С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
9 1 юли 2016, 11:36, 31678 прочитания

Най-големите компании: Завръщането на растежа

Приходите и печалбите на заводите растат. Спадове има само при горивата и металите

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Статията е част от класацията "Капитал 100". Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат сега на www.capital.bg/k100/buy/ или на 02/4615 271 и 02/4615 349. Цена 22 лв. с ДДС и доставка.
Десет факта от новата класация
- 3.3% е средният ръст на приходите на най-големите 100 компании през 2015 г. при ръст на икономиката от 3%

- ⅕ от отчетените пред НАП обороти от всички фирми - 328 млрд. лв., са генерирани от 100-те най-големи компании, които имат общи приходи от 60 млрд. лв.

- Топ 300 компании имат 85 млрд. лв. приходи, което е съпоставимо с размера на БВП на страната - 86.4 млрд. лв. през миналата година.

- Без печалба в подреждането са 21 компании в стотицата, докато през 2014 г. числото беше 29.

- С най-голяма загуба е държавната НЕК, но сега потъването е с почти 200 млн. лв., докато предходната година минусът беше три пъти по-висок.

- През 2015 г. две трети от стоте най-големи работодателя са наемали хора. Те са разкрили нетно общо близо 7 хил. нови работни места.

- Заради европейското финансиране най-растящият сектор е строителството. Средно приходите на топ 40 компании се увеличават с 38%.

- Приходите на 40-те най-големи компании в машиностроенето са скочили за година с над 18% до 6 млрд. лв.

- Най-бързо растящата компания в стотицата е "Ню геймс" на Васил Божков. Тя е събрала 376 млн. залози от хората при 102 млн. лв. година по-рано.

- В топ 10 влиза нов член - дистрибуторът на цигари, вестници и напитки "Експрес логистика и дистрибуция", който е свързан с Делян Пеевски.

Още по темата

Най-много активи: В сезона на инвестициите

През 2017 г. богатството на 50-те най-големи по активи предприятия в страната расте с 2 млрд. лв. и достига до 62 млрд. лв.

4 юли 2018

Хазартно нагоре

Приходите на производителя на машини и продукти за залагания "Евро геймс технолоджи" растат с 57% до 356 млн. лв.

23 юли 2017

Бизнесът на всички фирми в България през 2016 г.

Изминалата корпоративна година в страната в числа

9 юли 2017

Приходите на тотализатора спадат с почти 10%

Основната причина са намаляващи постъпления от числовите игри, които са основният конкурентен продукт на държавната компания

5 юли 2017

Най-големите компании: Една добра година

Най-растящи са производителите на машини и оборудване, високите технологии и храните, нагоре са и търговията и текстилът. Срив има в метали, горива и строителство

1 юли 2017

Най-много активи: Големите инвестиции не са при гигантите

Едрият бизнес е повишил само с 2% сумата на активите през 2016 г.

1 юли 2017

Най-големите компании в България през 2016 г.

Средно приходите на стоте дружества се свиват, но минусът идва от поевтинелите горива и метали. Печалбите за поредна година се увеличават

30 юни 2017

"Аурубис" приключи инвестиция за 44 млн. евро

За три години медодобивната компания планира да вложи общо 180 млн. евро

11 авг 2016

Енергетика: С надигната глава след кризата

Секторът отчита по-силна 2015 г., като дори държавните дружества подобряват резултатите си

14 юли 2016

Строителство: Раздаден от държавата ръст

Ударното приключване на европейски проекти доведе до нови лидери и впечатляващи ръстове на компаниите в сектора

13 юли 2016

Ритейл: Търговските вериги – падането свърши

С няколко изключения търговците на храни, стоки за дома и дрехи вдигат оборотите и печалбите си

11 юли 2016

"Капитал" представя: Най-големите компании на 2015 година

Кои са българските дружества с най-много приходи и най-рентабилните бизнеси, кои са най-динамично растящите фирми и най-големите работодатели, къде са днес корпоративните гиганти от изминалите 10 години – отговорите в новата класация "Капитал 100"

7 юли 2016

Наградите "Капитал 100"

Сред най-големите компании през 2015 г. отличия получиха лидерите в устойчиво растящите сектори

29 юни 2016

Най-динамичните български компании за 2015 г.

50-те най-бързорастящи дружества в класацията "Капитал 100" са увеличили бизнеса си средно с 63% през миналата година

28 юни 2016

Храни и напитки: Добри продажби

Инвестиции и нови продукти са в основата на растежа. При месото, млякото и олиото цените на суровините паднаха в няколко подсектора

28 юни 2016

Машини и оборудване: Нов лидер, нов растеж

Приходите на най-големите заводи се увеличават с нови 18% и докосват 6 млрд. лв.

28 юни 2016

Текстил и облекла: Леко по-тясна година

Печалбите страдат по-силно от спадналите приходи

28 юни 2016

Фармация: По-малки капки здраве

Продажбите на фармацевтичния пазар забавят ръста, като печалбите също се свиват

28 юни 2016

Транспорт: Иновативните се движат напред

За пръв път лидер в сектора е пловдивската ПИМК, а най-печеливши са концесионерите

28 юни 2016

Горива: Ниски обороти, но по-добри печалби

Изминалата година беше успешна за търговците, но наситена със скандали

28 юни 2016

Земеделие: Бавно и трудно нагоре

Приходите на международните търговци на зърно растат, при местните спадат

28 юни 2016

Металургия: Година в два цвята

Стоманодобивните предприятия продължават да се борят с лошите пазарни условия, докато цветната металургия расте и удвоява печалби

28 юни 2016

Софтуер: Разширяване на хоризонта

Годината донесе нови проекти на разработчиците, а оттам и приятно голям ръст на приходите на компаниите

28 юни 2016

Бизнесът расте и печалбите се подобряват. Такава е 2015 г. за най-големите компании в страната. Годината е по-силна от предишните две, когато оборотите падаха и минусите бяха на рекордно ниво. Сегашният ръст от 3.3% в приходите на най-големите сто компании не изглежда сензационно постижение и почти съвпада с общия ръст на икономиката от 3%. Но резултатът всъщност е по-позитивен. Почти всички производствени предприятия растат, често и с двуцифрени проценти. Дори компаниите от търговията, свързани с местното потребление, отлепят от дъното. Зад скромния общ растеж стои международният срив в цените на горивата и металите. Ако се изолират оборотите на 17 гиганта в тези два сектора от стотицата, които дават 35% от общата сума от 60.3 млрд. лв., ръстът на приходите в основната група става 13%.

Печалбите също са нагоре. Сумарният резултат на стотицата е почти 2 млрд. лв. А преди година същата група 100 компании е генерирала сумарна загуба от почти 700 млн. лв. За по-добрия резултат помагат лисата на гигантски минуси в енергетиката, както и няколко трицифрени загуби, дошли миналата година от счетоводни операции. Без печалба в подреждането са 21 компании в стотицата, докато през 2014 г. числото беше 29. "Шампион" и тази година е държавната НЕК, но сега потъването е с почти 200 млн. лв., докато предходната година загубата беше три пъти по-висока.


В следващите 200 компании в подреждането загубите стават все по-редки. Само 25 дружества са на минус, като основната група от тях държавни или общински транспортни фирми.

Растежът на приходите не е запазена зона само за най-големите. В подреждането на компаниите от 101 до 300 ръстът е 5%, като и тук тежат спадовете при горивата.

Възходящата тенденция явно е в сила и за целия бизнес. Отчетените пред данъчните общи обороти на компаниите за 2015 г. растат с цели 17% - до 328 млрд. лв. Така почти ⅕ от приходите излиза, че са генерирани от 100-те най-големи компании. А топ 300 компании имат 85 млрд. лв. приходи, което е съпоставимо с размера на БВП на страната - 86.4 млрд. лв. през миналата година.Раздвижването в бизнеса личи и през наемането - пазарът на труд се подобрява. Изключение са фирмите с конкретни проблеми и държавните мастодонти. През 2015 г. две трети от стоте най-големи работодателя (сред компаниите с приходи над 50 млн. лв.) са наемали хора. Те са разкрили нетно общо близо 7 хил. нови работни места, или почти една четвърт от всички новосъздадени през миналата година. Средният ръст на персонала в топ 100 на работодателите е сходен с този от предходната година – почти 4%, и се движи основно от компаниите износители.

Секторите в растеж

Почти всеки трети представител в класацията е завод, който е насочен към износ. Външните пазари са най-ключовият двигател на растежа за малката българска икономика. През миналата година износът на стоки общо порасна с 5.2%, като особено видимо се увеличи производството на машини и авточасти.

Приходите на 40-те най-големи компании в машиностроенето са скочили за година с над 18% до 6 млрд. лв. Почти всички са и на печалба без едва три. В много от компаниите тече разширяване на производството, което означава и още повече заети в индустрията и бъдещо изкачване в класацията. Отварят се и нови фабрики от чужди инвеститори, така че тази група е с гарантиран ръст още години.

Най-отличителното на 2015 г. е ръстът в няколко индустрии: производство и търговия с оръжие, хазарт, търговия с ток и строителство.

Заводите за оръжие всъщност имат втора поредна силна година. Причината е в многото международни конфликти, които явно вдигат разходите на държавите за отбрана. С огромни ръстове са частните "Арсенал", "Емко", "Аркус" и търговецът "Аполо инженеринг". В добра кондиция е дори държавното ВМЗ.

Новост е и че в топ 300 вече има 10 търговеца на ток. Покрай либерализацията на пазара все повече компании се договарят директно и ръстът в този бизнес вероятно ще продължи.

През миналата година има и еднократен ефект - милиардите еврофондове, които се разплатиха. Най-голямо влияние те са оказали върху отчетите на строителните фирми (среден ръст на приходите от 38%), като тази година за тях ще е много по-трудна заради липсата на големи поръчки.

В редиците на растящите са и аутсорсингът и софтуерната индустрия. В стотицата вече трайно попада звеното на HP. А "Телерик" е на крачка от влизането в топ 300 с приходите си от 71 млн. лв. Тази година прагът за влизане в групата вече е 75 млн. лв. Софтуерът е секторът с най-голям среден ръст през последните три години. За 2015 г. подреждането показва, че 25-те най-големи разработчици са с увеличени приходи от 23%.

Повече продажби имат и търговците - на храни, автомобили, дрехи, както и производителите на храни и напитки, което говори, че вътрешното потребление също расте.

Разместеният топ 10

Лидерството и тази година остава непроменено - върхът е окупиран от бургаската рафинерия на "Лукойл". Вицешампионът "Аурубис" обаче топи дистанцията заради резкия спад в цените на горивата. Ако през 2014 г. бургаското дружество изглеждаше недостижимо с преднина от 2.2 млрд. лв., година по-късно разликата е само милиард.

Търговецът "Лукойл България" напуска лидерската тройка, заместен от държавната НЕК. Германската верига "Кауфланд", която през 2013 г. мина границата от 1 млрд. лв. оборот, сега се изкачва до пета позиция

В десетката влиза нов член - дистрибуторът на цигари, вестници и напитки "Експрес логистика и дистрибуция". Компанията, която се свързва с Делян Пеевски, държи доставките на марките на "Булгартабак", на "КТ интернешънъл" и талоните на "Национална лотария". Хазартната компания на Васил Божков също прави дебют - влиза в топ 100 с фамозен ръст на приходите до почти 380 млн. лв. спрямо около 100 млн. лв. през предходната година. Разцветът на лотарийния бизнес стана възможен, след като първото правителство на ГЕРБ разреши продаването на талони навсякъде, а кабинетът "Орешарски" даде година данъчна ваканция на тази дейност.

Влизането на "Експрес логистика и дистрибуция" води и до напускането на десетката от държавната централа АЕЦ "Козлодуй". В групата на най-големите вече от години отсъстват телекомите, които заради конкуренция и регулация свиха приходите си, макар че 2015 г. по-скоро беше добра за сектора и спадовете бяха прекъснати от БТК и "Мобилтел".

Заради ниските цени на горивата и металите в топ 10 вече няколко години не присъстват "Стомана" и "Петрол", които в миналото са имали приходи над 1 млрд. лв.

Съставът на стотицата

Отново точно половината от компаниите в стотицата са с местни собственици и точно толкова са чуждестранните. Съотношението се обърна след кризата, когато много външни инвеститори се оттеглиха, продавайки бизнеса си на местни групи, а нови не влизаха. Преди 2008 г. доминираха дружествата с чужд капитал. Най-представените сектори за поредна година са енергийният, търговията и производството.

Заради липсата на приватизация групата на държавните фирми остава непроменена - десет гиганта, основно от енергетиката и транспорта. Има и една общинска топлофикация. Във втория ешелон - от 101 до 300, групата оредява - седем държавни и две общински.

Само 11 дружества в стотицата са публични. Причината - борсата е все по-непредпочитано място за финансиране, включително и заради поведението на регулатора КФН.

Промени при собствеността в групата на гигантите почти отсъстваха. Най-едрата сделка беше договорената смяна на собствеността в БТК в края на миналата година. Там Спас Русев, братята Милен и Георги Велчеви и VTB Capital планираха да завършат сделката този юни.

Другата промяна за компания от топ 100 също дойде в началото на годината. През комплексна сделка с Едоардо Миролио Делян Пеевски придоби мажоритарен дял в "Техномаркет".

При средно големите компании сделките бяха повече и като че ли започна да се връща апетитът на чуждестранни инвеститори. Собственикът на "Мобилтел" закупи "Близу", американски производител придоби "КАИ груп" (присъства в класацията с фабриката "Хан Аспарух"), предприятието за пилета "Амета" беше купено от германски конкурент, веригата за мебели "Аико" пък от австрийски.

От групата на стотицата излязоха три доскоро големи вериги - "Пени", която германският собственик REWE реши да ликвидира, както и "Карфур" и "Пикадили", които от няколко години имат ликвидни проблеми, а оттам просрочия към доставчици.

Позитивно напред

Първите пет месеца на 2016 г. носят надежди, че укрепването не е краткотрайно, а ще продължи. БВП растеше (2.9% за първото тримесечие) и прогнозата за годината е за ниво между 2 и 3.4%. Пазарът на труд продължи да се подобрява. Единствено износът и чуждестранните инвестиции отчитат негативни движения.

По-силна година очакват и компаниите, които отговориха на анкетата на "Капитал" - от 27 участници едва четири прогнозират намаление на приходите. В групата на негативните очаквания е основно държавната БДЖ, която особено в товарните превози губи клиенти заради конкуренцията. Макар в допитването да отсъстват представители на строителния сектор, отсега е ясно, че те ще имат в пъти по-слаба година.

При печалбите прогнозите са разнопосочни, но все пак преобладават позитивно настроените.

Методология и критерии

Данните в "Капитал 100" са събрани от подадена от компаниите информация, от публични източници на информация, регулаторни органи, бази данни. Част от отчетите са взети и от Търговския регистър. Финансовата информация за публичните дружества е от Българската фондова борса, Комисията за финансов надзор и други.

Класацията обхваща нефинансови дружества, регистрирани в България, и не включва банки, застрахователи, лизингови компании, инвестиционни посредници и дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ).

Основен критерий в "Капитал 100" е общият размер на приходите за 2015 г. В таблиците е включен и втори показател за дейността на фирмата през годината - нетен финансов резултат (т.е. след данъчно облагане). На базата на тази информация е изработена класацията на най-печелившите компании.

Някои от отчетите на дружествата са неодитирани заради все още неизтеклия законов срок за заверка. В основните класации на "Капитал 100" влизат само неконсолидирани данни поради доста по-късния срок на изготвяне и публикуване на консолидираните финансови отчети за непубличните дружества. Въпреки това сме опитали да съставим и отделна класация с консолидирани данни за групите, които съставят такива отчети и успяха да ги предоставят.

Събраните по този начин данни правят класацията представителна за над 95% от големите български дружества с годишни приходи над 100 млн. лева. Това изчисление е направено на базата на справка за най-големите 300 компании по общо приходи от продажби за 2014 г.

Някои от компаниите, които имат високи обороти през 2014 г., не подадоха данни за 2015 г. Те са: "Геотехмин", "Елаците – мед", "Табако трейд", "Асарел-Медет", "С.К. Самсунг електроникс Румъния С.Р.Л., клон България", "Нафта трейдинг", "Видеолукс", "Пи Пи Ди България", "Табако трейд София", "Полисан", "Пилко", "Юропфлийт България", Солюшън партнърс", "Табако венчърс", "Геотрейдинг", "Пластхим-Т".

Финансовите им показатели ще бъдат допълнени на интернет страницата на класацията, ако бъдат публикувани в Търговския регистър. Данните ще бъдат достъпни и чрез системата КАПИ за бизнес абонатите.

Най-големите компании: Завръщането на растежа

Преглед на оригинала

Автор: Капитал
Най-големите компании: Завръщането на растежа

Преглед на оригинала

Автор: Капитал

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Какви са вашите отношения с парите
Покажете как харчите и ще ви кажем какъв герой сте

Разберете ТУК

Разбирате ли се добре с парите?Прост въпрос, чийто отговор обаче често затруднява. За някои хора парите са просто символ за личен или професионален успех. Други ги възприемат като средство за по-висок социален статус и неговата демонстрация без значение дали са щастливи или не.

Направете този бърз и забавен тест, за да разберете какъв герой сте, как харчите, какви са рисковете и как да подобрите отношенията с парите си.


capital.bg/partners/unicredit

Прочетете и това

Илън Мъск проявява интерес към съвместна работа с Daimler Илън Мъск проявява интерес към съвместна работа с Daimler

Лидерът на Tesla говори за обща разработка на е-ван, но е по-възможно да си партнират при зарядните станции

21 ное 2018, 234 прочитания

"Индустриални зони" спря мегапоръчка в 12 без 5 "Индустриални зони" спря мегапоръчка в 12 без 5

Държавната компания прекрати търга за изграждане на инфраструктура за 70 млн. лв.

20 ное 2018, 1548 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Стажове, стипендии, конкурси (19 – 25 ноември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Във Франция всеки студент има възможност да покаже на какво е способен

Филипа Тенева, завършила докторантура във Франция, разказва за впечатленията и опита си от френската образователна система

Университетът в Тулон, Франция

Марина Малчева разказва за магистратурата по дигитална комуникация и преживяванията си във френския университет

Мениджърът на бъдещето управлява чувствата, емоциите и мотивацията на хората

Хесус Вега, консултант и бивш управляващ директор на Zara-Inditex, лектор в HR and Leadership Forum

Стажове, стипендии, конкурси (25 - 30 септември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Когато старите срещнат младите

Все повече производители на автомобили инвестират в платформи за споделено пътуване

Догодина - нов главен прокурор и 10 млрд. лв.

Който управлява през 2019 г., ще участва в избора на заместник на Цацаров и разпределянето на скъпи поръчки

Ще удържи ли Борисов властта

ГЕРБ няма да се откажат лесно от управлението - през 2019г. се разпределят проекти за над 10 млрд. лв. и се избира следващият главен прокурор

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Звезда и половина

Историкът Уилям Юинг за ретроспективата на легендарния фотограф Арнолд Нюман в София

Живот след живота

Режисьорката Петя Накова за новия си роман, в който документира битката с рака на гърдата

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 46

Капитал

Брой 46 // 17.11.2018 Прочетете
Капитал PRO, Кои са най-растящите IT компании, ще има лимити по "Гражданска отговорност", паркът на основателите на "Телерик" расте с нова сграда

Емисия

DAILY @7AM // 21.11.2018 Прочетете