Най-динамичните: Още по-високо

Ускорението в темповете на растеж се запазва и отново е най-осезаемо при компаниите извън топ 100

Статията е част от класацията "Капитал 100". Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат сега на www.capital.bg/k100/buy/ или на 02/4615 271 и 02/4615 349. Цена 22 лв. с ДДС и доставка.
63%

е средният годишен ръст на приходите при 50-те най-динамични компании. Показателят е доста над постигнатото през 2014 г. увеличение от 51%.
Представителите на сектор "Машини и оборудване" за поредна година са и най-многобройната група в подреждането на 50-те най-бързорастящи компании.

Когато си много голям, е трудно да растеш бурно. Затова и за поредна година най-бързо скачат приходите на дружества от средния ешелон. Шампионските места са окупирани от абсолютни изключения: нови компании, с преместен в тях бизнес - като свързаният с Делян Пеевски дистрибутор на цигари на ЕЛД или пък "Литекс" на Гриша Ганчев, който покрай "Петрол" трупа оборот, или прясно разрешен от държавата бизнес като "Националната лотария" на Васил Божков.

Измерена в числа, 2015 г. изглежда по-успешна за най-динамично развиващите се компании – за трета поредна година темповете на увеличаване на продажбите им се ускоряват, като постигнатият ръст е средно с 63% при 51% през 2014 г. и 44% през 2013 г. Така резултатите вече са съизмерими с отчетеното през силната 2011 г. - с нарастване от около 67% и поне на пръв поглед позициите изглеждат добри за запазване на тренда и достигане и на по-високи стойности от порядъка на ръста през 2010 г. от 75%.

Оптимизъм с едно наум

Детайлното вглеждане в данните показва, че това няма да е толкова лесно постижимо, защото бъдещето на някои от най-динамичните сектори за последните години, не са чак толкова розови. За строителния бизнес например 2016 г. със сигурност няма да повтори предходните две силни години, в които в края на първия програмен период приключването на големите инфраструктурни проекти, финансирани с европейски средства, тласкаше нагоре резултатите им.

В енергетиката пък започналият процес на либерализация на пазара вече започна и оборотите на търговците няма да са все така устремени нагоре.

Моторът на износа, който години наред теглеше икономиката, в последните месеци също постепенно отстъпва част от позициите си, като очакванията на икономисти и анализатори са през 2016 и 2017 г. вътрешното потребление да бъде основната движеща сила на растежа.

Оптимизъм все пак има и той идва както от макроикономическите прогнози, които предвиждат растеж от порядъка на 2-2.5% за настоящата година, така и от постигнатите от най-големите компании в страната резултати през миналата. Докато като през 2014 г. приходите на дружествата от топ 100 се свиха средно с 2.5%, през 2015 г. числата вече са положителни – оборотите растат с 3.3%. Във втората стотица представянето е още по-добро – ръст на продажбите с 6.2% при 1.24% година по-рано. Именно там се намират почти половината от най-динамично растящите компании. При дружествата, класирани от 201-о до 300-о място в основното подреждане, които миналата година отчетоха ръст от средно 7%, през 2015 г. резултатите са малко по-скромни и съизмерими с тези в топ 100 – средното нарастване на оборотите им е с 3.31%. В подреждането на най-динамичните 50 са използвани данните за компаниите от топ 300 на най-големите дружества за 2015 г.

По-силното представяне си личи и по това, че освен темповете на ускорение нараства и общият обем на бизнеса на най-динамичните компании в сравнение с миналогодишното издание на "Капитал 100". През 2015 г. продажбите на 50-те най-бързорастящи дружества са за общо 11.1 млрд. лв. при 7.3 млрд. лв. година по-рано. Постижението обаче все още остава далеч под отчетените през 2012 г. общи приходи от 19.5 млрд. лв. от групата на най-динамичните. Прагът за попадане в челната 50-ица по показателя също продължава да нараства – през 2015 г., за да намери място сред най-бързорастящите, една компания е трябвало да увеличи бизнеса си с малко под 29% при над 25% година по-рано.

Двигателите на растежа

През 2015 г. броят на фирмите, които са успели да постигнат трицифрени темпове на растеж, е почти наполовина по-нисък с предходната година – съответно 6 и 11. Почти двукратно е увеличил бизнеса си и свързваният с Делян Пеевски новосъздаден дистрибутор на едро "Експрес логистика и дистрибуция" (ЕЛД), който пое разпространението на продукцията на "Булгартабак", на вестници и на други производители на цигари и напитки.

Тазгодишното подреждане показва по-голям брой на дружествата, чийто бурен растеж продължава вече поне две години, като средногодишното нарастване на бизнеса им от 2013 до 2015 г. също е с трицифрен темп. Освен ЕЛД в тази група попадат например и частният търговец на оръжие "Аполо инженеринг", който е свързан с иракчанина Муханнед Наджим Абдуллах, вносителят на какао "Алкао", който е част от групата на турската Altinmarka, както и друго дружество от групата на Пеевски - веригата Lafka ("Табак маркет").

Друг съществен момент, който свидетелства за силната година, е и това, че за разлика от миналогодишната класация, когато при близо половината от най-динамичните дружества бурният растеж бе по-скоро възстановяване на предишни позиции след отчетени по-рано спадове в резултатите, в тазгодишото издание на "Капитал 100" подобни примери са доста по-малобройни в подреждането на най-бързорастящите. Така в голямата си част компаниите от топ 50 действително се радват на трайно увеличение на бизнеса си. Сред тях има както представители на оръжейната индустрия, чиято дейност получава тласък от множащите се военни конфликти по света, така и представители на строителния сектор, увеличили операциите си благодарение на големите инфраструктурни проекти, промишлени предприятия, направили значителни инвестиции в нови мощности през последните години, особено в автомобилния сектор.

В последната група изпъкват имена като германския завод за подкормилни системи "Костал" - Смолян, японският производител на автомобилни кабелни системи "Язаки", който съвсем скоро обяви, че ще строи трети завод в България, турската компания за автомобилни кабели "Нурсан отомотив", местният автомобилен производител "Литекс моторс", както и турската "Теклас", която в трите си завода в Кърджали изработва каучукови съединения и пластмасови тръби за автомобили и която е компанията с най-голям ръст на служителите си в "Капитал 100" за 2015 г. Всички те са сред 50-те най-динамично развиващи се дружества в страната вече две години подред – а "Теклас" даже три.

С подобно постижение могат да се похвалят и оръжейните предприятия "Арсенал", "Емко" и "Вазовски машиностроителни заводи", строителните "Хидрострой", "Водстрой 98", "ГБС – Инфраструктурно строителство", "Пътища Пловдив", контролираната от Гриша Ганчев група "Литекс", местното дъщерно дружество на глобалния технологичен гигант IBM "Ай Би Ем България", "Табак маркет", както и системният интегратор "Телелинк".

Секторни шампиони

Представителите на сектор "Машини и оборудване" за поредна година са и най-многобройната група в подреждането на 50-те най-бързорастящи компании – в списъка намират място девет от тях (при 14 през 2015 г.). Осезаемо остава и присъствието на строителните компании – в челната петдесетица броят им е седем (при 13 преди година). Толкова са и дружествата от енергийния сектор, които успяват да се наредят сред най-динамичните.

Силна година записват и търговците, които съставляват друга една пета от топ 50 – освен оръжейните компании тук са например и доставчиците на земеделска техника "Мегатрон" и "Тайтън машинъри България", доскорошният лидер в дистрибуцията на бързооборотни стоки "Орбико България", както и вносителите на автомобили "Индустриал комерс" (Hyundai), "Рено Нисан България" и "Балкан стар ритейл" (Mercedes-Benz, Jeep, Mitsubishi и др.)

Лидерската тройка

Най-бързорастящият бизнес тази година обаче е този на собственика на "Националната лотария" – "Ню геймс", в която мажоритарен акционер през две други дружества е Васил Божков. Бурният разцвет на частните лотарийни игри през изминалите около две години, след отпадане на ограничението къде се продават талоните, изстреля оборота на компанията - през 2015 г. приходите й нарастват с внушителните 267% до 376.1 млн. лв.

Втората позиция в класацията е за селскостопанската "Първи май". Силистренското дружество преработва маслодайни семена и търгува със зърнени и маслодайни култури. Складовите му бази в Североизточна България са с капацитет 200 хил. тона, а новата му фабрика за преработка слънчоглед в силистренското с. Ситово е с капацитет от над 120 хил. тона слънчоглед годишно. Компанията обработва и над 50 хил. дка собствена и арендована земеделска земя, като притежава и мелничен комплекс в Силистра. Приходите й за 2015 г. са 115 млн. лв., което е с близо 140% повече спрямо година по-рано.

Челната тройка се допълва от търговеца на горива на Гриша Ганчев "Литекс", чийто оборот нарасна значително още през 2014 г., но през 2015 г. скокът вече е доста по-чувствителен – с почти 135% до 817 млн. лв. Причината, ако се съди по отчета на публичното дружество "Петрол", е в сделки между двете дружества, контролирани от Ганчев. Вероятно през "Литекс" минават доставките на гориво за веригата.