IT холдингът "Алтерко" ще дебютира на борсата през септември

Димитър Димитров (на снимката) е главен изпълнителен директор и основен акционер заедно със Светлин Тодоров.

IT холдингът "Алтерко" ще дебютира на борсата през септември

КФН потвърди проспекта на компанията, след като го върна веднъж през юни за корекция

16405 прочитания

Димитър Димитров (на снимката) е главен изпълнителен директор и основен акционер заедно със Светлин Тодоров.

© Юлия Лазарова


3.3 млн. лв. може да набере компанията, ако бъдат записани всички емитирани 1.5 млн. акции при максималната цена от 2.2 лв.
Набраните средства ще бъдат използвани за реализирането на системата за управление на дома SHE и умния часовник MyKi.

Съвсем скоро втора голяма българска IT компания (след "Сирма груп") ще дебютира на БФБ - София. Комисията за финансов надзор е потвърдила проспекта на разработчика на софтуер за телекоми и умни контролери "Алтерко" на заседание в края на миналата седмица. Дружеството внесе документите за разглеждане през март, но в началото на юни те бяха върнати за корекции, а посредник по емисията е "Карол".

Условия по емисията

Първичното публично предлагане ще се проведе в средата на септември 2016 г., като все още не са уточнени конкретни данни. Таванът на търсената от компанията сума е 3.3 млн. лв., а минималната очаквана от "Алтерко" е 825 хил. лв. Предмет на предлагането ще бъдат 1 500 000 броя акции с номинал 1 лв., с които ще бъде увеличен капиталът на дружеството от сегашните 13.5 млн. лв. на 15 млн., ако бъдат записани всички книжа. Емисионната стойност ще е в интервала 1.10 лв. – 2.20 лв., съобщиха от дружеството. Увеличението ще се счита за успешно, ако бъдат записани поне половината от емитираните акции. Ако бъдат записани всички акции при максимална цена, капитализацията на компанията ще е 33 млн. лв.

Кой е новият емитент

"Алтерко" е холдингова компания, в чиято група влизат различни технологични дружества. Тя е и един от българските участници на големите международни изложения Consumers Electronics Show (CES) в Лас Вегас и Световния мобилен конгрес (MWC). Основната й дейност е в сферата на мобилните технологии и услуги.

Консолидираните приходи на групата за миналата година съвсем леко са се повишили, а печалбата се е свила, показва отчетът в Търговския регистър. Нейни офиси има в София, Сингапур, Куала Лумпур, Лас Вегас, Букурещ, Белград и Скопие. Основни акционери с по 43.39% в компанията са Димитър Димитров, който е главен изпълнителен директор, и Светлин Тодоров. Останалите акции са у няколко физически лица и едно юридическо.

"Теравойс" е най-голямата компания в групата. Тя обслужва половината от пазара на SMS игрите у нас, като работи с големите телекоми. В тази насока групата също предоставя услугите си и на корпорации като Shell, Metro, Milka, Nestle и др. Чрез останалите компании водещи позиции холдингът има при мобилните разплащания в Централна и Източна Европа, както и в създаването на съдържание за преносими устройства.

В доста по-различна насока оперира "Алтерко роботикс", която развива платформата за интелигентни сгради She. Тя цели да осигури управлението на дома от разстояние, както и да дава актуална картина за състоянието му във всеки един момент. She също така създава и връзка между различните видове електроуреди, като консолидира управлението им в приложение за мобилен телефон.

Друга разработка на компанията е и часовникът MyKi. Той осигурява постоянна връзка на родителите с техните деца, като за целта е оборудван с микрофон, говорител и GPS. Умният часовник работи чрез мрежата на мобилните оператори, като към него могат да се пращат текстови и гласови съобщения или да бъдат провеждани директно телефонни разговори.

Набраните чрез емисията средства ще се използват именно за производството, реализацията на She и MyKi. В допълнение ще бъде създаден и център за разработка на нови технологии и умни устройства в сегмента "Интернет на нещата". Концепция цели да свърже с интернет вещите, които използваме ежедневно.

Технологичните компании и борсата

Предстоящото технологично IPO ще е пореден тест за капиталовия пазар в България и за интереса на инвеститорите.

При излизането на "Сирма груп холдинг" на борсата през ноември 2015 г. компанията успя да набере 11.5 млн. лв. Въпреки това от първичното публично предлагане насам акциите изгубиха 18.36% от стойността си.

Дългосрочните стратегии за разширяване на дейността, които целят увеличаване на приходите и завземане на пазарен дял, се отличават на пазара на акции у нас, който е доминиран от желанието за дивидент.

Същевременно именно тази стратегия е причината за успеха на технологичните компании в световен мащаб - обещанията за двуцифрен ръст в приходите и капиталовата печалба от държането на акциите им. Остава и с повече IPO-та на технологични компании в България да дойде и апетитът на инвеститорите към тях.

3.3 млн. лв. може да набере компанията, ако бъдат записани всички емитирани 1.5 млн. акции при максималната цена от 2.2 лв.
Набраните средства ще бъдат използвани за реализирането на системата за управление на дома SHE и умния часовник MyKi.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


4 коментара
 • 1
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Засега инвеститорите са доста недоволни от Сирма. Ще видим какви реакции ще предизвика Алтерко. Като гледам че са във ВАС игрите... не знам. Предполагам, че цената ще се закотви около левка като на Сирма. В дългосрочен план очаквам ИТ да има повече ИПО-та и увеличение на цените. Ще видим..

 • 2
  kuduru avatar :-|
  kuduru

  До коментар [#1] от "Георги Георгиев":

  Цената зависи от доста голям набор от фактори - бизнес модел, иновативност, резултати, потенциал на пазара, мениджмънт т.н. и подобни генерални заключения за цена на акция без обосновка са несериозни, но влияят на сентимента. За да има повече ИПО-та на компании от ИТ сектора трябва пазара да носи добавена стойност за тях /кой ще иска да спасява потъващ кораб като БФБ, като не само не му се помага, но дори му се пречи за това/ , а не затруднения и бюрокрация както повечето неща в България /КФН/. Та от тая гледна точка за да се раздвижат нещата и бизнеса трябва да бъде улеснен като подобни инициативи биват насърчавани реално, а не компании с сериозни перспективи като рообарите например биват връщани за дреболии. ИТ компании имаме, но пазара трябва да е алтернатива с добавена стойност, а не допълнително препятствие, за да бъде избран от тях.

 • 3
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#2] от "kuduru":

  Напълно си прав. Но това не оборва и моята теза. Исках да инвестирам и аз. Мненията ме разубедиха. Липсва още културата на предприемачите за управление на публични компании. Има време, въпреки че изоставаме значително. А КФН скоро ще му сменят органите, с това може и да се реализира частично решение на проблемите.

 • 4
  turnokopa avatar :-|
  Turnokopa

  "Теравойс" е най-голямата компания в групата.
  Хахахха, не е е зле да прочетете одиторските доклади на тази фирма в Търговския регистър!
  Тази статия е поледният ΠΡ за комнании като тази!
  Каква дейност има?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход