С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
2 3 юли 2016, 19:00, 27046 прочитания

Сашо Дончев вече контролира "Овергаз мрежи" без "Газпром" (обновена)

Най-голямата частна газоразпределителна компания има нов мажоритарен акционер и получи заем от 160 млн. лв. от Уникредит Булбанк

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Инфографика

Промяна в собствеността

Увеличаване

Договорът за инвестиционен кредит между "Овергаз мрежи" и Уникредит Булбанк е сключен в средата на юни, като обезпечение е търговското предприятие.

Сашо Дончев е взел контрола над най-голямата частна газоразпределителна мрежа в България. До пролетта на тази година "Овергаз инк", в което равни дялове имаха руската "Газпром" и българският инвеститор, държеше 99.6% от акциите на "Овергаз мрежи", която е собственик на цялата газоразпределителна система. След увеличение на капитала с близо 200 млн. лв. обаче контролът над дружеството се премества към Дончев.

Така раздялата между "Овергаз инк" и "Газпром", за която "Капитал" съобщи в края на миналата година, започва да се случва. Първият ясен сигнал за промяна пък беше спирането на доставките от страната на "Газпром" към българското дружество от началото на 2016 г. По предварителен план откупуването на дела на руснаците трябваше да е факт до средата на тази година.


Освен с нов основен собственик и паричен ресурс от него "Овергаз мрежи" взима и заем от 160 млн. лв. от Уникредит Булбанк, като с малка част от средствата се рефинансират стари заеми към ДСК, а остатъкът ще е за дългове към доскорошния мажоритарен собственик "Овергаз инк".
От "Овергаз мрежи" отказаха коментар, като единствено посочиха, че до дни нещата ще се изяснят.

Нов акционер

На общо събрание на "Овергаз мрежи" в началото на април е взето решение да бъдат освободени двама от членовете на съвета на директорите – Иван Чолаков и Емилия Георгиева, и се избира нов състав, в който влизат директно Сашо Дончев, Михаил Захманов, който е назначен за изпълнителен директор, и Георги Дончев.Със следващата точка общото събрание решава да увеличи капитала на дружеството с 202.5 млн. лв. в полза на лондонската компания DDI Holding ltd. Справка в британския фирмен регистър показва, че всички дялове в дружеството са собственост на българската "Ди Ди мениджмънт", която е изцяло собственост на Сашо Дончев и членовете на неговото семейство*.

С решението капиталът на "Овергаз мрежи" нараства от 127.5 млн. лв. до 330 млн. лв., а въпросната британска компания придобива 61.38% в газоразпределителното дружество. Допреди това 99.6% от капитала се държи от "Овергаз инк".

Според публикуваните документи DDI Holding ltd, управлявана от Дончев, вече е внесла 25% от номиналната стойност от увеличението на капитала в размер 50.6 млн. лв., като останалите трябва да бъдат внесени в срок от две години.

Кредитът на "Овергаз"

Договорът за инвестиционен кредит между "Овергаз мрежи" и Уникредит Булбанк е сключен в средата на юни, като към него е учреден и особен залог върху търговското предприятие, става ясно от публикуваните в Търговския регистър документи. Пак оттам личи, че съкредитополучатели са "Овергаз холдинг", чрез която Сашо Дончев държи 50% от "Овергаз инк", "Ес Дий проджект", която също е собственост на "Овергаз мрежи", и вече описаната британска DDI Holding.

Според договора за особен залог до 5.8 млн. лв. от сумата са предназначени за рефинансиране на инвестиционен кредит към "Банка ДСК", пак до същата сума са за заплащане на разходите, свързани с обезпечението и изпълнението на задълженията по този заем. До 160 млн. лв. пък са за рефинансиране на всички дължим суми от кредитополучателя към "Овергаз инк".

От финансовия отчет на смесеното българско-руско дружество за 2015 г. става ясно, че компанията има 38 млн. лв. търговски вземания от свързани лица, от които 34 млн. лв. са от "Овергаз капитал".

В същото време краткосрочните търговски и други задължения към свързани лица са 120.6 млн. евро, от които 111.4 млн. евро към руската "Газпром експорт". За сравнение - към края на 2014 г. дружеството е дължало на своя акционер 135.8 млн. евро. Като бележка към отчета е посочено, че ръководството на компанията е в състояние да "предоговори допълнителна отсрочка по тези задължения, ако е необходимо". Коефициентът на задлъжнялост на компанията към края на 2015 г. се увеличава с близо 2% спрямо година по-рано, достигайки 53.6%.

От финансовия отчет на "Овергаз мрежи" за 2015 г. става ясно, че търговските задължения на дружеството са 16.140 млн. лв. Нетекущите заеми са общо 116.4 млн. лв., а от свързани лица (към "Овергаз инк") - 112.3 млн. лв. при лихва от 5%. За тях обаче е договорен гратисен период за 2016 г. Общо текущите заеми са 3.5 млн. лв.

За да вземе кредита, "Овергаз" е получила разрешение и от енергийния регулатор, тъй като това е сделка, която може да доведе до нарушаване на сигурността на доставките на потребителите вследствие на задлъжнялост на енергийното предприятие. Според решението на комисията, ако компанията спази инвестиционните си намерения, тя ще може да обслужва задълженията си по заема.

Условията на кредита

От договора за особен залог не става ясно какъв е срокът, за който се взима кредитът. Годишният лихвен процент по главницата на кредита е променлив базов лихвен процент, който се определя на тримесечен СОФИБОР, който към датата на сключване на договора е 0.136%, и надбавка за редовния дълг в размер 3.5 процентни пункта. При просрочие надбавката става 5 пр. пункта. При просрочие на лихва се начислява фиксиран лихвен процент в размер на 0.2%.

"Овергаз мрежи" вече има вписани два особени залога към "Банка ДСК", този към Уникредит Булбанк се учредява като първи върху цялото търговско предприятие, като обезпечение са и имотите, и мрежата на компанията. Според стари вписвания дружеството има кредит от 15 млн. лв. към "Банка ДСК", който е предоговорен през февруари 2015 г. "Бургасгаз", което е дъщерно, има кредит към същата банка от 6 млн. лв. по договор за заем от 2006 г., залогът по който е бил предоговорен през 2011 г.
Коя е "Овергаз мрежи"
През 2015 г. в "Овергаз мрежи" ("Софиягаз") се вливат четири от газоразпределителните дружества, които допреди това са собственост на "Овергаз инк": "Овергаз изток", "Овергаз юг", "Овергаз север", "Овергаз запад". Така компанията придобива 10 лицензии за разпределение и снабдяване с природен газ на територията на 51 общини в България. Те обслужват близо 55 хил. клиента, от които 95% са битови. Изградената газоразределителна мрежа към края на 2015 г. е 2250 километра**. Компанията притежава и 80% от "Топлофикация Монтана". След сливането активите на дружеството се оценяват на 324 млн. лв. (виж таблицата).
Финансови резултати 2015 г.
Овергаз Инк (консолидиран, в млн. евро***)Овергаз мрежи (в млн. лв.)
2015 г.2014 г.2015 г.2014 г.
Активи237.686265.477324.423100.295
Пасиви129.081161.066145.49157.409
Собствен капитал108.605104.411178.93242.886
Приходи103.735103.404128.3157.363
Печалба5.4969.0375.42.321
Източник: Търговски регистър

* В първоначалния вариант на текста беше посочено, че Сашо Дончев държи 55% в компанията, а останалите са на различни български физически лица.

** Дължината на изградената мрежа е почти 2250 км, а не 18 500 метра.

*** Данните от консолидирания отчет на "Овергаз Инк" са в милиони евро. В първоначалния вариант на таблицата бе посочено, че са в милиони левове.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

05 ноември 2019
София Ивент Център

Конференция The Future of Retail


Ранна регистрация до 21 октомври.

Как ще изглежда ритейл секторът през следващите 5 години и какви са възможностите за нови пазари пред местните търговци?
Водещи лектори от България и чужбина ще представят своите отговори по време на ежегодния форум на Капитал, посветен на ритейл бизнеса.

Още акценти в програмата:


 • Нови технологии и дигитализация
 • Тенденции в ритейл маркетинга
 • Клиентско поведение и преживяване
 • Устойчива и екологична търговия
 • Синергия между физическите и онлайн магазини
 • Иновации в търговските пространства

Конференция The Future of Retail Запазете билет

Прочетете и това

"Рекорд" - екокари от ново поколение "Рекорд" - екокари от ново поколение

Електрокарите с литиево-йонни батерии са подходящи за чистите производства в редица индустрии

21 сеп 2019, 731 прочитания

Йордан Илиев: В Стария Пловдив – повече живот, повече приходи Йордан Илиев: В Стария Пловдив – повече живот, повече приходи

Директорът на общинския институт "Старинен Пловдив" за новите инициативи в полза на туристите и града

20 сеп 2019, 945 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Mondelez предлага сливане с Hershey

Потенциалната сделка ще създаде най-големия производител на шоколади в света

Тайната държавна сграда

Холдингът на икономическото министерство ДКК е купил право на строеж в свързаното дружество "София тех парк" срещу 22 млн. лв.

Печели ли се от имоти на борсата

Дружествата със специална инвестиционна цел са алтернатива на директната инвестиция, а и изискват по-малки суми

Рециклиране за напреднали

Ъпсайклингът е креативност, съчетана с грижа за природата

Кой ще превъоръжи пехотата

Основната интрига около новите бронирани машини на армията се очертава да е между General Dynamics и Patria

Кино: "Далеч от брега"

Обикновеният човек срещу статуквото в новия филм на Костадин Бонев

Рециклиране за напреднали

Ъпсайклингът е креативност, съчетана с грижа за природата