"Химко" вече е собственост на "Метахим импекс" (допълнена)

Дружеството на кредитния милионер Георги Пиримов ще си сътрудничи с бившия собственик на "Полимери" Николай Банев

Сделката се финансира с кредит за 9 млн. евро от Инвестбанк
Сделката се финансира с кредит за 9 млн. евро от Инвестбанк    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Сделката се финансира с кредит за 9 млн. евро от Инвестбанк
Сделката се финансира с кредит за 9 млн. евро от Инвестбанк    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Активите на фалиралия торов завод "Химко" вече официално са собственост на ново регистрираната "Метахим импекс". Седмица след като мина търгът, купувачът е превел предложената цена от малко над 11.7 млн. лв. и сделката е финализирана, въпреки че срокът за плащане е повече от месец. Това потвърди за "Капитал Daily" синдикът на врачанското предприятие Росица Томова. Собственици на "Метахим импекс" са кредитният милионер Георги Пиримов и по-неизвестният му партньор Иван Жиров.

Бързината, с която е приключена продажбата, изглежда странна и вероятно има връзка със засиления интерес към "Химко" напоследък. След като бившият директор на завода Валентин Димитров се появи на оглед заедно с Пиримов преди подаването на офертата, преди ден от врачанския сайт "Зов нюз" го забелязаха отново на територията на предприятието, този път в компанията на добре познатия бивш собственик на фалиралия химически завод "Полимери" Николай Банев. По информация на сайта Пиримов и Банев преговарят за съвместна дейност в "Химко". Това, което към момента е сигурно, че може да се прави на площадката на завода, е разчистване на голяма част от съоръженията и нарязването им на скрап.

Бърза сделка

След като в продължение на две години синдикът се опитваше да продаде неработещия врачански завод и след като исканата цена падна повече от два пъти, в началото на тази година като кандидат за активите се появи депутатът от ДПС Делян Пеевски с компанията си "НСН инвестмънт". През март обаче стана ясно, че сделка няма да има, тъй като кандидатът се е отказал въпреки платения депозит от 1 млн. лв. Веднага последва нова процедура за продажба при същата цена и в началото на миналата седмица беше подадена една оферта от дружество на Пиримов, за което по-късно стана ясно, че е "Метахим импекс". Според правилата на процедурата, кандидатът има една седмица да подпише предварително споразумение и още един месец след това да преведе парите. Въпреки това плащането е направено само седмица по-късно.

"Метахим импекс" е регистрирана в София в началото на този месец с капитал 50 хил. лв. и предмет на дейност производство и търговия с минерални торове, търговия с метални отпадъци и т.н. Акционери в компанията са "Фертекс България" и неизвестният публично Иван Жиров. Първото дружество е собственост на кредитния милионер Пиримов, който в началото на 90-те години на миналия век успя да създаде фалиралата по-късно Частна земеделска и инвестиционна банка с необезпечен кредит от ДСК за 56.5 млн. лв. Пиримов е имал редица партньорства с Валентин Димитров в миналото, включително като мажоритарни собственици на "Стоманени тръби" – Стамболийски. В последстиве те изгубиха контрол над дружеството, което от години не работи. За Жиров справка в ДАКСИ показва, че има дялове в "Алфа рекс" и "Алфа трейд 1", които се занимават с отдаване на имоти под наем и търговия със скрап.

В интервю за в. "Банкер" преди няколко дни Пиримов каза, че новото дружество разчита на подкрепата на български финансови институции и на финансовото участие на чуждестранни партньори. От документите в Търговския регистър става ясно, че преди две седмици "Метахим импекс" е било заложено като търговско предприятие срещу кредит за 9 млн. евро от Инвестбанк. Сумата е около 6 млн. лв. повече от платената цена за "Химко" и вероятно ще бъде използвана за покриване на разходите по прехвърлянето, които са за сметка на купувача.

В търговския регистър документите на "Метахим импекс" са внесени от адвоката Александър Георгиев, който е управител и съдружник в кантората "Георгиев и съдружници". Впечатление прави, че сред клиентите им са няколко компании, свързани с украинеца Виктор Демянюк, включително "Ворскла стийл България" и "РУА България". Самият Георгиев посочва на сайта на кантората, че е бил синдик и консултант в производства по несъстоятелност на предприятия в хранително-вкусовата промишленост, производството на вина и спиртни напитки, дървопреработването, минната, металургичната и химическата промишленост ("Мина Антрацит", "Химко", "Кремиковци" и др.).

Български партньори и чужди интереси

Врачанският сайт "Зов нюз" публикува любопитни снимки, направени на 28 юни през оградата на "Химко", на които се вижда бившият собственик на девненския "Полимери" и потенциален кандидат-президент на "Евразийски клуб – България" Николай Банев. Според информация на сайта той е бил в компанията на Валентин Димитров и рускоговорящ бизнесмен. Присъствието му на площадката на завода пък се обяснява с преговори за партньорство с новите собственици. "Капитал Daily" се свърза с Евгения Банева, която отказа да коментира от името на съпруга си, а самият Банев не върна обаждането. Затова не е ясно дали той има планове директно да работи с "Метахим импекс" или играе ролята на посредник с енигматичните чуждестранни партньори, за които Пиримов говори пред "Банкер".

Кои точно са те обаче засега може само да се гадае. Още преди две години като интересуващи се от "Химко" се спрягаха украински и руски компании. В началото на тази година пък енигматичната ANJ Group от щата Ню Джърси обяви, че й е искан подкуп от синдика и от неизвестен съветник на премиера Бойко Борисов, за да купи завода. Проверка тогава показа, че собственикът на американската компания Ян Аронов е имал предишни партньорства в България с Валентин Димитров и Юрий Литвиненко, който също е свързан с миналото на "Химко". При последната процедура се появиха слухове за интерес от неназовани гръцки инвеститори, а снимка на "Зов нюз" пък показва, че на площадката на завода е бил спрян джип с регистрация в германския град Ботроп.

Какво ще последва за "Химко" предстои да се види. По думите на Пиримов пред "Банкер" купувачът смята да обсъди възможностите за създаване на нови производства на площадката на завода и ще се консултира с бившите директори и специалисти на торовия завод, както и с чуждестранни партньори. Със сигурност обаче голяма част от инсталациите ще бъдат бракувани. По груби сметки на специалисти продажбата на машините за скрап ще покрие платената цена. В активите влиза и парцел от около 700 дка. Вероятно това е причината за засиления интерес към завода напоследък.

Кой е Николай Банев

Николай Банев е емблематична фигура от годините на прехода. Той успя да приватизира редица предприятия, голяма част от които впоследствие фалираха, като интересите му се простират от туризъм до индустрия и спорт. В средата на 90-те години на миналия век създаде приватизационен фонд "АКБ Форес – социален", който по-късно беше преименуван на "АКБ корпорация". Чрез фонда Банев придоби дялове в дружества като "Декотекс" - Сливен, "Елма" - Троян, "Полимери" - Девня, и др. Беше основен акционер и в завода за хартия "Костенец ХХИ", който впоследствие премина в ръцете на компании от орбитата на КТБ. Банев приватизира също курортния комплекс "Русалка" заедно с ключови къмпинги по Черноморието, включително "Градина", "Каваците" и "Златна рибка". Името му се свързва и със скандалите около строителството в Иракли, което предизвика сериозни протести от екоорганизации. За кратко беше издател на вестници и собственик на няколко футболни отбора, включително на старозагорския "Берое". Справка в ДАКСИ показва, че в момента Банев фигурира като собственик в повече от 20 дружества, част от тях прекратили дейността си.