С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
28 юни 2016, 20:00, 6758 прочитания

Най-много активи: Богатството на бизнеса расте

Държавният сектор леко подобрява състоянието си, частният инвестира

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Статията е част от класацията "Капитал 100". Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат сега на www.capital.bg/k100/buy/ или на 02/4615 271 и 02/4615 349. Цена 22 лв. с ДДС и доставка.
38 от 50-те компании с най-големи активи са на печалба. Преди година те бяха едва 33.
Динамиката при активите показва, че в основните сектори, в които работят най-големите предприятия, растежът е между 2 и 5%.

Още по темата

Най-много активи: В сезона на инвестициите

През 2017 г. богатството на 50-те най-големи по активи предприятия в страната расте с 2 млрд. лв. и достига до 62 млрд. лв.

4 юли 2018

Най-много активи: Големите инвестиции не са при гигантите

Едрият бизнес е повишил само с 2% сумата на активите през 2016 г.

1 юли 2017

От автобусите "Чавдар" до купето на Jaguar

С армия от над хиляда души шивачи българската фабрика на германската Grammer се превърна в ключов производител на седалки за световни марки автомобили

6 юли 2016

Храни и напитки: Добри продажби

Инвестиции и нови продукти са в основата на растежа. При месото, млякото и олиото цените на суровините паднаха в няколко подсектора

28 юни 2016

Най-динамичните:

Още по-високо

Ускорението в темповете на растеж се запазва и отново е най-осезаемо при компаниите извън топ 100

28 юни 2016

Софтуер: Разширяване на хоризонта

Годината донесе нови проекти на разработчиците, а оттам и приятно голям ръст на приходите на компаниите

28 юни 2016

Как се развива Русе през 2015

Градът поддържа макроикономически ръст, но страда от множество структурни проблеми

30 ное 2015
Три тенденции могат да се открият в данните за активите на най-големите предприятия в страната за 2015 г. и всички те са положителни. На първо място, има растеж, който е по-добър от миналия период и е съпоставим с темпа на подобрение в икономиката. Нарастването е реално, резултат от инвестиции, експанзия и капитализирани печалби, а не толкова следствие на счетоводни операции, както бе през предходната година. И, трето, държавните мастодонти като цяло подобряват резултата от управление на активите си, постигайки по-висока рентабилност.

По-добри числа


В края на 2015 г. богатството на 50-те най-големи по активи дружества в българската икономика (излъчени сред 300 с най-големи приходи) е пораснало с 2.1 млрд. лв., или 3.61%, до 61.9 млрд. лв. За сравнение, през предходната година подобрението бе с 1.5 млрд. лв., или с 2.6%. Тогава то идваше главно от преоценката на активи, притежавани от Електроенергийния системен оператор (ЕСО), докато динамиките при останалите предприятия бяха по-изгладени.

Прави впечатление, че ръстът на активите е подобен на темпа, с който нарастваше брутният вътрешен продукт (БВП) през миналата година - 3% в края на четвъртото тримесечие. Това подкрепя първоначалното впечатление, че подобрението е реално и съответства на случващото се в икономиката. Друго доказателство за това е, че повечето от предприятията в топ 50 завършиха 2014 г. на печалба и имаха възможност да я реинвестират. Това е така, защото монолитна група сред тях са държавни дружества, а политиката на правителството в енергетиката беше оздравителна през последната година.

Ако през 2014 г. предприятията на печалба в класацията бяха 33 на брой, в края на миналата година те са 38, което е повод за още по-високи очаквания от най-едрите предприятия през настоящата година.Кой расте най-много

Десет компании постигат растеж на активите с повече от 10% за една година и половината от тях са държавни. Първенец е АЕЦ "Козлодуй", която отчита близо 44% повече активи, или с 1 млрд. лв. повече, спрямо 2014 г. до 3.4 млрд. лв. Обяснението е в изпълнението на стратегическата програма за удължаване срока на експлоатация на двата ядрени блока V и VI. С приключването на етапи от планираните подобрения по оборудването счетоводителите е трябвало да направят преоценка на активите. Така статията с дълготрайните материални активи е набъбнала с 980 млн. лв. В ядрената централа са правени и други инвестиции - за 42 млн. лв. към деветмесечието, като стойността на въведените в експлоатация дълготрайни активи е 18 млн. лв. Увеличение има и на текущите активи с 12%, за което спомага намалението на вземанията от свързани лица (изцяло са погасени вземанията на НЕК за купената от АЕЦ енергия по свободни цени). Ядрената централа е използвала част от неразпределената печалба за 2014 г. в размер 30.8 млн. лв. за вдигане на капитала, се вижда в отчета й. Този за миналата година показва скок на печалбата с 6% до 82.4 млн. лв., въпреки че номинално счетоводното увеличение на активите води до по-ниска рентабилност - от 3.2%, и съотношението активи към печалба пада до 2.4%.

Голямо нарастване на активите през миналата година регистрира и оръжейният завод "Арсенал". Данните показват 22.5% ръст до 455 млн. лв., което са 83.7 млн. лв. повече активи. Обяснението за този тренд е в покачването на оборотите на работа в казанлъшкото предприятие. Това много ясно се вижда от данните за новонаетите работници - ако през януари социално осигурени в "Арсенал" са били 5948 души, към януари 2016 г. числото е 7727. Обикновено разрастването на щата върви паралелно с пускането на нови машини и съоръжения, а "Арсенал" разполага със средства за това - традиционно печалбата се оставя в предприятието и не се разпределя като дивидент. От 24.6 млн. лв. за 2014 г. резултатът от дейността расте до 30 млн. лв. през миналата. И това е очаквано покрай сключените преди две години нови дългосрочни договори и възстановяването на позиции, сред които пазарът в САЩ. Освен че има увеличение в обема работа, за което си има и геополитически причини, предприятието разполага с възможност да поема повече поръчки - след фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ), която бе главният финансов гръб на оръжейните производители в страната, някои от тях изпаднаха в трудна ситуация, тъй като за търговските банки този сегмент е табу. А амбициите на дружеството да расте не са нови и прозираха още в опита му да приватизира завода НИТИ, като държавата се отказа от сделката.

Сред компаниите с по-изразително покачване на активите има и такива, при които това идва от нематериални придобивки. Случаят с "Мини Марица-изток 2" е точно такъв. За миналата година държавната въгледобивна компания отчита 19.2% растеж на активите до 1.4 млрд. лв. Подобрението е с 235 млн. лв. и се дължи на повечето търговски и други вземания, вписани в лявата страна на баланса. "Това изменение на краткотрайните/текущи активи се дължи основно на отчетеното към 30 септември 2015 г. значително увеличение на вземанията от клиенти с 251 млн. лв. спрямо предходния период", пише в обяснителните бележки към счетоводния отчет на компанията. С най-голям дял са увеличени вземанията от продажба на въглища - основно "КонтурГлобал Марица-изток 3" (от 83.4 млн. лв. вземания към септември 2014 г. на 219 млн. лв. към същия период на 2015 г.) и "AES Марица-изток 1", при която вземането расте от 20.9 млн. лв. на 110 млн. лв. Причината за повечето покупки е, че двете централи са били по-натоварени през миналата година, а заради неплащането на тока им от НЕК растяха задълженията към мината. Тези дългове по веригата бяха решени със заем на БЕХ тази пролет.

Със знак минус

Няма поводи за безпокойство и при компаниите, които през миналата година отчитат по-сериозно свиване на активите. При 50-те най-големи с близо 46% намаление излиза производителят на изделия от стъкло "Тракия глас България". От 706 млн. лв. активите му се стопяват на 381 млн. лв. Това обаче е резултат на преструктуриране на бизнеса в групата. То бе задвижено през миналата година с идеята да доведе до по-голяма ефективност в управлението на активите. Така например предприятието за домакинско стъкло се обособява от това за автомобилни стъкла. При разделянето се прехвърлят и активи - производството на домакинско стъкло се поема от "Пашабахче България", която е с капитал от 45 млн. лв., автомобилните стъкла минават към "Шишеджам аутомотив България", което е с 30 млн. лв. капитал, а имуществото на завода за плоско стъкло остава в "Тракия глас България". Трансформацията ще се отразява върху баланса и за тази година.

Друго дружество с двуцифрен процент намаление на актива е "Булгаргаз". Свиването е с 20.4% до 456 млн. лв., или със 117 млн. лв. То идва по линия на текущите активи и по-конкретно при търговските и други вземания. От компанията обясняват това с "повишена събираемост на вземанията и по-ниската пазарна стойност на материалните запаси на дружеството вследствие на намалените доставни и продажни цени на природния газ". Последното важи в най-голяма степен за съхраняваното гориво в хранилището "Чирен", което е било преоценено с 25%, става ясно от отчета. Заедно с изтъкнатата "повишена събираемост" обаче за намалението на вземанията спомага и допълнителното споразумение към договор за цесия между Българския енергиен холдинг (БЕХ) за продажба на вземанията на "Топлофикация София" в размер 81.1 млн. лв. През август миналата година бе сключен договор за цесия между "Булгаргаз" и Националната електрическа компания (НЕК), с който възмездно бяха прехвърлени вземания на "Топлофикация София" в размер 42.6 млн. лв. Най-вероятно "Булгаргаз" продължава да отразява в актива си и 17.4 млн. лв. блокирани парични средства в КТБ.

Сред компаниите, чиито активи са станали по-малко, е и телекомуникационната "Теленор". Отчетът показва свиване с 12.6% до 734 млн. лв., което е със 106 млн. лв. по-малко активи, отколкото в края на 2014 г. Обяснението за това е, че след като купи компанията от предишния й гръцки собственик и инвестира в модернизации на оборудването, норвежката група реши да извлече кешова полза от придобивката си. През миналата година бе извършено намаление на капитала чрез намаление на номиналната стойност на акциите. Така от 490.6 млн. лв. той стана 98.1 млн. лв., а номиналната цена на акциите от 10 лв. вече е 2 лв. за лот. По този начин бяха освободени 392.5 млн. лв., от които 192.5 млн. лв. се отнесоха към фонд "Резервен" за текущите проекти на "Теленор", а 200 млн. лв. се освободиха под формата на парични средства. Тъй като дружеството няма необходимост от тях, решението бе те да се разпределят на едноличния собственик на капитала.

В златната среда

Като се изключат по-резките отклонения нагоре - надолу, анализът на динамиката при активите показва, че в основните сектори, в които работят най-големите предприятия, растежът е между 2 и 5%. При дружествата, които развиват търговия на дребно, като например "Джъмбо" и "Кауфланд", той е около по-високата граница, докато при компаниите, предлагащи ютилити и транспортни услуги, например "Софийска вода" и "Метрополитен", нарастването е по-скромно. При добивните и производствените предприятия няма единен тренд, като общото е, че няма нищо притеснително.

Отсега могат да се очертаят перспективите пред някои. При "Благоевград - БТ", което за миналата година отчете силен ръст на активите от над 13% до 441 мн. лв., причината за ръста може да се търси в придобитите миноритарни дялове във веригата "Лафка" ("Табак маркет"), дистрибутора на цигари и вестници ЕЛД, сградата на полиграфическия комбинат в София. През тази година са възможни по-слаби резултати заради проблемите на ниво "Булгартабак холдинг" и загубата на външни пазари.

Производителят на продукти за ветеринарна медицина "Хювефарма" пък най-вероятно ще продължи да расте. След като през миналата година приключи с придобиването на турската ANC Animal Nutrition Center, в началото на 2016 г. бе завършена и сделката със Zoetis. Освен трите производствени мощности на конкурента в САЩ, "Хювефарма" придобива серия препарати и хранителни добавки, използвани при отглеждането на животни. Сред тях са ваксини за бройлери, водоразтворими добавки, с които се подсилва портфолиото от продукти, предлагани на световните пазари.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

29 ноември 2018г.
София Хотел Балкан

capital.bg/conference

13 годишна конференция Сделки и инвеститориАкценти в програмата:


 • Икономически обзор на региона и какво да очакваме занапред
 • Гледната точка на инвеститорите за перспективите пред региона и България
 • Най-важните сделки за годината и какво стои зад тях
 • Кои активи и сектори ще бъдат в радара на инвеститорите през 2019
 • Защо за МСП е важно да са публични компании и каква подкрепа има за това
 • Нови инициативи в сектора за инвестиции с рисков капитал

Повече подробности на capital.bg/conference

Прочетете и това

Националният иновационен фонд ще финансира 24 компании Националният иновационен фонд ще финансира 24 компании

Необходимата оценка са получили 28 фирми, но определеният бюджет е 5 млн. лв. ще остави част от тях без подкрепа

21 ное 2018, 203 прочитания

Руските петролни компании с рекордни печалби заради цените на нефта 1 Руските петролни компании с рекордни печалби заради цените на нефта

Обезценяването на рублата също помага за подобряването на резултатите

21 ное 2018, 409 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Стажове, стипендии, конкурси (19 – 25 ноември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Във Франция всеки студент има възможност да покаже на какво е способен

Филипа Тенева, завършила докторантура във Франция, разказва за впечатленията и опита си от френската образователна система

Университетът в Тулон, Франция

Марина Малчева разказва за магистратурата по дигитална комуникация и преживяванията си във френския университет

Мениджърът на бъдещето управлява чувствата, емоциите и мотивацията на хората

Хесус Вега, консултант и бивш управляващ директор на Zara-Inditex, лектор в HR and Leadership Forum

Стажове, стипендии, конкурси (25 - 30 септември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Металургия: Година в два цвята

Стоманодобивните предприятия продължават да се борят с лошите пазарни условия, докато цветната металургия расте и удвоява печалби

Годината, в която телевизия "Алма матер" стана известна

Университетът замрази договора си с външния продуцент, който щеше да създава програма за канала

Икономиката настина

Брутният вътрешен продукт расте по-бавно за второ поредно тримесечие

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

20 въпроса: Мария Касимова

Най-новата й книга - "Балканска рапсодия" (изд. "Колибри"), излезе тази есен

Ния от 9 до 5

Петата самостоятелна изложба на създателката на Water Tower Art Fest Ния Пушкарова е арт експеримент с отворено студио

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 46

Капитал

Брой 46 // 17.11.2018 Прочетете
Капитал PRO, Вечерни новини: Нов вицепремиер в кабинета; ЕК срещу Италия заради бюджета

Емисия

DAILY @7PM // 21.11.2018 Прочетете