IT секторът в България не се притеснява от ефекта на Brexit
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

IT секторът в България не се притеснява от ефекта на Brexit

Reuters

IT секторът в България не се притеснява от ефекта на Brexit

Някои компании дори виждат възможност за нови партньорства и завръщане на български таланти

Александра Козбунарова
10489 прочитания

Reuters

© Hannibal Hanschke


Един от най-динамично растящите сектори в България - технологичният, от години е подизпълнител за британски компании. На Острова работят и много български IT специалисти. Преди година и един от големите разработчици - "Фадата", беше купен от британска компания. Това са достатъчно предпоставки да се очаква излизането на Великобритания от ЕС да се отрази върху местната IT индустрия. За момента обаче българските дружества предпочитат да не дават твърде смели прогнози за ефектите, очакванията са основно за повишен интерес към аутсорсинг в региона заради по-ниските цени и високото качество. Някои международни разработчици като Luxoft и VMware дори отказват становище. Ето какво споделиха някои софтуерни компании пред "Капитал Daily".

Ивайло Славов, изпълнителен директор на BULPROS

Вероятно е преразпределение на бизнеса към компаниите в страните от Централна Европа


Централните офиси на много международни IT компании са разположени във Великобритания и използваха страната като портал към целия Европейски съюз. Поради това е възможно да се наложи да направят допълнителни офиси и да наемат различни екипи за страните в ЕС, тоест ще има отражение на IT сектора в самата Великобритания.

В България излизането ще го усетят компании, чийто бизнес е свързан с Великобритания, т.е. въздействието ще е сравнително малко. Всяка криза е възможност. Положителен бизнес ефект ще има при всички компании, които оперират в региони, които не са свързани с Великобритания. Вероятно ще има преразпределение на бизнеса към компаниите, които са по-силно представени в централноевропейския регион, както и в други райони, където ние оперираме.

Една възможна рецесия на Острова може да доведе до различни положителни ефекти върху българския пазар. Британските компании ще свият разходите си и предвидените финанси ще бъдат пренасочени към външни подизпълнители. Което ще подпомогне развитието на аутсорсинг сектора, тъй като ще се появят много запитвания за изнесени услуги.
Пламен Цеков, изпълнителен директор на "Скейл фокус"

Brexit би довел до евентуалното връщане на наши таланти

Brexit и неизвестността, която дойде с решението за излизане на страната от ЕС, ще засегне сериозно британските компании, на които по всяка вероятност тепърва ще им се наложи да търсят нови IТ партньори. В същото време с разрастването на ИТ сектора у нас българските компании са способни да предложат конкурентни услуги и цени спрямо конкурентите на континента.

Това са основните позитиви за IТ бизнеса у нас - неминуемо ще се увеличи търсенето на още повече аутсорсинг компании, особено ако Великобритания реши да "изгони" високообразованите емигранти извън страната.

Основният дял от бизнеса на "Скейл фокус" е именно работа по международни IТ и софтуерни проекти за големи и значими клиенти, търсещи изключително добри и закалени специалисти, устойчиво споени в силна и отговорна компания.

Конкурентоспособността на Острова и значителните партньорства на "Скейл фокус" там ще помогнат фокусът на индустриите, търсещи аутсоурсинг услуги, да е насочен върху нашата компания. Ние разглеждаме разместването на корпоративните пластове във Великобритания като възможност за договаряне на нови стратегически партньорства.

На база на проектите, които стартирахме, виждаме тенденцията как все повече местни и чужди компании започват да разчитат на професионални външни изпълнители за техните бизнес софтуерни нужди. Рискът от некачествено вътрешно изпълнение и дългосрочна професионална поддръжка е много по-малък, особено отчитайки трудния пазар на труда на IТ специалисти. Ако някоя компания няма класическите умения и техники да разработва професионално софтуерни решения, рискът от загуба на ноу-хау и устойчиво развитие и поддръжка е много голям.

Brexit би довел до евентуалното връщане на наши таланти, придобили безценни знания, контакти и опит във Великобритания, които да подсилят динамично развиващата се екосистема на аутсорсинг услугите. Това ще повлияе благоприятно на IT сектора и ще повиши нивото на конкурентоспособност на локално ниво.
Калоян Стефанов, директор "Бизнес развитие" в GemSeek

Може да има положителен ефект и търсене на по-изгодни услуги в България

Очакваме Brexit да окаже някакво влияние върху сектора IT и технологии, но може би този ефект няма да е сериозен. Ефектът би се усетил по-сериозно при фирми с големи партньори или пазари във Великобритания. Голяма част от компаниите в сектора не са пряко зависими от пазара във Великобритания и няма да усетят сериозен ефект. От регулаторна гледна точка би имало потенциални усложнения по течение на т.нар. Safe Harbour Agreements за обмен на лични данни между държави. Този ефект зависи от потенциални договорености, които Великобритания би сключила с ЕС след напускането си и отново е валиден за компании, които работят с лични данни на британски клиенти.

Част от нашите клиенти и партньори са във Великобритания, заради което очакваме и евентуален ефект от влошаване на икономическата конюнктура на Острова, съответно свиване на пазарите на нашите клиенти, както и поевтиняване на паунда. Възможно е да има и положителен ефект, тъй като все още нашите услуги са по-конкурентоспособни откъм съотношение цена/качество – при свиване на бюджетите на компаниите е възможно и нашите услуги да станат още по-атрактивни и да получим по-голям дял.

Трудно е да се каже дали ще има и положителни ефекти. Ако да, то тези ефекти биха дошли по отношение на усилия за съкращаване на разходи и търсене на по-изгодни услуги в България от страна на базирани във Великобритания компании. За съжаление спадът в стойността на британския паунд действа в противоположната посока и ни прави по-скъпи за британските компании.
Филип Мутафис, основател и управляващ партньор на "Балкан сървисис"

Изтичането на мозъци към Великобритания ще стане по-трудно


Засега, както и за следващите две години нищо няма да се промени. Единствената новина е поевтиняването на британската валута, което прави аутсорсинга към Великобритания по-скъп и неконкурентен спрямо местните ресурси.Не смятам, че в момента могат да се правят сериозни изводи и анализи. Софтуерната индустрия работи успешно с държави от EС, с държави полу-EС (Норвегия, Швейцария) и държави извън EС (САЩ, Канада и др.). Ще бъде и малко по-сложно да изтичат мозъци към Великобритания, което за мен е положителна новина.
Станимир Комитов, изпълнителен директор на "Юнифай сървис център"

Не очакваме нито негативни, нито положителни последици върху бизнеса в България

На този етап не можем да очакваме негативни ефекти или сътресения. Тъй като "Юнифай" е част oт семейството на френската Atos, която участва сериозно както в частния, така и в публичния сектор във Великобритания. Имат и много проекти за държавни институции, които ще продължат да изпълняват през следващите години. Портфолиото на компанията е много диверсифицирано.

Що се отнася конкретно до бизнеса ни в България, също не се очакват негативни ефекти. Тук се работи за клиенти на глобално ниво. Услугите ни за пазара във Великобритания процентно са доста по-малко, отколкото например в САЩ или Западна Европа. На този етап е рано да говорим и за положителни ефекти.

Един от най-динамично растящите сектори в България - технологичният, от години е подизпълнител за британски компании. На Острова работят и много български IT специалисти. Преди година и един от големите разработчици - "Фадата", беше купен от британска компания. Това са достатъчно предпоставки да се очаква излизането на Великобритания от ЕС да се отрази върху местната IT индустрия. За момента обаче българските дружества предпочитат да не дават твърде смели прогнози за ефектите, очакванията са основно за повишен интерес към аутсорсинг в региона заради по-ниските цени и високото качество. Някои международни разработчици като Luxoft и VMware дори отказват становище. Ето какво споделиха някои софтуерни компании пред "Капитал Daily".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  mxk43498737 avatar :-P
  Мухарем Сербезовски‏

  „Brexit би довел до евентуалното връщане на наши таланти, придобили безценни знания, контакти и опит във Великобритания, които да подсилят динамично развиващата се екосистема на аутсорсинг услугите.“ :-)
  Цеков, покрай Вашите лафове в стил Божидар Данев пак си разлях ракията от смях.
  Тези от УК не са Ви бледните юноши от на Наков люпилнята, оутсорсингът в БГ ще им види само средния пръст, ако въобще види нещо от тях :-)

 • 2
  indeo avatar :-|
  id

  Wishful Thinking

 • 3
  sopher avatar :-|
  abdelhaqq

  нормално е бизнесът да е предпазлив. никой не казва какво ще стане с ограниченията за трансфер на данни извън ЕС, където ЮК ще се окаже. съответно, глобални компании като ИБМ и ХП, например, как ще се справят с регулирането на предоставянето на сравнително евтина работна ръка и услуги за ЮК клиенти от ЕС.

 • 4
  rordin avatar :-|
  victor troska

  До коментар [#1] от "Мухарем Сербезовски‏":
  то басскомското мислене нема умре лесно.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.