Без химия, просто пари

Дружества, близки до "Еврохолд", са продали за 39 млн. лв. своите близо 50% в "Пластхим-Т" обратно на самото дружество

Над 200 млн. лв. приходи и 12.7 млн лв. печалба, която расте шест пъти. Ако се гледат резултатите на един от най-големите производители на пластмасови изделия, "Пластхим-Т", за миналата година, дружеството изглежда като нелоша инвестиция. Въпреки това собствениците на близо половината от капитала й решават да се разделят с нея и да продадат дела си обратно на компанията срещу 39 млн. лв.

Какво е движило решението е трудно да се каже със сигурност, защото от продавачите - две компании, близки до групата "Еврохолд", се оказа трудно да се извлече коментар, въпреки че имат публичен статут. Едната - "Синтетика", има качени за търговия на борсата акции и облигации, а другата - "Астерион България" - само облигации, но и двете не бяха намерили за нужно да уведомят инвеститорите, че са се разделили с ключов актив. Информацията пролича от протокол от общото събрание на "Пластхим-Т" от 17 юни, а съобщение беше публикувано от "Синтетика" едва след запитване от "Капитал" на 7 юли - 20 дни след общото събрание и около две седмици след прехвърлянето на акциите на 23 юни. Обяснението е, че от придобиването на дела през 2010 г. не е реализирана дивидентна доходност. "Независимо от добрите финансови показатели на "Пластхим-Т", факт е, че дружеството не допринасяше за индивидуалния финансов резултат на "Синтетика". Този факт, както и неяснотата относно възможността в бъдеще предприятието да започне да разпределя дивидент, са сред основните причини за продажбата", казват от компанията.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  drilldo avatar :-P
  Георги Георгиев
  • + 5

  Много странна сделка. Направо невъзможна за разгадаване. Със сигурност не се цели препродажба с цел печалба, която да подкрепи баланса на холдинга. Какво ли може да е?

  Нередност?
 • 2
  vladislav_paunov avatar :-|
  Molotov
  • + 7

  Само на мен ли се струва странно разминаването на стрес тестовете на бамки, застрахователи и пенсионни фондове? Дали пък няма да да видим сега една странна размяна на активи под масата според позицията на одитори за здравето на бате бойко хепиенда ;-)

  Нередност?
Нов коментар