Германски гигант за опаковъчни машини прави завод в Божурище

Всяка година растем с двуцифрен ръст и имахме нужда да разширим производствената си база, каза управителят на "Мултивак България продакшън" Ивайло Димитров (вляво) при получаване на инвестиционния сертификат за проекта

Германски гигант за опаковъчни машини прави завод в Божурище

Multivac ще инвестира 37 млн. лв. и след три години може да удвои сумата

18155 прочитания

Всяка година растем с двуцифрен ръст и имахме нужда да разширим производствената си база, каза управителят на "Мултивак България продакшън" Ивайло Димитров (вляво) при получаване на инвестиционния сертификат за проекта

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


60%

от световния пазар на вакуумно опаковане държи германската група.
Предприятието ще е на 20 дка в държавната зона "Божурище". Проектът вече е готов, но строителят не е избран.

Най-големият производител на машини за вакуумни опаковки в света – германската Multivac, ще изгради свое предприятие в България. То ще бъде в държавната индустриална зона "Божурище" и ще е седмата производствена база за групата. През следващите три години в завода ще бъдат инвестирали близо 37 млн. лв. и ще бъдат открити 153 нови работни места. Решението за разширяването се дължи на бързия ръст на продажбите на компанията и нуждата от нови мощности, които да задоволяват търсенето. По-дългосрочните планове на Multivac включват удвояване на инвестицията след 2020 г. България се състезаваше за фабриката с Румъния и е избрана заради ниските данъци, държавните стимули и местния екип.

До една година

Проектът ще се изпълнява на етапи, но самото производство в Божурище ще започне още догодина. В предприятието ще се произвеждат части и модули, които ще се изнасят до централата в Германия и ще бъдат включени при асемблирането на крайните машини. Освен производствен корпус проектът включва също складова и логистична база, център за професионално обучение и квалификация и офисна част. Ще бъде разкрит и център за консултантски и споделени услуги в сферата на информационните технологии и снабдяването. Цялата площ на предприятието ще бъде 6500 кв.м. Половината от инвестицията ще бъде направена през тази година, а останалата част - до края на 2018 г.

"Това е само първата част от проекта. Ако всичко се развие както очакваме, най-вероятно след 2020 г. ще удвоим инвестицията си в България", каза управителят на "Мултивак България продакшън" Ивайло Димитров. Компанията беше специално регистрирана за целта в края на миналата година. Освен нея от 2008 г. германската група има още едно дъщерно дружество в България, което се занимава с маркетинг и сервиз.

Подкрепа от държавата

За намеренията на германската група да изгради ново предприятие в региона се разбра още миналата година, когато като варианти се разглеждаха България и Румъния. "Всяка година имаме здравословен двуцифрен ръст и имахме нужда да разширим производствената си база, за да поемем този ръст", обясни Димитров. По думите му за инвестицията са се състезавали няколко държави от региона. "България спечели благодарение на своя местен екип на "Мултивак", данъчната политика, ниските енергийни разходи и подкрепата на правителството", каза той.

За проекта си в Божурище във вторник компанията получи сертификат клас А по Закона за насърчаване на инвестициите, който й дава възможност да избере различни варианти на подкрепа от държавата. Освен съкратени срокове и индивидуално административно обслужване "Мултивак България продакшън" ще се възползва също от възможността да закупи земята по облекчен режим (без търг), както и от финансово подпомагане за обучение на кадрите в производството и за частично възстановяване на осигурителните вноски на заетите, каза заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева. За проекта си компанията ще използва парцел от 20 дка. "Проектът вече е готов, но строителят все още не е избран", уточни Димитров за "Капитал Daily".

Фамилен бизнес по германски

Multivac е една от първите инвестиции на германския фамилен бизнес в България, уточни изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев. Компанията е създадена преди 55 години, когато основателят й Сеп Хагенмюлер заедно с партньорите си конструира първата вакуумна машина в гараж. Днес Multivac е група с оборот от 1 млрд. евро и 4800 души персонал. Тя има близо 80 дъщерни дружества и продава продуктите си в над 140 държави. По думите на Димитров компанията е световен лидер във вакуум опаковането с пазарен дял над 60%. Компанията има и голяма мрежа от консултанти и техници по целия свят.

Местното дружество "Мултивак България продакшън", чрез което ще се осъществи инвестицията в Божурище, е създадено през октомври 2015 г. с предмет на дейност производство на части и модули за опаковъчни машини и предоставяне на международни споделени услуги в сферата на информационните технологии и търсенето и развитието. Едноличен собственик е германската Multivac Sepp Haggenmueller SE & Co. KG.

Първото дъщерно дружество на групата в страната - "Мултивак България", се занимава с маркетинг, продажба и сервизно обслужване. Миналата година то е започнало и ограничена производствена дейност, която включва обработка, струговане и фрезоване на метални изделия за машините на Multivac. По данни от ДАКСИ към февруари 2016 г. в компанията работят 38 души. Отчетът й за миналата година показва близо 50% ръст на приходите до малко над 8 млн. лв. Печалбата нараства почти 6.5 пъти до 768 хил. лв.

Четете интервю с управителя на "Мултивак България продакшън" Ивайло Димитров в следващите броеве на "Капитал Daily".

60%

от световния пазар на вакуумно опаковане държи германската група.
Предприятието ще е на 20 дка в държавната зона "Божурище". Проектът вече е готов, но строителят не е избран.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


4 коментара
 • 1
  backo_bg avatar :-|
  V.SIMEONOV

  Ние използваме няколко машини от МултиВак и такава инвестиция лично ме радва! Световно известна марка в опаковъчние машини и добре позната в харнитената индустрия.

 • 2
  ispor avatar :-|
  ispor

  Мултивак не беше ли суперкомютър по Азимов,дано не бъркам,че минаха десителетия откак го четох!

 • 3
  geordgeo avatar :-P
  geordgeo

  Ей такива новини обичам да чета рано сутрин, докато си пия кафето, супер новина!

 • 4
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Дано да не ги изгоним с простотиите си.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал