирма "Калинел", която се изкачва с една позиция нагоре в сравнение с миналата година. Компанията е сред най-старите и големи местни доставчици на IKEA произвежда възглавници и завивки и заедно с една естонска фирма е основен производител на текстил за дома за магазините на шведския концерн в цял свят. "Калинел" отбелязва лек спад на приходите през 2015 и според собственика Марин Радевски това е резултат от неекспедирането на стока в края на миналата година. "Затова пък за четирите месеца на тази година сме с 6 млн. лв. повече приходи в сравнение със същия период на 2015 г.", коментира Радевски. През миналата година компанията отвори два нови цеха в Троян за пълнене на възглавници. Инвестицията е за над 6 милиона лева. "Новото за 2016 е покупката на втора фабрика в Сърбия, в която се шият калъфки за възглавници. Тя е разположена в Босилеград, заетите в нея засега са 70, но до две години ще станат 200. Инвестицията е за 10 млн. лева", съобщи Марин Радевски.

Смесена година за чуждестранните инвеститори

Част от компаниите в Топ 20 са собственост на чуждестранни инвеститори. "Дзалли", в която съдружници са "Калцедония" със седалище в Малчезине (Верона) – Италия (99%), и "Калцедония финанциария" със седалище в Люксембург, отстъпва от трето на четвърто място в класацията за сектора за 2015. Дружеството произвежда дамско и мъжко бельо, тениски, блузи и клинове с търговската марка Intimissimi, Tezenis и Calzedonia. В България компанията работи от 2001 г. Обяснение за спада в приходите няма, тъй като компанията не комуникира с медии.

Италианска инвестиция е и "Синтерама България" - Нова Загора (9), част от групата Sinterama. Българското дружество произвежда текстилни влакна. Близо 99% от продукцията му са за експорт. През миналата година то отчита 30.2% ръст на приходите и лек ръст на печалбата. "През 2015 г. обемът на работата ни се увеличи. Въведохме в производство нови 21 машини. Открихме двойно повече нови работни места, като заетите в края на годината станаха 300. Всичко това е резултат от откритите нови пазари - вече произвеждаме прежда за автомобилната индустрия", коментира Игнацио Колу, изпълнителен директор на "Синтерама България". Плановете на компанията за 2016 г. включват откриване на около 50 нови работни места и въвеждане в експлоатация на нови машини, обобщи Игнацио Колу.

"Балконф" – Търговище (10), също е италианска инвестиция. През 1991 г. Антонио Раники основава фирма Дже Те Ка, която впоследствие е преименувана на "Балконф". Компанията притежава два производствени цеха - в Търговище (за мъжки ризи и дамски блузи) и в Балчик (за мъжки сака, костюми, панталони). Има 3 фирмени магазина – в градовете, където е производството, и в София. Дружеството отчита намаление на приходите с 11.9% през 2015 г. "Възникнаха организационни проблеми при договарянето на поръчките. Отпадна една от марките, за която работехме, а технологичният срок за пренастройване е два месеца", обясни Радка Георгиева, главен счетоводител. И уточни, че още през второто тримесечие на 2015 г. компанията е сключила предварителни договори за поръчки до края на 2016, което ще гарантира оборотите за тази година.

Италианската компания Duvetica Industrie присъства в страната чрез "Дуветика България" (12). Българското поделение започва работа през юни 2008 г. в Димитровград. То произвежда якета и облекла с пълнеж от гъши пух и отделно от това възлага поръчки на много подизпълнители. Дружеството отчита 25% спад на приходите през миналата година. "Това е резултат от свитото търсене на световните пазари. Ние произвеждаме за компанията майка, а тя продава в САЩ, Япония и ЕС", коментира Тодор Атанасов, мениджър логистика. И уточнява, че през миналата година фирмата е разширила складовата си база, защото в България е прехвърлена една крайна операция, извършвана дотогава в Италия. Това довело и до откриване на нови работни места.

Чуждестранен собственик - "Крос фешън", Швейцария, притежава капитала на "Балкантекс" - София (6). Дружеството работи с възложители на поръчки, на които осигурява дизайнерски екип, конструктори, изработка на кройки, както и мрежа от над 100 фабрики подизпълнители. Грижа на компанията са купуването на материалите, контролът на производството, логистиката на готовите изделия. През 2015 фирмата е увеличила приходите си, но отчита 631 хил. лв. загуба. "Това е резултат от фалита на германски клиент. Текат дела и се надяваме парите да ни бъдат възстановени, но това ще се случи по-късно във времето", коментира Делян Захариев, директор човешки ресурси. По думите му намирането на квалифицирани кадри е проблем не само за "Балкантекс" и не само за шивашкия бранш в страната. "Някои от нашите клиенти искат да инвестират в България, но липсата на подготвени и мотивирани хора ги спира", категоричен е Захариев.

Единственото предприятие за тъкани килими в България "Рожее Ванден Берхе БГ" - Сливен (11), е белгийска собственост. През 2011 г. чуждестранната компания придоби българската "Декотекс". През миналата година фирмата отбелязва почти 25% ръст на приходите. Произведени в България килими се продават в Близкия изток, САЩ, Япония, Китай, Италия. Само 1.5% от продукцията отива за българския пазар. До края на 2016 г. компанията планира да инвестира 2 млн. евро за модернизиране на производството си. Плановете включват въвеждане на две нови тъкачни машини, които ще позволят на фирмата да поднови производството на вълнени килими по нова технология, както и изграждане на нова административна база.

"Алфа коттон" (14) – с. Марикостиново, Петрич, е гръцка инвестиция – собственост на Спиридон Хортис и Константинос Дземис. Компанията е създадена през 2013 г. и произвежда блузи, поли, панталони. През миналата година дружеството отчита най-висок ръст на приходите – 144.61%, в Топ 20 на фирмите в сектора. "Шием на ишлеме за големи марки, сред които е и Diesel например. Цялата ни продукция заминава за европейския пазар", уточни Биляна Сотирова, счетоводител в компанията. Тя обяснява нарасналите продажби с качеството на работата, бързината и спазването на сроковете за изпълнение на поръчките. "Всеки находчив бизнесмен може да успее въпреки кризата", смята Сотирова.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

29 ноември 2018г.
София Хотел Балкан

capital.bg/conference

13 годишна конференция Сделки и инвеститориАкценти в програмата:


 • Икономически обзор на региона и какво да очакваме занапред
 • Гледната точка на инвеститорите за перспективите пред региона и България
 • Най-важните сделки за годината и какво стои зад тях
 • Кои активи и сектори ще бъдат в радара на инвеститорите през 2019
 • Защо за МСП е важно да са публични компании и каква подкрепа има за това
 • Нови инициативи в сектора за инвестиции с рисков капитал

Повече подробности на capital.bg/conference

Прочетете и това

Уорън Бъфет купува дял от JPMorgan Chase за 4 млрд. долара Уорън Бъфет купува дял от JPMorgan Chase за 4 млрд. долара

Berkshire Hathaway вече има инвестиции в 14 финансови институции в страната

15 ное 2018, 340 прочитания

Rabobank обмисля продажбата на част от бизнеса си в САЩ Rabobank обмисля продажбата на част от бизнеса си в САЩ

Стойността на сделката за ритейл операциите и бизнеса за управление на богатството може да достигне 1 млрд. долара

15 ное 2018, 261 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Във Франция всеки студент има възможност да покаже на какво е способен

Филипа Тенева, завършила докторантура във Франция, разказва за впечатленията и опита си от френската образователна система

Университетът в Тулон, Франция

Марина Малчева разказва за магистратурата по дигитална комуникация и преживяванията си във френския университет

Мениджърът на бъдещето управлява чувствата, емоциите и мотивацията на хората

Хесус Вега, консултант и бивш управляващ директор на Zara-Inditex, лектор в HR and Leadership Forum

Стажове, стипендии, конкурси (25 - 30 септември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (17 - 23 септември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Храни и напитки: Добри продажби

Инвестиции и нови продукти са в основата на растежа. При месото, млякото и олиото цените на суровините паднаха в няколко подсектора

Следващото поколение блокчейн

Платформата с българско участие Aeternity разработва блокчейн инфраструктура, която да надгради bitcoin и ethereum

Последната гръцка банкова сватба

Пощенска банка обяви, че придобива българското поделение на Piraeus за 75 млн. евро

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

Всички сме обидени

Мартин Роусън, карикатуристът на The Guardian за политкоректността, смелостта да осмива в епохата след Charlie Hebdo, за Брекзит и изложбата си в Габрово

Звезда и половина

Историкът Уилям Юинг за ретроспективата на легендарния фотограф Арнолд Нюман в София

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 45

Капитал

Брой 45 // 10.11.2018 Прочетете
Капитал PRO, Плажове с вечни концесионери, пореден проблем около Ветко Арабаджиев, петролът поевтинява

Емисия

DAILY @7AM // 15.11.2018 Прочетете