Платформата за споделяне на автомобили CarAmigo навлиза в България

Услугата се предлага от стартъп компанията Sharonomy, в която участва и българин

Платформата разполага с рейтингова система, подобно на AirBnB и Uber
Платформата разполага с рейтингова система, подобно на AirBnB и Uber    ©  RAFAEL MARCHANTE
Платформата разполага с рейтингова система, подобно на AirBnB и Uber
Платформата разполага с рейтингова система, подобно на AirBnB и Uber    ©  RAFAEL MARCHANTE

Платформата за споделено ползване на автомобили CarAmigo вече е достъпна в България. С нейна помощ хора, които не използват автомобила си толкова често, могат да го отдават под наем на други лица. Стартъпът е създаден в Белгия от международен екип - белгийци, французи и българи, и вече има офис в София, в който работят 6 души, съобщи за "Капитал Daily" Тим Гюбел, маркетингов директор на компанията.

Концепцията

През 2013 г. Алекс Гашар, Франсоа Ксавие дьо Ни, Мирослав Михайлов, Лоран Баке, Паскал Фотре и Тим Гюбел създават дружеството Sharonomy SA, което стои зад CarAmigo. Идеята идва от Алекс Гашар, който има завиден предприемачески нюх. Докато бил на почивка във Франция, забелязал бизнес модела - частни лица предлагат автомобилите си срещу заплащане. В този момент в Белгия нямало подобна услуга и той решава да я въведе в Брюксел заедно със своите колеги.

Платформата дава възможност на собственици на автомобили, които не ги използват толкова често, да ги отдават под наем на други лица и по този начин да възвърнат част от разходите си по тях. Наемателите пък могат временно да използват автомобила при нужда. В наема е включена каско застраховка на дневна база и пътна помощ в цялата страна. Компанията проверява изрядността на всички документи от двете страни на сделката. Освен това на сайта има система за оценяване, която според Тим Гюбел органично пресява нелоялните потребители.

Защо България

"Категорично заявявам, че българите са едно голямо семейство. Забелязвам, че има изключителна солидарност между хората в България", заяви Тим Гюбел, който владее много добре български и живее в София.

Според него концепцията би допаднала на голям брой хора заради манталитета в страната. Пренаселването с автомобили и липсата на паркоместа е огромен проблем във всички европейски столици. София не е изключение - тя е европейската столица с най-мръсен въздух, със средно по 50 часа годишно прекарани на пътя. Недостигът на паркоместа пък се дължи на броя на частните автомобили в България: повече от 2.7 млн., един от най-високите в Източна Европа. В България вече работи офис на компанията с шестима специалисти, които се занимават с маркетинга и клиентското обслужване. Услугата вече може да бъде открита на сайта на компанията.

По-различни от коли под наем

Различното при CarAmigo е, че отдаването става peer-to-peer между физически лица и не е централизирано от една компания, която да притежава автомобилите. Според Гюбел стартъпът не е в директна конкуренция с компаниите, които отдават коли под наем. Той изтъква няколко разлики между тези два бизнес модела. Според него цената на CarAmigo е между 30-60% по евтина от средната цена на подобни автомобили в rent a car дружествата. Също така има по голямо разнообразие на коли и по-голяма достъпност. Социалният контакт също е елемент, който е ограничен при другите компании. Гюбел посочва, че услугата е и екологично по-разумна, тъй като ползването на превозните средства е по-ефективно.

Платформата работи от 3 години в Белгия

Белгийският стартъп е създаден през 2013 г. и има два офиса. Първият е създаден в Белгия, в който работят трима души. В софийския работят 6 души, отговарящи за маркетинга и клиентското обслужване. За момента компанията оперира на територията на Белгия, където основателите са постигнали договореност с данъчните власти. Според тях гражданите, ползващи платформата, могат да отдават автомобилите си най-много 60 дни в годината и да получават максимален годишен доход от тази услуга 2400 евро. Така доходът от този тип дейност ще се облага с данък движимо имущество от 25%.

Още от Капитал