Най-големите работодатели: Пазар на труда на две скорости

През миналата година компанията с най-голям ръст на служителите сред стоте най-големи работодателя е турската "Теклас", която произвежда каучукови съединения и пластмасови тръби за Меrcedes, BMW, Аudi, Volkswagen, Volvo, Fiat, Оpel, Ford и Skoda. Тя има три завода в Кърджали

Най-големите работодатели: Пазар на труда на две скорости

Стоте дружества с най-много служители са създали почти една четвърт от новите работни места през миналата година. Основният двигател продължават да са експортните компании

Вера Денизова
21100 прочитания

През миналата година компанията с най-голям ръст на служителите сред стоте най-големи работодателя е турската "Теклас", която произвежда каучукови съединения и пластмасови тръби за Меrcedes, BMW, Аudi, Volkswagen, Volvo, Fiat, Оpel, Ford и Skoda. Тя има три завода в Кърджали

© Капитал


Статията е част от класацията "Капитал 100". Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат сега на www.capital.bg/k100/buy/ или на 02/4615 271 и 02/4615 349. Цена 22 лв. с ДДС и доставка.
Проблемът с недостига на хора, особено в машиностроителния и IT сектора, отново е актуален.

Българските компании се развиват на две скорости и това все по-отчетливо личи и от данните за стоте най-големи работодателя през 2015 г. На горна предавка са експортно ориентираните - те продължават да инвестират, да разширяват мощности и да наемат хора. На по-ниска скорост остават опериращите на местния пазар. В отделна графа са държавните мастодонти, които са нискоефективни, със свиващи се пазари и логично продължават да съкращават служители.

През 2015 г. две трети от стоте най-големи работодателя (сред компаниите с приходи над 50 млн. лв.) са наемали хора. Те са разкрили нетно общо близо 7 хил. нови работни места, или почти една четвърт от всички новосъздадени през миналата година. Ръстът е в синхрон с добрите данни за пазара на труда, които между другото продължават и през първото тримесечие на 2016 г. Така отново на преден план излиза и проблемът с недостига на хора, особено в машиностроителния сектор и в IT компаниите.

Средният ръст на персонала в топ 100 на работодателите е сходен с този от предходната година – почти 4%. Компаниите, които продължават да освобождават хора, са основно от държавния или общинския сектор. Другото по-значимо пренареждане е при веригите супермаркети, след като от пазара излезе един чужд играч, а други два са с проблеми. Тук-там има по-осезаем спад на персонала в единични компании и от други сектори, но той се дължи или на конюнктурни фактори, или на сезонна заетост, тъй като за някои дружества данните са за средносписъчния брой на служителите, а други са към края на годината.

На пета предавка

Основният двигател на икономиката на България след кризата е износът. Логично компаниите, които са основно ориентирани към експорт, са тези, които наемат най-много служители вече трета поредна година. Отличник отново е машиностроителният сектор, с водеща роля на производството на автокомпоненти. То е най-бързо развиващият се индустриален сектор в България през последните години: заводите са над 40, служителите – 30 хил., а приходите надхвърлят 3 млрд. лв. През миналата година компанията с най-голям ръст на служителите сред стоте най-големи работодателя е турската "Теклас", която произвежда каучукови съединения и пластмасови тръби за Меrcedes, BMW, Аudi, Volkswagen, Volvo, Fiat, Оpel, Ford и Skoda. Тя има три завода в Кърджали, като преди време оттам обявиха, че вече е готов проектът им и за четвърти. "Извозваме персонал от всички общини на Кърджалийска област плюс община Хасковски минерални бани и община Стамболово от Хасковска област. Все по-трудно става осигуряването на подходящ персонал. Друга причина да задържим за известно време проекта за четвърти завод тук е предстоящото изграждането на завод на "Теклас" в Сърбия", заяви тогава пред "Капитал" Георги Георгие, пълномощник на изпълнителния директор на "Теклас - България".

Друг представител на сектора - японско-германската компания за кабелни системи за автомобилната индустрия "СЕ Борднетце – България", обяви инвестиция от над 10 млн. евро. Тя започна да се изпълнява през 2015 г. и ще продължи и през тази. Вложението е в оборудване и е заради новите проекти на компанията – модел SUV на Seat и Skoda Yeti. При обявяване на новите си инвестиционни намерения от компанията заявиха, че общо новоразкритите работни места ще достигнат 1300.

Инвестиция във втори завод в страната през миналата година започна и американската "Сенсата технолоджис". В пловдивското предприятие, което заработи през април, са инвестирани 35 млн. долара, а дългосрочният план e до 2020 г. да бъдат разкрити общо 1200 нови работни места. Реално почти няма компания от сектора, която да не е увеличила броя на служителите си, а добрите новини откъм инвестиции в нови заводи продължават и през 2016 г. Например "Арексим" - един от малкото заводи с български собственик, който произвежда части за западни марки, заяви, че до края на годината ще е готова фабрика за компоненти в Пазарджик. Разширение планира и "Язаки".

Превъоръжаване

През последната година растат пазарите и приходите на оръжейните заводи, като повечето са с осигурени поръчки за няколко години напред. По предварителни данни на Министерството на икономиката износът на българска военна продукция е нараснал с над 50% през 2015 г. спрямо предходната година и достига 640 млн. евро. Най-големите пазари за българските търговци и производители са в Ирак, Саудитска Арабия, Индия, Афганистан и САЩ. Нарасналите поръчки и обороти се отразяват и под формата на повече заетост в сектора.

Например производителят на калашници "Арсенал" през миналата година е увеличил служителите си с 33%, като е наел допълнително 1720 души. Подобен е процентният ръст на наетите и в русенския военен завод "Дунарит". Компанията е една от апетитните останки от някогашната бизнес империя на Цветан Василев и произвежда взривни устройства.

С растящ бизнес и служители са и Вазовските машиностроителни заводи (ВМЗ – Сопот). Само допреди 2-3 години държавното дружество беше в криза заради липса на поръчки, растящи задължения и редовни протести на работниците за неплатени заплати. През май от компанията обявиха, че производственият им капацитет е нараснал с 50%, след като са отворили два нови цеха на територията на монтажния завод в село Иганово. Разширението идва след засиленото търсене на военна продукция, тъй като основните пазари на компанията са в Близкия изток и други конфликтни зони. Предприятието е осигурено с поръчки поне до края на 2018 г. Така заводът продължава да търси хора, като заявката е за поне още 500 работници до края на 2016 г.

Верижна реакция

Едни закриват работни позиции, други търсят хора. В сектор бързооборотни стоки по принцип всичко се случва динамично. Миналата година не беше изключение - "Пени" затвориха магазините си в страната, "Карфур" остана с шест от общо 21 обекта, а "Пикадили" започна годината проблемно и силно се сви. Това доведе до преразпределяне на пазара между останалите участници, както и до разместване на работни позиции. Логично, "Карфур" и "Пикадили" са освобождавали хора, докато "Кауфланд", "Лидл", "Билла" и ЦБА са увеличили наетите, като в повечето случаи това идва от отваряне на нови обекти.

Отделно ритейл веригите твърдят, че са почувствали леко увеличение в продажбите и заради раздвижване в потреблението. Ако се съди по данните на националната статистика, този положителен тренд се е пренесъл и в първите месеци на 2016 г. А и възстановяването на пазара на труда продължава и през 2016 г. "Основна роля играе частният сектор. През март 2016 г. в него са наети 50 211 души повече от март 2015 г., докато наетите в обществения сектор намаляват с 958 души. Това е 15-и пореден месец на ръст на броя на наетите лица в частния сектор, докато тези в обществения сектор намаляват с все по-бавни темпове", коментират от "Инфограф". Тази иначе положителна тенденция води след себе си и други – все повече компании изпитват глад за работна ръка. И ако доскоро проблемът се отнасяше само за висококвалифицирани специалисти от техническите специалности, сега все повече работодатели твърдят, че трудно намират служители и за позиции с базови изисквания за опит и образование.

Статията е част от класацията "Капитал 100". Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат сега на www.capital.bg/k100/buy/ или на 02/4615 271 и 02/4615 349. Цена 22 лв. с ДДС и доставка.
Проблемът с недостига на хора, особено в машиностроителния и IT сектора, отново е актуален.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал